Suomen kesä Rivieralla

veneet

Samanaikaisesti kun Helsingissä tehdään vuoden ensimmäisiä lumienkeleitä, meillä etelässä nautitaan harvinaisen kauniista syyskeleistä. Ihan kuin Suomen kesä olisi laskeutunut Rivieralle.

Lasten syysloma on huomenna ohi. Viimeiset lomapäivät olemme viettäneet kavereiden kanssa ihan omilla kotikonnuilla, luonnon keskellä. Luonamme kyläilleille pariisilaisystäville oli tärkeintä tankata D-vitamiinia tulevan harmaan talven alle, joten etsiydyimme lapsikatraan kanssa pitkiksi päiviksi ulos.

Harvat tulevat Rivieralle viettämään aikaa metsäkävelyillä tai rantapatikoiden, mutta suosittelisinpa semmoistakin kokeilemaan. Tässä muutamia vinkkejä Rivieran syysmatkailijalle.

Sentier littoral du Cap d’Antibes

Cap d’Antibesin niemenkärjen kiertävä kävelyreitti, sentier littoral, kuuluun kaupunkimme ehdottomiin matkakohteisiin. Kivikkoista rantaviivaa nuoleva reitti avaa käsittämättömän upeat näkymät merelle. Reilun tunnin mittainen polku voi olla haastava ihan pienimmille, mutta esimerkiksi viisivuotiaamme tykkäsi hurjasti. Kesäaikaan kävely näillä kallioilla saattaa kuitenkin osoittautua epämiellyttäväksi: paahtava kuumuus ja ihmispaljous ei tee reissusta nautinnollista. Tässä 20 asteen syysauringossa vietimme reissulla mitä ihanimman aamupäivän.

Lisää kävelyreitistä löydät täältä.

vene-cap-dantibes

antibes_ka%cc%88vely antibes_ka%cc%88vely2

Îles de Lerins

Cannesin ulkopuolella sijaitsevat Lerinsin saaret ovat täydellisiä pakopaikkoja Rivieran melskeestä. Upea Île Sainte-Marguerite on kuin elokuvien helmi eukalyptys-kujineen ja pittoreskine mäntymetsineen. Rannat ovat poukamaisia ja vesi kirkkaampaa ja turkoosimpaa kuin mantereen puolella.

Saarelle pääsee talvikausina yhteysaluksella Cannesin edustalta. Alus lähtee tasatunnein aamusta iltapäivään ja matka kestää noin parikymmentä minuuttia. Kesäisin yhteysaluksia kulkee muualtakin, kuten Juan les Pinsistä ja huomattavasti tiheämmin. Parasta kohteessa on tähän aikaan vuodesta se, ettei täydellisistä piknik-paikoista tarvitse tapella. Tilaa on kaikille jopa pyhäpäivinä.

ile-de-lerins-metsa%cc%88

poika-rannalla

kivi-lenta%cc%88a%cc%88

aurinko_selfie ile-de-lerins-aallot

Juan les Pinsin rannat

Kesäisin tupaten täyden Antibesin toisen puolen, Juan les Pinsin rannat ammottavat syksyllä tyhjyyttään. Monet yksityiset rannat ovat syksyn tullen jopa nostaneet rantahiekat säkkeihin, jotteivät myrskyaallot veisi niitä mukanaan. Loka-marraskuussa kannattaakin etsiytyä rannoille Cap d’Antibesin puolelle, esimerkiksi Plage de Ondesille, minne ilta-aurinko paistaa kaikkein pisimpään. Meidän traditiomme on rennon rantaillan jälkeen mennä vielä Juan les Pinsiin jäätelölle. Sillä mikäpä ihanampaa kuin kunnon mangopallo auringonlaskussa!

juanlespins

auringonlasku

 

 

Talvi Rivieralla / Winter on the French Riviera (photos)

talvi5

Tänä talvena Rivieralla on puhuttu enemmän säästä kuin aikoihin. Siitä on puhuttu, koska oikea talvi on oikeastaan jäänyt tulematta. Tai kävihän se toki kaksi päivää, mutta sitten talvitakit sai viedä takaisin vintille. Nyt päiväsaikaan lukemat nousevat parhaimmillaan 18 asteeseen.

Kuulostaa hölmöltä, mutta ikävöin kylmää. Tämä jatkuva lämmin ilma sitä paitsi huolestuttaa minua, kuten muitakin. – Ce n’est pas normal! Tämä ei ole normaalia!

