Maitokahvikippis!

cafe-au-lait

Podcastimme on muuttanut!

Meidän rakas podcastimme, Café au lait – kahvihetkiä maailmalla, on siirtynyt Me Naisten sivuilta Suomessa juuri lanseerattuun Radioplayhin.  Tiedoksenne siis, että tämän monissa muissa maissa jo tutun RadioPlay-sovelluksen takana on Bauer Media, jonka suomalaisia radiokanavia ovat mm. Radio Nova ja Iskelmä. Jee.

Radioplayssa on Café au lait’n lisäksi muitakin mahtavia podeja, käykääpä vaikka katsomassa. Sinne pääsette joko lataamalla sovelluksen puhelimeen tai klikkaamalla osoitetta: radioplay.fi

phonto (2)

Meidän kahvihetkillämme onkin siellä jo uunituoreina herkkuina kaksi valmista podcast-jaksoa. Toisessa jutustelemme Heidin kanssa, joka muutti jo vuosia sitten Los Angelesista Suomeen. Asettuminen takaisin synnyinmaahan on kuitenkin osoittautunut tosi vaikeaksi.

– Aina kun kävin Suomessa, tapasin hirveästi kavereita ja oli tosi hauskaa. Mulle tuli kaipuu Suomeen, Heidi muistelee paluun taustoja.

Heidin ura oli Losissa hurjassa nosteessa: hän suunnitteli vaatteita maailmankuuluille nimille, kuten Jessica Alballe, Paris Hiltonille ja Busta Rhymesille. Työ oli innostavaa ja vei mukanaan, vaikka aika ajoin yksinäistä.

Kun Heidille sitten tarjottiin bisnesmahdollisuutta Suomessa, hän päättikin jäädä synnyinseudulleen tavallista pidemmäksi aikaa. Elämä sai lopullisesti uuden suunnan, kun hän tapasi tulevan lapsensa isän ja tuli raskaaksi.

Mutta mitä sitten tapahtui? Miksei elämä Helsingissä maistunutkaan? Siitä kuulet jaksostamme alta:

Toinen ihana uusi tuttavuus on Aino, jonka saimme kiinni Genevestä. Ainon suomalais-kyproslainen perhe elää tosi kansainvälistä elämää: nelihenkinen poppoo nimittäin muuttaa 1-4 vuoden välein maasta toiseen.

Lähtölaskenta on taas alkanut: kesällä on edessä muutto, nyt Sveitsistä Kyprokselle. Muuton häilyminen kiikarissa näkyy myös arjessa.

– En jaksa enää tavata ihmisiä täällä, keskityn suunnittelemaan jo tulevaa, Aino kertoo rauhallisesti.

Erityisesti lasten syntymän jälkeen ainainen muuttaminen on muuttunut stressaavaksi, sillä käytännön asioiden on oltava jo uuteen maahan saavuttaessa kunnossa. Se mietityttää Ainoa nytkin kovasti. Miltä elämä maistuu seuraavassa kotipaikassa? Muuttuuko perheen dynamiikka, kun ollaankin vaihteeksi miehen kotimaassa?

phonto (3)

Mitä jos kaikki kotityöt voisi ulkoistaa?

kookos

Helsingin Sanomat kysyi viime syksynä lukijoiltaan,  millaista heidän elämänsä on kotona. Juttu oli kokonaisuudessaan tosi mielenkiintoista luettavaa. Erityisesti minä jäin pohtimaan osuutta, jossa puhuttiin kodin siisteydestä.

Monen vastaajan mielestä kodin sotku kertoo siitä, ettei elämässä ole pystynyt siihen, mihin pitäisi. Tässä pätkä eräästä kommentista:

 Lähes jokapäiväinen sotkuisuus muistuttaa omasta laiskuudesta ja saamattomuudesta.

Lehden haastattelema sosiologi Jenni Berlin toteaa tekstissä, että ”suomalaiset ajattelevat, että itse pitää siivota ja kärsiä.” Britanniassa siivouspalveluita kuulemma käytetään paljon enemmän.

Niinhän se kai vähän tuppaa olemaan, että kunnon suomalainen ihminen tekee ihan kaiken itse. Mutta on toki rahallakin on merkitystä – Suomessa kotiapu kun on huomattavasti kalliimpaa kuin esimerkiksi Intiassa.

Niin – Intiassa.

Nostin Intian esiin, koska me haastattelimme Lillin kanssa podcastiimme tällä kertaa Delhissä asuvaa Miinaa. Hänelle muutto Intiaan oli aikamoinen kuperkeikka: paitsi, että Suomeen jäi hedelmällinen työura, uuteen kotiin tuli perheen lisäksi kotiapulainen, aamusta iltaan puurtava maid. Siivota ei enää tarvitse itse, eikä myöskään laittaa ruokaa.

phonto (10)

Ihanaako? No todellakin,  mutta on kotiapulaisessakin huonot puolensa. Suomalainen nainenhan kaipaa kodissaan myös omaa rauhaa, Miina muistuttaa. Sitä ei enää ole, varsinkaan silloin kun kotiapulainen ja autonkuljettaja kinastelevat keskenään. Silloin kotona on kuin eläisi Bollywood-elokuvassa.

