Joulutunnelmissa jo

joulu nizza

Kyllä, joulu on iiihaaan kohta. Täällä joulukuu on hellinyt meitä alueelle kylmillä (lue: myös sisällä on hrrrrr…..kylmä), mutta onneksi pitkälti raikkaan aurinkoisilla ilmoilla. Viikonloppuna käytiin tekojäällä luistelemassa, joulukirkossa, Nizzan maailmanpyörässä ihailemassa kaupunkia jouluvalaistuksessa ja viimeiseksi sunnuntaina vielä syömässä alueen suurinta jouluhalkoa.

Kuva: Marjukka Annala

Kuva: Marjukka Annala

Ensinnäkin, katsokaa nyt tuota Nizzaa. Ranskalaisten estetiikantajussa on vain jotain herkullisen typerryttävää. Suokaa anteeksi joukon tärähtäneet, maailmanpyörän ikkunun läpi otetut kännykkäkuvat, mutta you get the point.

Tältähän sen jouluvalaistuksen pitäisi näyttää, eikä yhtään miltään muulta.

nizza collage

Mutta myös meidän pienessä Antibesissakin tapahtuu kaikenlaista näin joulun alla. Esimerkiksi kaupungin ehdottomasti ihanimmalla alueella, Safranierissa on kerrassaan mahtava traditio: näin ennen joulua kaupungin kondiittorit kokoontuvat yhteen leipomaan jättiläismäisen jouluhalon, jota sitten jonotetaan innoissaan kuorolaulun voimin. Makea jälkiruoka, joka näyttää halolta, kuuluu oleellisesti ranskalaiseen juhlapöytään.  Palan painikkeeksi saimme tietysti kuumaa viiniä, vin chaud. Ah! Olimme suu virneessä koko loppuillan – ei tämäkään hullumpaa, vaikka suomalaisia pikkujouluja onkin aina tähän aikaan ikävä.

safranie,r jouluhalko ja Helena

Toisaalta, ehkä juuri tuota ikävää ovat tänä jouluna hälventäneet myös Suomesta ja eduskunnan pikkujouluista maailmalle kantautuneet huhut. Huom huom! Kuten näette, ihan mukavia pikkujouluja voi viettää myös yhden tai kahden glögilasin voimalla.

Koululaiset pääsevät lomille perjantaina, eikä mielestäni yhtään liian aikaisin. Viimeiset viikot ovat olleet kiukkuisia, väsyneitä, kärttyisiä, uneliaita, joita onneksi nämä iloiset viikonloput ovat vähän keventäneet. Yhtenäkin päivänä tytär nähkääs tuli kotiin kouluvihkon kanssa, johon oli kirjoitettu kymmeniä kertoja: Minä kuuntelen hiljaa luokassa. Minä kuuntelen hiljaa luokassa. Minä kuuntelen hiljaa luokassa.

safranier

– Koko luokka pölisi, tytär kertoi masentuneena ja minun oli vaikea pidätellä nauruani. Vieläkö näitä kirjoitusrangaistuksia jossain päin maailmassa todella harjoitetaan? Minun lapsuudessa istuttiin jälki-istunnossa. Mitähän Suomessa nykyään tehdään?

Vielä on edessä viimeinen kirjarutistus, paljon lahjapaketoimista, lisää glögiä ja toivottavasti lämmintä mieltä ennen kuin varsinaiset juhlapäivät Ranskan suvun kesken koittavat. Ja sitten aletaankin jo odottaa uutta vuotta, loppiaista ja kohta kevään laskiaista!

Ja mitä kaikkea ihanaa tuleva vuosi tuokaan vielä tullessaan 😉

 

Näin Rivieralla juhlitaan satavuotiasta Suomea

suomi-juhla

Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta! Se on kuulkaa juttu, joka kyllä huomataan kyllä muuallakin kuin kylmässä pohjoisessa. Olen aika varma, että ulkosuomalaiset eri puolilla maailmaa järjestävät tänä vuonna jos jonkinmoista kekkeriä. Vai olenko väärässä?

Me suomalaiset täällä Rivieralla aloitamme  juhlinnan jo pikapuoliin. Vuoden ensimmäinen Suomi 100- juhla koittaa jo huhtikuun kahdeksantena päivänä, ja sen pääjärjestäjänä toimii Ranskan suomalainen ev.lut. seurakunta. Luvassa on messun lisäksi paneelikeskustelua, taidetta, teatteriesityksiä, lastenleikkejä ja musiikkiesityksiä – ohjelmaa on kirjaimellisesti aamusta iltaan. ( Lisätietoa löydät tästä linkistä). Ulkosuomalaisesta järjestelyt tuntuvat varsin komeilta.

Tapahtumaa on mukava mainostaa, koska olen itsekin ollut pienimuotoisesti mukana järjestelytoimikunnassa. Itse juhlapäiväänkin osallistun ihan lavalta käsin, nimittäin istahtamalla ulkosuomalaispaneeliin yhdessä mm. Ari Vatasen ja Anneli Jäätteenmäen kanssa. (Hui!) Siitä tarkempaa raporttia sitten tuonnempana.

Jos sinä satut olemaan Rivieralla huhtikuun alkupuolella, tule ihmeessä mukaan juhlimaan Suomen itsenäisyyttä.  Paikka kannattaa varata ennakkoon osoitteesta riviera100@icloud.com.  Liput: iltapäivä 10 €, ilta 15€, iltapäivä&ilta 20€, alle 15-vuotiaille maksuton.

