Sitruunafestareilla minä ja sadat kännykät

menton otsikkokuva

Ah, siinä ne taas törröttävät, nuo oranssinkeltaiset mielenvirkistäjät!

Karnevaalikausi on taasen päässyt käyntiin, mitä mekin juhlimme viikonloppuna Mentonin kauniissa rantakaupungissa, Italian ja Monacon välissä. Mentonin alue on erityisen kuuluisa sitruunastaan,  joka on paitsi herkullinen, myös tervehdyttävä.  Sen paksussa kuoressa kerrotaan olevan runsaasti eteeristä öljyä.

menton4

Sitruunafestivaalit kuuluvat lähes jokavuotisiin perinteisiimme. Yleensä tosin tyydymme käymään keskustan Jardin Bioves -puistossa, jonne joka vuosi rakennetaan äimistyttäviä hedelmämonumentteja. Tänä vuonna teimme reissullamme pienen poikkeuksen: osallistuimme myös varsinaiseen karnevaaliparaatiin.  Karnevaalin teemana on tänä vuonna Bollywood, joten kulkueessa vilisi tanssijoita, elefanttipatsaita ja Shiva-jumalan kaksoisolentoja. Katsokaa vaikka!

Siellä me siis sitten tungeksimme, karnevaalitunnelmaisten ihmisten keskellä. Hauskaa oli, lapset kiljuivat ja pää oli täynnä paperisilppua, jota esiintyjät heittelivät paraatikärryistä yllemme.menton1b

Jos nyt jostain miinusta niin kaikista niistä aikuisista, jotka rynnivät lasten eteen ottamaan kännyköillään ja tableteillaan valokuvia paraatista / itsestään paraatissa. Yksikin edessämme seisova rouvashenkilö näytti filmaavaan karnevaalin livelähetyksenä ystäväpiirilleen ja hermostui aina, kun vartija työnsi häntä kärryjen edestä sivuun.

– Madame, voisitteko mennä nyt sivuun!

Sitruunojen keskelläkään ei moisesta kannattanut happamoitua – tietenkään – mutta kyllä se herätti. Meidänkin karnevaalipätkällämme oli valehtematta ainakin 300 kaltaistani amatöörikuvaajaa, joukossa sellaisiakin, jotka eivät katsoneet paraatia minuuttiakaan ihan vain omilla silmillään. Mitäköhän tapahtuu kaikille näille kuville? Mihin näitä kaikkia oikein tarvitaan? Milloin unohdimme nauttia vain hetkestä?menton2

Sojottavaa kännykkämerta jonkin aikaa tuijoteltuani tyrkkäsin kamerani sivuun ja keskityin lasten ilonpitoon. Oli muuten paljon hauskempaa, vaikka kuvia tulikin kahden sadan sijasta kaksikymmentä.

Paraatin iloinen mekkala vei lopulta voimat ja astelimme sitruunamehulle ja sitruunaletulle monumenttipuistoon. Tunnelma oli siellä rauhaisa (ylin kuva) ja kuvaajiakin muuten vähemmän. Ah. Paraati on nyt nähty, tämä puisto-osuus Mentonista vastedes riittäköön.

 

Sitruunoita suuhun, sitruunoita silmille

sitruunat

Ohhoh. Aamulla tekisi mieli jäädä sänkyyn. Päässä surisee ja nenä rätisee. Jokainen ponnistus tuntuu ylivoimaiselta.

Olen ollut joulun jälkeen ennätyksellisen paljon sairaana. Viikko siellä, toinen täällä, kolmas tuolla… Terveet päivät olen voinut laskea sormin. Sairastuvassa olenkin kuluttanut myös ennätyksellisen määrän sitrushedelmiä eri muodoissa. Paikallisten kehuma terveysjuoma, kuuma sitruuna hunajalla (johon minä vielä lisään inkivääriä) on kuulkaa tullut hyvin tutuksi.

sitruuna2

Onnekseni sentään sitruunat ovat täällä valtavan hyviä, suomalaisista kaupoista saataviin karvaisiin serkkuihinsa verrattuna vain hennon happamia. Asumme nimittäin sitruunoistaan kuuluisan ranskalaiskaupungin, Mentonin kupeessa. Rantakaupunki Mentonin sitruuna on oma lajikkeensa: se on paitsi kirkkaankeltainen, sen paksussa kuoressa kerrotaan olevan runsaasti eteeristä öljyä. Lisäksi se tuoksuu ihanan raikkaalta.

Kerran vuodessa Mentonissa järjestetään karnevaalijuhlat herkkusitruunan kunniaksi. Lauantaina, yhden sitruunakupposen jälkeen, otimmekin suunnan kohti Italiaa. Menton sijaitsee nimittäin aivan rajan kupeessa, Monacon ja Ventimiglian välissä.

sitruunajuhla4

Näiden ihanien karnevaalien aikaan kaupungissa järjestetään lukuisia kulkueita ja valoesityksiä. Lasten kanssa päätimme kuitenkin nauttia ajan kanssa keskelle kaupunkia, Mentonin Jardins de Biovès -puistoon pystytetyistä sitrushedelmäpatsaista. Tänä vuonna karnevaaliteemana on Broadway – kaikki jättiläismäiset asetelmat liittyivät siis tuttuihin musikaaleihin. Uskomattoman upeita tekemisiä, joka heitti meidän Välimereltä hetkeksi Atlantin toiselle puolelle.

sitruunaleijona

Kävelymme päätteeksi nautimme puiston kahvilassa kupilliset – mitäpä muuta kuin appelsiini – ja sitruunamehua. Tajusin voivani paremmin kuin viikkokausiin. Ehkä sitruunan tervehdyttävä salaisuus piileekin tässä: hedelmää pitää nauttia sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Karnevaaliviikko!

karnevaali8.jpg

Tällä viikolla Ranskassa juhlitaan tietysti Mardi Gras’ta, laskiaista.  Eläköön karnevaalit! Nämä kansalle suunnatut sirkushuvit ovat parasta kaikesta. Viimeisen päälle mietityt juhlallisuudet, uskomattoman upeat paraatit ja joka puolella juoksentelevat naamiaisasuun pukeutuneet pienokaiset liikuttavat suunnattomasti.

Continue reading…