Sisäpiiritietoa tulevasta + alennus

selfie

Koulut on ohi! C’est les vacances! Loman kunniaksi blogissa nyt ennakkotilaajan alennus tulevasta kirjastani Maman finlandaise – Poskisuukkoja ja perhe-elämää Etelä-Ranskassa. Klikkaa banneria tuossa vasemmalla. Alennuksen saamiseksi muistathan käyttää kampanjakoodia MAMANFINLANDAISE.

Kirja on menossa painoon ihan justiinsa ja se ilmestyy elokuussa. Älytön juttu, että se kirja on nyt todella tulossa ulos. Lupaan pehmoisen nojatuolimatkan ulkosuomalaiseen sielunmaisemaan. Toivottavasti tykkäätte!

Jos totta puhutaan, tuntuu hullulta mainostaa omia juttuja, oikeasti. Joogaopettajani, yrittäjä hänkin, on kertonut aina mainoksia värkätessään kuvittelevansa, että tekee ne parhaalle ystävälleen. Näin itsestä puhuminen ja kehuminen ei tunnu niin pöljältä. Ei hullumpi vinkki.

Minun tulevani kirjani paneutuu ensimmäisiin vuosiimme täällä Ranskassa. Se ei ole akateeminen teos vaan kooste tunnelmista, elämästä Ranskassa, mikä saattaa näyttää turistin silmissä vaaleanpunaiselta.  Se on sukellus yhden ulkosuomalaisen äidin kokemuksiin ja ajatuksiin kahden kulttuurin värittämästä elämästä niitä huonoja hetkiä unohtamatta. Se on arkea ja juhlaa, itkuja ja iloja.

Olen aika varma, että monet maailmalle lähteneet vanhemmat varmaan tunnistavat niistä fiiliksistä itsensä. Meitähän nimittäin riittää – viimekin vuonna Suomesta lähti maailmalle 10 000 ihmistä. Hesari kertoi taannoin, että ulkosuomalaisia on maailmalla jo miljoona. Ohhoh.

Ensi kuussa meikäläisellä tulee täyteen myös kokonaiset kolme vuotta Ranskassa. Samalla ajattelin, että nyt, näissä jänskissä kirjatunnelmissa olisi oiva aika tehdä uusi fiilispäivitys. Edellisestä päivityksestä on kulunut jo huikeat puolitoista (1,5!) vuotta.  Sen näet täältä. Miten minusta tuntuu, että olen vanhentunut sata vuotta 18 kuukauden aikana?

Video: ranskalainen byrokratia ja lapset

byrokratia

Ranska on ihana maa jos byrokratiaa ja paperinpyöritystä ei lasketa mukaan. Ahdistaa.

Taas on se aika vuodesta, jolloin lapset pitäisi ilmoittaa muutamaksi päiväksi kesän vapaa-ajan keskukseen. Sepä ei kuulkaa käykään käy ihan käden käänteessä saati klikkaamalla. Tarvitaan paperia, rokostustodistukset ja jonottajan kärsivällisyyttä.

C’est la vie -videosarjan osa 2. on tässä!

(Niin ja tästä klikkaamalla pääsette näkemään edellisen osan, jos se jäi välistä.)

Tappavan romanttiset ikkunaluukut – video

ikkuna

Luin tänään karmivasta tapauksesta. Iäkäs ranskalaisnainen oli kuollut pannessaan kiinni ikkunaluukkuja. Kova tuulenpuuska oli rämäyttänyt raskaan ikkunaluukun naisen päähän niin kovasti, että tämän kallo oli mennyt halki. Ambulanssi tilattiin paikalle, mutta mitään ei ollut tehtävissä.

Järkyttävää, hirveää, muttei suoraan sanottuna minusta kovinkaan yllättävää. Niin ihanan romanttisia ja kauniita kuin ranskalaiset ikkunaluukut ovatkin, olen tässä vuosia niiden kanssa värkkäiltyäni huomannut, että ne ovat myös äärimmäisen raivostuttavia ja välillä jopa pelottavia. Vaikka mies tuntemuksilleni nauraakin.

Kuten ehkä muistatte, minulta on tulossa elokuussa ulos kirja (jee!!). Tuon tulevan teokseni kunniaksi ja jännitystä ylläpitääkseni aloitan nyt blogissa viikottaisen, kliseemäisesti nimetyn videopostaus-sarjan, jossa käsittelen ranskalaisen arkielämän kommervenkkejä pilke silmäkulmassa. Tässä ensimmäisessä osassa paneudutaan tietysti elämään esteetikkojen maassa, jossa ikkunaluukkujen kanssa puljaaminen kuuluu jokailtaisiin rituaaleihin.