Ja käy sitä välillä niinkin, että maidin vapaapäivänä Miinan tekee mieli pyykätä itse ihan vain pelkästä pyykkäämisen ilosta. Itsetekeminen istuu vahvassa pohjoisen naisessa hemmetin syvällä ja välillä olisi kiva nähdä kotona ikiomien kättensä jäljet.

– Meiltä expateiltä myös oletetaan, että työllistäisimme paikallisia ihmisiä. Meidän ulkomaisten perheiden tarjoamat työpaikat on tosi haluttuja: on inhimilliset työtunnit, annetaan lomaa ja viedään lääkäriinkin tarvittaessa,  Miina muistuttaa.

Jos alussa kotiapulaisen tarpeellisuutta tuli kyseenalaistettua, ei enää. Delhissä on likaista, pöly kantautuu kotiin ja koti on pidettävä puhtaana. Sitä paitsi lapsetkin ovat jo tottuneet apulaiseen, Miina nauraa. Nuorinkin oppi yllättävän nopeasti pyytämään englanniksi kaakaota ja pannukakkuja aamiaiseksi.

Saisinko minäkin pannukakkuja joskus kotona? 

Mitä mieltä sinä olet kotiapulaisista? Onko teillä joskus ollut kotiapua?

Kuuntele Miinan haastattelu kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä!

Vapauttava ulkopuolisuuden tunne

Untitled11

“Ulkomailla nautin ulkopuolisuuden tunteesta ja sen tuomasta vapaudesta. Kun joku ottaa ulkomailla päähän, aina voi sanoa, että ne ovat näitä täällä, jotka ovat tyhmiä. Kotimaassa joutuu aina kohtaamaan sen, että tyhmiä olemme me.”

Tänä iltana luin kuntosalilla äidin tuomaa Gloria-lehteä. Lehdessä oli haastateltu pitkän uran ulkomailla tehnyttä fysiikan professoria, Paula Eerolaa. Kuten arvata saattaa, Eerola asuu tätä nykyä Suomessa.

nice6

Minua nauratti hänen kommenttinsa, sillä noinhan se taitaa olla. Ulkopuolisuuden tunnehan on ihanan vapauttava juttu ja liittyy ulkomailla melkein kaikkeen olemiseen. Syyttävät sormet ovat jossain kaukana synnyinmaassa ja uudessa maassa sinun tapojasi pidetään suloisen eksoottisina. Voi olla juuri sitä mitä kulloinkin haluaa olla eikä tarvitse pelätä virheitä.

IMG_0741

Toisaalta jos oikein ottaa päähän niin aina voi syyttää paikallisia. Kuinkahan monta kertaa minäkin olen täällä blogissa kironnut eteläranskalaista rakentamista ja kummastellut lääkärin outoja ohjeita. Hauskaa on sekin, että suomeksi voi aika huoletta hölöttää mitä sattuu – kukapa täällä olisi kuulemassa.

Mutta jossain vaiheessa se ulkopuolisuuden tunnekin ikäänkuin kuivuu kokoon. Ihminen sopeutuu ympäristöön, melkein sulautuu joukkoon ja yllättäen huomaa käyttäytyvänsä ihan niin kuin paikalliset.

Silloin kaltaiseni levottoman ulkosuomalaisen sisuskaluja alkaa hämmentää, tekee taas mieli uuteen paikkaan. Miten ihanaa onkaan löytää tienpätkiä, joita ei ole vielä taivaltanut, uusia lähikauppoja, joissa myydään kaikkea hassua. Uusia leikkipuistoja, uusia matkakohteita, uusia harrastuksia ja uusia, tulevia kantakahviloita. Sitä alkuhuuman tuomaa ulkopuolisuuden tunnetta voi todella ikävöidä. (Nämä postauksen kuvat ovat ensimmäisiltä kuukausiltamme Ranskassa.)

nice4

Mutta niinhän se on, ettei aina tietenkään voi lähteä, karata muualle. On perhe ja työ ja asuntolaina. Ja ulkopuolisuudessakin piilee vaaroja. Meidän uusimmassa podcast-jaksossa nimittäin haastattelimme Riikkaa, jonka elämänpolku Brasiliassa meni uusiksi avioeron vuoksi. Riikan miehellä ja lasten isällä oli rutkasti kotikenttäetua: olihan hän brasilialainen.

Kaukana tutuista turvaverkoista kahden pienen lapsen äidin oli selvitettävä oikeutensa, luettava lakipapereita ja pidettävä puolensa. Ja upeasti Riikka lopulta selvisikin, vaikkei se helppoa ollut.  Elämänkokemuksesta on ollut myös hyötyä: nykyään hän on perheasioihin erikoistunut asianajana. Riikka muistuttaa silti haastattelussamme: Hanki aina ulkomaillakin oma verkostosi. Ikinä ei voi tietää, mitä tapahtuu.

Kuuntele jakso täältä: