Laivalla Saint-Tropeziin

laiva6

Riviera on täynnä mielettömän ihania matkakohteita, yksi niistä on tietysti upea Saint-Tropez, josta olen kirjoittanut täällä lisää. Talvisin tuohon tarunhohtoiseen kaupunkiin on helppo päästä omalla autolla, mutta pääsiäisestä lähtien niemekkeelle on aivan hirvittävät ruuhkat.

Onneksemme ruuhkat on helppo välttää, nimittäin vesiteitse. Niemekkeen vastarannalta, Sainte-Maximesta on St. Tropeziin suora laivakuljetus. Tämä oli ollut meillä pitkään harkinnassa, ja pääsimme nyt kokeilemaan reittiä ensimmäistä kertaa. Voimme suositella lämpimästi, eritoten jos kyydissä on lapsia.

laiva8

Les bateaux verts lähtevät Sainte-Maximen keskustan kupeessa sijaitsevasta satamasta. Les bateaux verts, eli vihreät laivat on helppo löytää värinsä ansiosta. Meno-paluu-lippu maksaa 13,50 euroa aikuiselta ja 7,50 euroa lapselta. Laivoja lähtee 20 minuutin välein ja matka kestää noin vartin.

laiva7

Me matkailemme tällä seudulla lasten kanssa yleensä henkilöautolla, mutta Sainte-Maximeen pääsee myös julkisilla, toki mutkan kautta. Junalla on ensin suunnattava läheiseen Saint Raphaëliin, mistä on sitten bussiyhteys kaupunkiin. Lisätietoa täällä.

Vesillä Rivieran rannikkoon saa myös toisenlaisen kosketuksen. Merellä tunnelma on tyyni, värit näyttävät toisilta. Tällä lyhyellä reissulla laivan kapteeni pyysi myös kiinnittämään huomiota kauniiseen puupurjeveneeseen, joka ohitti meidät ylväästi.

laiva4

Vaikka Saint Tropez on kaunis talvellakin, on se kieltämättä suloisempi ja hehkuvampi näin keväällä. Kukat kukkivat, puut vihertävät ja ravintolat ovat täynnä ihmisiä.

laiva3

Nyt kaupunkia puunataan kuntoon ensi viikolla alkavia Cannesin filmifestivaaleja varten. Merkkivaatekauppojen edustojen on näytettävä parhaat puolensa kun maailmantähdet saapuvat. Saint-Tropez on perinteinen Hollywood-starojen juhlapysäkki.

laivat9

Lasten kanssa Saint-Tropez on yllättävän kiva kohde. Kaupungissa on paljon kävelykatuja, söpöjä lapsiystävällisiä ravintoloita, kauniita rantoja ja tietysti jäätelökioskeja. Minä söin lounaaksi aïoli provencalen, perinteisen eteläranskalaisen annoksen (täällä ranskankielinen resepti) , johon kuuluu valkosipulisen kastikkeensa lisäksi kasa höyrytettyjä kasviksia, kalaa ja mereneläviä. Mon dieu!

aioli

Saint-Tropez aidoimmillaan

tropez

Saint-Tropez, tuo eteläranskalainen kunta, kuuluisa hulppeista yläluokkaisista juhlistaan. Paparazzien kuvissa muotimaailman tähdet käyskentelevät huvijahtien valtaamassa satamassa, samppanja virtaa, bikiniasuiset naiset kiemurtelevat ja diskomusiikin jumputuksen voi kuulla korvissa.

tropez12 tropez4

Niin. Tältä tuo elämäntäyteinen luksuskylä näyttää keskellä talvea. Ihan kuin kujista olisi kuorittu kermat pois, niin paljaita ja hiljaisia. Merkkivaatekaupat on suljettu odottamaan tulevaa sesonkia, kahvilatkin tyhjiä. Huvijahteja on laiturissa kiinni muutama hassu, kalastajaveneitä sen sijaan useita.

tropez6

Tällainen, suloisenhiljainen kalastajakylä Saint-Tropez taisi olla vielä ennen 50-lukua. Sitten siellä kuvattiin elokuva: … Jumala loi naisen, joka nosti kylän maailmankartalle ja tietysti Brigitte Bardot’n suureksi ranskalaiseksi seksisymboliksi. Sen jälkeen mikään ei sitten enää ollutkaan niin kuin ennen.

tropez8

Viime vuosikymmeniltä joku saattaa myös muistaa Saint-Tropez-nimisen televisiosarjan. Se oli vähän kuin ranskalainen versio Kauniista ja rohkeista: oli varakkaita lääkäreitä, rantabileitä, ihmissuhdekuvioita ja kauniita maisemia.

