Hippunen elämästä Macronin maassa

chateau la napoule

Me kävimme voitonpäivänä lasten ja äitini kanssa yhdessä Rivieramme lempparipaikoista, eli Mandelieu-la-Napoulessa sijaitsevassa Château de La Napoule – linnassa. Se tuntui jotenkin uudella tavalla juhlavalta nyt viikonlopun presidentinvaalien jälkeen.

Niin, kaikkihan toki tietävät, että EU-myönteinen, ulkomaailmaan avoimesti katsova Emmanuel Macron voitti presidentinvaalit kansallisen rintaman Marine Le Penin sijaan. Paitsi, että Macronista tulee Ranskan historian nuorin presidentti, on hän monin tavoin muutenkin erityinen tyyppi. Tässä muutamia  esimerkkejä.

1.Macron puhuu englantia paremmin kuin edeltäjänsä

Macron piti kampanjan aikana Berliinissä englanninkielisen puheen, mitä Marine Le Pen avustajineen kritisoi runsaasti. Paitsi nuoret, myös some-kansa sen sijaan tuntuu tykkäävän miehen kielitaidosta, niin paljon sillä on herkuteltu.

Screen Shot 2017-05-09 at 16.28.23

2. Macron  puhuu ikäisekseen hienostunutta ranskaa

Myös Macronin rikasta äidinkielen sanavarastoa on kehuttu hyvin paljon, mutta toki myös heitetty hauskaa vitsiä.  Macronin ja Le Penin väittelyn jälkeen omassa Facebook-feedissänikin aiheesta keskusteltiin paljon. Tässä kertauksena muutamia Macronin kiivaassa väittelyssä käyttämiä sanankäänteitä:

“la poudre de perlimpinpin” – ihmelääke (tai mukkeliskukkelislääke)
“saut de de cabri” – kilin hyppy
“la grande prêtresse de la peur” – pelon ylipapitar
“grosses bêtises” – isoja typeryyksiä (erityisesti lapsille suunnattu sanonta)
“galimatias” – mongerrus, siansaksa

Ja tässä yksi väittelyn jälkeen väännetyistä Youtube-remixauksista, jota katsoin vedet silmissä.

3. Macronilla on itseään reilusti vanhempi vaimo

Niin, lyhyeltäkään listalta ei tietenkään voi jättää rouva Macronia, josta olen muuten täällä blogissakin aikaisemmin puhunut.  Rouvan pettämättömästä tyylitajusta ei kukaan missään tunnu saavan tarpeekseen.

4.  Macronin henkilökohtaisesta elämästä tiedetään jo paljon

Vielä (näin kaksi päivää äänestyksen jälkeen) pääosin positiivisena pysynyttä Macron-hypetystä on lisännyt myös maanantaina TF1-kanavalla nähty dokumentti, jossa seurattiin ehdokkaan kampanjaa 200 päivän ajan kulissien takana. Paitsi, että mies nähdään juoksevan kokouksissa ja suukottamassa vaimoaan, kuullaan hänet kiroilemassa lempijalkapallojoukkueensa hävittyä ja hihittämässä videolle, jossa hän saa munasta päähän.

la napoule suihkulahde

Niin, mutta palataan vielä alkuun. Mitenkäs Macron liittyy La Napoulen linnaan? No tietysti niin, että kyseisen linnan omistajat ja sen remontoineet Clewsit olivat ulkomaalaisia, Ranskaan aikoinaan asettuneita ja maassa vaikuttaneita ihmisiä. Marie ja Henry Clewsin merkitys, niin kuin monien muidenkin kansainvälisten vaikuttajien, kuten Pablo Picasson, Marc Chagallin ja Yves Montandin, on aina ollut Rivieran alueella äärimmäisen tärkeä jo pelkästään matkailun kannalta.

Ehkä se oli monilta paikallisilta äänestäjiltä päässyt unohtumaan – tiedä sitten. Täällä meillähän Le Penin kannatus oli hyvinkin voimakasta. Uuden ja uudenaikaisen presidentin myötä tuntuu kuitenkin ulkomaalaisena taas himpun verran helpommalta hengittää. Vive la France.

Lisää Mandelieun linnasta voi lukea tästä aikaisemmasta postauksestani.

 

Turistina eteläranskalaisessa linnassa

linna

Täällä meillä etelässä sataa nyt enemmän kuin aikoihin, mutta vielä viikonloppuna paistoi ja kauniisti paistoikin. Sen kunniaksi lähdimme ihanaan Mandelieu-la-Napouleen, rantakaupunkiin, josta pidän aivan valtavasti. Suurin syy siihen on tämä mielettömän upea ja ihmeellinen linna.

selfie-mandelieu

Ei nyt ehkä Versailles, mutta käymisen arvoinen linna on silti. Alunperin keskiaikaisen linnan historia on mielestäni kutkuttava. Sen nimittäin osti 1900-luvun alussa Pariisiin asettunut amerikkalainen taiteilija-mesenaattipariskunta. Ensimmäisen maailmansodan jälkimainingit sekä heidän lapsensa huono kunto pakotti heidät lähtemään kaupungista. Loppu onkin historiaa.

linnanseina%cc%88

Raunioiden saattaminen nykyiseen kuntoon vei kymmeniä vuosia. Pariskunnan molemmat puoliskot osallistuivat remonttiin: Henry Clews oli kuvanveistäjä, jonka teoksiin voi linnan pihalla nykyään tutustua. Marie Clews puolestaan oli arkkitehti ja maisemoitsija. Lopputulos on huikea: pariskunnan ansiosta linnalla on nyt upea terassi, joka ulottuu pitkälle merelle. Kesäisin siellä pidetään lounaskahvilaa.

mandelieu-linnan-suihkla%cc%88hde

Elinvuosiensa aikana pariskunta järjesti kodissaan seurapiirijuhlia, kasvatti eksoottisia eläimiä puutarhassaan ja harrasti mm. pukeutumisleikkejä. Jopa palvelusväki sai (tai joutui) kulkea linnassa varsin erikoisissa vaatteissa ja päähineissä.

Henry Clews kuoli ennen toisen maailmansodan puhkeamista eikä ehtinyt nähdä, kuinka linnaa mm. lainattiin ranskalaisjoukkojen käyttöön.

mandelieu-linna

En tiedä teistä, mutta henkilökohtaisesti inspiroidun ihan valtavasti kiinnostavista tarinoista. Vaikkemme nyt lasten kanssa tutustuneet linnan sisätiloihin, kuvittelin itseni hetkeksi vuosisadan alkupuolen pukujuhliin, eksoottisten eläimien keskelle. Mietin miltä nyt kovin täyteen rakennettu Mandelieu on aikoinaan mahtanut näyttää. Millaista mahtoi olla elämä linnassa sodan aikana?

Lapsille tämä linna on aina tosi kiva reissukohde: tälläkin kertaa pienokaisille oli järjestetty pihamaalle arteenetsintä.

mandelieu-lapset

Nizzasta katsottuna Cannesin takana sijaitseva Mandelieu-la-Napouleen pääsee helposti junalla. Useimmat tuntevat kaupungin suuresta huvivenesatamastaan ja Mimosa-juhlistaan, joissa toki kannattaa myös vierailla. Juna-asemalta on vain muutaman minuutin kävelymatka linnalle ja rantabulevardille. Kesällä suosittelen ottamaan rantavermeet mukaan: linnan kupeessa on nimittäin komea uimaranta.