Laivalla Saint-Tropeziin

laiva6

Riviera on täynnä mielettömän ihania matkakohteita, yksi niistä on tietysti upea Saint-Tropez, josta olen kirjoittanut täällä lisää. Talvisin tuohon tarunhohtoiseen kaupunkiin on helppo päästä omalla autolla, mutta pääsiäisestä lähtien niemekkeelle on aivan hirvittävät ruuhkat.

Onneksemme ruuhkat on helppo välttää, nimittäin vesiteitse. Niemekkeen vastarannalta, Sainte-Maximesta on St. Tropeziin suora laivakuljetus. Tämä oli ollut meillä pitkään harkinnassa, ja pääsimme nyt kokeilemaan reittiä ensimmäistä kertaa. Voimme suositella lämpimästi, eritoten jos kyydissä on lapsia.

laiva8

Les bateaux verts lähtevät Sainte-Maximen keskustan kupeessa sijaitsevasta satamasta. Les bateaux verts, eli vihreät laivat on helppo löytää värinsä ansiosta. Meno-paluu-lippu maksaa 13,50 euroa aikuiselta ja 7,50 euroa lapselta. Laivoja lähtee 20 minuutin välein ja matka kestää noin vartin.

laiva7

Me matkailemme tällä seudulla lasten kanssa yleensä henkilöautolla, mutta Sainte-Maximeen pääsee myös julkisilla, toki mutkan kautta. Junalla on ensin suunnattava läheiseen Saint Raphaëliin, mistä on sitten bussiyhteys kaupunkiin. Lisätietoa täällä.

Vesillä Rivieran rannikkoon saa myös toisenlaisen kosketuksen. Merellä tunnelma on tyyni, värit näyttävät toisilta. Tällä lyhyellä reissulla laivan kapteeni pyysi myös kiinnittämään huomiota kauniiseen puupurjeveneeseen, joka ohitti meidät ylväästi.

laiva4

Vaikka Saint Tropez on kaunis talvellakin, on se kieltämättä suloisempi ja hehkuvampi näin keväällä. Kukat kukkivat, puut vihertävät ja ravintolat ovat täynnä ihmisiä.

laiva3

Nyt kaupunkia puunataan kuntoon ensi viikolla alkavia Cannesin filmifestivaaleja varten. Merkkivaatekauppojen edustojen on näytettävä parhaat puolensa kun maailmantähdet saapuvat. Saint-Tropez on perinteinen Hollywood-starojen juhlapysäkki.

laivat9

Lasten kanssa Saint-Tropez on yllättävän kiva kohde. Kaupungissa on paljon kävelykatuja, söpöjä lapsiystävällisiä ravintoloita, kauniita rantoja ja tietysti jäätelökioskeja. Minä söin lounaaksi aïoli provencalen, perinteisen eteläranskalaisen annoksen (täällä ranskankielinen resepti) , johon kuuluu valkosipulisen kastikkeensa lisäksi kasa höyrytettyjä kasviksia, kalaa ja mereneläviä. Mon dieu!

aioli

Veneajelulla Provencen Venetsiassa

grimaud2

Pakoon harmautta! Tällä asumisessa parasta on se, että vaikka kotona sataa,  aurinkoa löytää yleensä tunnin ajomatkan päästä. Ainakin tähän aikaan vuodesta. Niin se oli nytkin: sääennuste lupasi porotusta länteen.

Valitsimme siis kohteeksi St. Tropez’n, missä ei oltu vuosiin käyty. Harmillisesti juuri helluntaiviikonloppuna aurinkoa olivat lähteneet metsästämään muutkin kuin me.

jono1

Nälkä vei voiton ja pysähdyimmekin tyystin meille tuntemattomaan Sainte-Maxime-nimiseen kaupunkiin. Yllätykseksemme rantabulevardilla oli meneillään lapsille suunnattu puuhapäivä. Pienokaiset olivat onnesta soikeina ja me vanhemmat tietysti onnittelimme toisiamme tästä ex tempore-valinnasta. Välillä näinkin.

maxim7

maxim4

Lounasravintolakin oli kuin elokuvista.  Lasissa muuten rosé-viiniä ananasmehutiivisteellä – jännä uusi tuttavuus!

maxim8

 

maxime8

Sainte-Maxime sijaitsee Saint Tropez’n lahden toisella puolella. Vaikka se jää kauneudessaan vastarannalle, olimme positiivisesti yllättyneitä. Kaupunki on paitsi eteläranskalaisittain hyvin siisti, myös tunnelmallinen ja värikäs. Sinne on päästävä uudelleen, mutta ehkäpä ilman kukkapuskia kaivelevaa veijaria.

maxim2

maxim1

maxim3

Sainte-Maximesta menee muuten 20 minuutin välein lautta lahden yli St. Tropeziin. Suosittelen loma-aikoina hyppäämään laivaan, ellet sitten välttämättä halua istua ruuhkissa. grimaud5

Sainte-Maximesta matka jatkui sitten kohti Port Grimaud’ta, provencelaiseksi Venetsiaksikin kutsuttua talorykelmää, joka on osa Grimaud’n kaupunkia. Port Grimaud sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä St. Tropez’sta. Lähes autottoman satama-alueen rakentaminen aloitettiin 60-luvulla ja sen on suunnitellut Alsacesta kotoisin oleva Francois Spoerry.

IMG_3160

grimaud1

grimaud4

Port Grimaud’n kanaviin pääsee parhaiten tutustumaan vesiltä käsin. Alueella kiertävät laivat, mutta yksi vaihtoehto on vuokrata vene, kuten me teimme. Pieni sähkömoottorilla putputtava veneajelu oli ikimuistoinen kokemus koko perheelle (ja varsinkin kuskille).

St. Tropez jäi nyt sitten käymättä. Ehkäpä ensi viikonloppuna?