Lapsiperhematkaaja kun harvemmin haikailee kuplivien diskopartyjen perään, joten emme ole Saint-Tropezissa käyneet lasten synnyttyä. Toinen syy on tietysti se, että Saint-Tropez sijaitsee niemen kärjessä, kapoisen tien päässä, mikä on loma-aikaan tunnetusti hyvin tukossa. Ajatus kuumasta autosta kahden pikkuihmisen kera hermostuttaa. Suosittelenkin kesälomamatkailijan nappaavan vastarannalta, Saint-Maximesta yhteysaluksen määränpäähän.

tropez2

tropez10 tropez9

Jos päämääränä eivät ole aurinkorannat tai luksusostokset, Rivieralla on turistina lomakauden ulkopuolella hirmu kiva hengailla. Mihinkään ei ole jonoa ja paikalliselämän oikeat värit erottuvat paremmin. Saint-Tropezissakin vietimme nyt aikaa lauantaimarkkinoilla, kävimme syömässä hyvin ja tutustuimme kuuluisaan satamaan. Jopa paikallisilla oli aikaa jäädä juttelemaan, antaa karvaisia kavereitaan silitettäviksi. Meillä oli ihana päivä.

tropez11

tropez3

Saint-Tropezin muuten kerrotaan saaneen alkunsa kun keisari Neron sadanpäämies kääntyi kristityksi. Keisari tapatti Torpes-nimisen miehen, minkä jälkeen päättömän miehen ruumis pantiin veneeseen, joka löytyi nykyisen Saint-Tropezin niemeltä. Siitä ilmeisesti nimi Tropez.

Ensimmäisen kerran Saint-Tropez mainittiin paavin bullassa 1000-luvun tienoilla. Kukoistamaan sen saivat alueelle asettuneet genovalaiset 1400-luvulla.

The real Saint Tropez 

We visited Saint Tropez last weekend. The village that is known for its fashionable luxury parties and bikini girls looks very different on a January day. Often we were the only ones on the streets that are usually filled with people. Maybe this was what Saint Tropez was like before Brigitte Bardot’s film …And God Created  Woman made it famous.

 

 

Pikalomalla Saint Tropezin takamailla / Mini holiday in La Croix-Valmer

Me panimme elämän risaiseksi ja pakkasimme perheen lauantaina yöksi hotelliin. Suuntana oli La Croix-Valmer, luonnonkaunis Välimeren rannikon osa Saint Tropez’n länsipuolella. Sinne asti mentiin, koska hyvä ystäväni Hesna Unkarista oli lomalla alueella. Treffit tehtiin La Plage de Gigaro -nimiselle rannalle. Suosittelen.

ranta1

Tapasin Hesnan kuusi vuotta sitten työmatkalla Brysselissä. Hesna, kuten minäkin, oli ulkomaantoimittaja. Meillä kolahti heti, tuntui kuin tämä ihminen olisi ollut ennestään tuttu. Tiedättehän tunteen?  Matkasinkin Hesnan Budapestiin heti seuraavana kesänä ja vietin siellä unohtumattomat neljä päivää. Sittemmin Hesnasta on tullut omassa maassaan tunnettu televisiotähti – hän luotsaa omaa, suosittua ajankohtaisohjelmaa, johon voit tutustua täällä. Olen ystävästäni ylpeä.

Niin ja kuten minusta, myös hänestä on sittemmin tullut äiti.

hesna

Edellisestä tapaamisestamme on viisi vuotta. Kun hän lauantaina kärräsi lastenrattaat rannalle, tuntui kuin erossa ei oltaisi koskaan oltukaan. Höpötimme, pähkäsimme tulevaa, pohdimme elämän kulkua. Ja sovimme tapaavamme uudelleen jo ensi vuonna.

ranta2

Ihanan rantapäivän jälkeen pikkuperheemme nousi autoon ja ajoi hotelliin, jonka mies oli meille löytänyt. Olin itkeä onnesta. Voiko näin kaunista paikkaa ollakaan? Uimme uima-altaassa, söimme ravintolassa, ihailimme maisemia ja nukuimme pitkään. Ja kuten huomaatte, saimme olla ihan rauhassa. Lomakausi alkaa täällä vasta heinäkuun puolella.

hotelli1

Sunnuntaina tuntui kuin olisimme olleet aurinkolomalla jo viikon. Ennen kotiinpaluuta ajoimme vielä tutustumaan historialliseen Ramatuelle-nimiseen kylään. Siellä, vanhan keskustan kirkossa soi nuorten hollantilaisten kuorolaulu, joka oli pysäyttävän kaunista. Halusin teidän kuulevan sen, joten koostin Ramatuellen vierailun kuvista pienen postikorttivideon, jonka voitte katsoa yllä. (Miehen mielestä lopputulema on tosin vähintäänkin omituinen.) Alla vielä ihania maisemia Ramatuellen korkeuksista.

tropez

* * *

This weekend we packed the family into our car and drove off to La Croix-Valmer, which is located on the west side of Saint Tropez. We had a date on the beach with my Hungarian friend Hesna, who happened to be in the region on holiday.
We met with Hesna years ago on a business trip to Brussels and became friends, just like that. It was like I had known her for years. After Brussels I even visited Hesna in the lovely Budapest . But that was five years ago – we hadn’t met at all after that.
Since then Hesna has become a well known TV personality –  which I find truly amazing and inspiring.  And – since then we have both become mothers.
When I saw her strolling down to the beach with her child it felt like we had never been apart. It was so lovely to see her again. We had a great day together.
After a the hot day on the beach we took off to a nearby hotel for the night – what an amazing place my husband had found! I thought that I would cry when I saw it. Can anything this pretty exist?
Our little holiday break ended on Sunday with a drive to a beautiful village of Ramatuelle, from where is the short audio slide show on the top of the page.