 

Mitä tehdä Rivieralla lasten kanssa? Osa 2: Nizza

Nizza satama

Nizza on Rivieran ehdoton helmi. Vaikka olen vieraillut kaupungissa kymmeniä kertoja, vanhankaupungin julkisivujen ihmeellisen punaiset ja oranssit sävyt jaksavat vetää suun virneeseen. Niin kuin tuo käsittämättömän mittainen rantabulevardikin, jonka komea arkkitehtuuri kimaltaa turkoosin Välimeren valossa niin että häikäisee. Ah, Nizza, siellä vierailu on joka kerta kuin ulkomaille menisi.

Jos tarkkoja ollaan, niin ranskalaisessa mittapuussa Nizza onkin varsin eksoottinen: kaupunki nimittäin liitettiin vasta vuonna 1860 Ranskaan. Ennen sitä se oli Nizzan kreivikunnan pääkaupunki ja kuului vuosisatoja Savoijin herttuakuntaan ja sittemmin Sardinian kuningaskuntaan. Jopa Italian kansallissankari, Giuseppe Garibaldi on kotoisin Nizzasta. Nizzan omaan murteeseen voi törmätä yhä mm. tiekylteissä.

Nizza tarjoaa valtavasti tekemistä ja nähtävää aikuiselle väelle, muttei lapsiakaan ole unohdettu.

nizza1

1.La Promenade Paillon

Ehdoton suosikkimme on La Coulée Verte, viralliselta nimeltään La Promenade Paillon. Nizzan eteläistä osaa halkova vihreä puisto kuljettaa vierailijan meren ääreltä pitkälle vanhan kaupungin kupeeseen. Lasten kannalta parasta puistossa on lähes jalkapallokentän kokoinen suihkulähde, veden peili, eli Miroir d’Eau, jonka yli sata vesisuihkua muodostaa ilmaan huikeita kuvioita. Suihkulähteessä saa juosta vapaasti, mikä on tietysti ihanaa. Kuumana päivänä kannattaakin varata uikkari tai vaihtovaatteet mukaan! Puistossa on myös hienoja kiipeilytelineitä lapsille.

Nizza rannat

2. La Promenade des Anglais ja uimaranta

Mitäpä olisi Nizza ilman sen upeaa rantabulevardia ja pitkää rantaa – ei mitään. Tällaisia maisemia saa todella hakea. Nizzassa yllätyksenä tosin saattaa tulla se, ettei rannalla olekaan hiekkaa, vaan pieniä pyöreitä kiviä. Niihin kuitenkin tottuu nopeasti. Jos rannalla löhöily ei kuitenkaan sovi teidän perheellenne, aina voi nauttia lounaan tai lasillisen yhdessä kivoista ravintoloista – tai käyskennellä promenadea pitkin ihanassa ilta-auringossa.

Toisaalta – jos hiekkarantaa kaipaat, oikein mukavia löytyy esimerkiksi läheisen St Jean Cap Ferratin puolelta – kaverini on kehunut lapsiystävällisyydestään mm. Plage Cros dei Pin -rantaa, jossa on jopa meduusaverkot. Itselläni kyseinen ranta vielä testaamatta.

Nizza linnapuisto

3. Colline du Château eli linnavuori

Aivan vanhan kaupungin kupeessa sijaitseva linnavuori on ihastuttava hengähdyspaikka. Huipulla on suuret viheralueet ja kunnolliset leikkipuistot (täällä leikkipuistot kun ovat välillä vähän mitä sattuu). Monet nizzalaiset perheet tulevatkin tänne viettämään aikaa mm. piknik-korin kera.

Kävelymatka vuorelle on itsessään nähtävyys: paitsi, että näkymät alas kaupunkiin ovat huikeat, matkalla on myös kaunis vesiputous. Jos kävely ylämäkeen ei kuitenkaan houkuta perheen pienimpiä, voit napata La Promenade Paillonin rannan päästä turistijunan (lisätietoa täällä). Kesäisin niitä kulkee yhtenään. Rannalta ylös vuorelle tulee myös hissi.

(Jos kaipaat tätäkin tilavampaa puistoa, kannattaa suunnaksi ottaa kaupungin laidalla sijaitseva komea Parc Estienne Orves -luonnonpuisto, jonne pääsee busseilla 64 ja 75.)

nizza21

4. Turistikierros pyörätaksin kyydissä

Tähän törmäsimme sattumalta – emmekä voi kokeilun jälkeen kuin suositella lämpimästi. Lasten kanssa pitkälliset turistikierrokset voivat nimittäin tuntua toooosi piiitkiltä. Isojen kanssa voi toki aina vuokrata siniset kaupunkipyörät, eli Velo Bleut, jotka ovat aivan mahtavia kulkuvälineitä. Pienempien kanssa taas kannattaa hypätä esimerkiksi Place Massenalta tällaisen kolmipyöräisen “riksan” kyytiin. Meidät pyörätaksi kuljetti rantabulevardia pitkin satamaan, mistä taas keskustaan ja lopulta vanhaan kaupunkiin. Matkalla saimme kuulla tarinoita ohittamistamme maisemista. Kaikki tykkäsivät!

nizza8

5. Herkkuja ja kulttuuria

Nizzassa on aivan valtavasti museoita, joita voisi suositella lapsiperheille. Tältä sivustolta löydät listauksen kaupungin lapsiystävällisimmistä museoista. Jokaisen viereen merkitty, minkä ikäisille mikäkin museo sopii (3 mois – 3 kuukautta / 4 ans – 4 vuotta). Yksi omista henkilökohtaisista suosikeistani on Matissen museo.

Jos museot tuntuvat lomapäiville liian raskaalta huvilta, suosittelen suuntaamaan Nizzan vanhankaupungin kapoisille herkkukujille. Siellä voi maistella aitoja, paikallisia makuja aina kikhernepohjaisesta Socca-pizzasta Pissaladière-sipulipiirakkaan. Paikan päällä tehtyä gelatomaista jäätelöäkin löytyy useammasta kioskista.