Kuinka käy kasvien ja kukkien? Riittääkö vettä kaikille? Jotkut maalailevat kuvaa tulevaisuuden Etelä-Ranskasta, jonka ilmasto on kuin Algerian. Se surettaa.

Toki lämmin sää myös tarkoittaa, että olemme viettäneet paljon aikaa ulkona, myös rannalla. Tässä räpsimiäni kuvia talvikauden hiljaisesta Etelä-Ranskasta.

This year everybody seems to be talking about the weather. It is warm, almost too warm in South of France. – Ce n’est pas normal! This isn’t normal! people keep repeating.
I miss the cold weather. This endless autumn bothers me, it worries me even. What will it do to the plants? Will there be enough water? 
At the same time the sunny days mean that we spend a lot of time outside. Here are some photos I have taken in Juan les Pins and Mougins.
talv1
Juan les Pinsin rantaravintola on tilkitty kiinni, omistajat lomailevat.

talvi8

Vesilinnut (ilmeisesti merimetsot) ovat vallanneet turistien paikan parhailla uimapaikoilla.

talvi7

talvi11

Uimarannalla on tyhjää talvella.

talvi6

Talvisaikaan Juan les Pinsin rantojen hiekat nostetaan kasoiksi, jotteivät myrskyt veisi niitä mukanaan mereen. Kesällä ne taas tasoitetaan palvelemaan aurinkotuoleja.

talvi9

Talvella rantaravintolat tekevät myös remontteja ja korjaavat eroosion syömää rantaa uuteen uskoon.

talvi2

Auringonlasku Mouginsin vanhan kaupungin kukkulalta.

talvi4

Iltahämärä Mouginsin L’Etang de Fontmerlellä.

talvi3

talvi10

Elämää aavekaupungissa

Jaoin blogin Facebook-ryhmässä juuri kuvan talvisesta Välimerestä. Noita paratiisimaisemia nämä meidän kulmat täynnä, mutta jos oikeasti suunnittelet Etelä-Ranskan matkaa tammikuu-helmikuun vaihteeseen, mieti kahdesti.

Tähän aikaan vuodesta tämä lomakohde nimittäin sulkee ovensa. Kaupat pannaan kiinni, puistoja peruskorjataan ja uimarannat ovat kuin varjo entisestään. Nyt porukka kerää voimia ja puunaa pintaa ennen kuin turistit taas saapuvat.

kiinni3

On ihan normaalia, ettei viikolla ole leikkipuistossa muita kuin sinä ja jälkikasvusi. Niin kuin nyt tuossa ylläolevalla videolla näkyy.

Tämä meidän kaupunki jakautuu kahteen osaa. On toinen, eli Antibes, jossa on elämää aina. Sitten on tämä kuvien Juan les Pins, joka muuttuu talvella aavekaupungiksi. Pari kahvilaa porskuttaa auki läpi talven, samoin lehtikauppa ja supermarketti.

kiinni

Turismin parissa työskentelevät lasten vanhemmat voi tammikuussa bongata koulun aamuhärdellistä. Päällä on verkkarit ja katse on raukea. Loma.

Kunnes taas huhti-toukokuussa valkoinen shortsikansa laskeutuu alueelle, polttaa nenänsä päivässä ja ryystää hymysuin isoja sateenvarjodrinkkejä. Musiikki pauhaa, tunnelma kevenee ja kohta itsekin huomaa himoitsevansa päivähömpsyä tai jätskiannosta. (Onneksi on näitä muita velvollisuuksia!)

Toisaalta tämä hiljaisuus rauhoittaa. Kun ison osan viikosta viettää alle metristen parissa, vapaa-ajalle en kaipaa kamalasti sosiaalista aktiviteettia. Sitä paitsi turistien poissaollessa voi törmätä harvinaisiin rantavieraisiin.

kiinni2

Tylsintä on paikallisilla lapsilla. On nimittäin monia semmoisia, jotka eivät pääse kesälomalle vanhempiensa kanssa koskaan. Tuossa meidän koululla järjestetään kesätekemista, joihin vanhemmat tuovat lapsensa pitkiksi päiviksi elokuussakin.

Toki on niitäkin onnekkaita, jotka hengailevat päivät pitkät isän työpaikalla, kuten esimerkiksi yksityisellä uimarannalla.

kiinni5