Suorittamistakin voi kaivata

nyt saa nauttia

Eräs Etelä-Ranskassa asuva ystäväni ihmettelee jokavuotista haluani matkata kesällä noin kuukaudeksi Suomeen. Miksi ihmeessä sinne? Miksi niin kauan? Kuka haluaa pois Välimereltä?

– Mitä minä täällä tekisin? On aivan liian kuuma ja liikaa turistejakin, vastaan. Ajatus jääkaappikylmyydestä tuntuu pitkän, raskaan, hikikuuman alkukesän jälkeen vapauttavalta.

Toisaalta on heitäkin, jotka kummastelevat, että olemme valinneet asuinmaaksemme juuri Ranskan. Suomessahan on kaunista luontoa ja niin kovin rauhallista, sellaista ihanan satumaista. Miksi kukaan haluaisi asua kovaäänisten Välimeren ihmisten keskellä kun sen sijasta voisi valita rauhallisen autiomaan?

Aina ensimmäisten Suomen lomapäivien aikana kummastelen tuota jälkimmäistä asiaa itsekin. Miksi oikeastaan ikinä lähdimme täältä? Täällähän on ihanan puhdasta, mahtavat leikkipuistot ja ajoissa kulkeva julkinen liikenne. Lasten kanssa voi pääkaupungissa liikkua pelkäämättä, ja kuinka ihanaa onkaan nähdä lapsiporukoiden matkustavan yksin ratikassa. Työpäivätkin lyhyempiä kuin ikinä Ranskassa.

maisema2

Mutta… Koti on jo siellä kaukana, kuitenkin.

Ja jos totta puhutaan, kaipuu liittyy usein Suomen vuodenaikoihin, niistä lapsuudestakin tuttuihin tunteisiin. Sitä, kun saa kevyet tennarit ensi kertaa keväällä jalkaan. Saa vaihtaa kutittavat sukkahousut polvisukkiin. Tai sitä, kun pyörällä pääsee kulkemaan koko pitkän työmatkan kuivin renkain, yhtään puurtamatta loskasäässä.  Sitäkin fiilistä on ikävä, kun pitkän, pimeän talven jälkeen pääsee ulkomaille. Perhoset liihottavat vatsassa kun lentokone Helsinki-Vantaalla näyttää kohti etelää. Chéri, kohta olemme paratiisissa! Tämän aurinkoisen reissun olemme kylmän ja pimeän talven vuoksi ansainneet!

Ansainneet. Niin, lyön vetoa, että aika moni meistä suomalaisista ajattelee, että kaikki hyvä tuntuisi vieläkin paremmalta jos sen eteen olisi joutunut vähän tekemään töitä.

cassis

Etelän lomakohteessa asuva pääsee harvoin tuntemaan niin.  Terassia ei tarvitse korjata tänään, koska ensi viikonloppuna paistaa kuitenkin aurinko. Sitä seuraavanakin viikonloppunakin pääsee söpöön naapurikylään kolmen euron rosé-lasilliselle, vaikkei yhtenäkään sadepäivänä olisi joutunut pyöräilemään töihin. Rannan baarissakin on joka päivä joku sateenvarjodrinkillä.

Minua ja monia muita maailmalla reissanneita haastateltiin vastikään Suomen Kuvalehteen siitä, miksi Suomessa pitäisi matkailla enemmän. Voit lukea artikkelit täältä ja täältä. Haastattelu tehtiin aikana, jolloin olin vasta saapunut lomalle maahan ja vaaleanpunaiset rillit olivat tukevasti nenällä. Olinhan Suomi-lomani “ansainnut”.

Osallistu arvontaan! Mitä sinulle tulee mieleen ranskalaisesta rakkaudesta?  

romantique

 

Oh là là! Ihanaakin ihanampa on ranskalainen elämänilo.

Tai ranskalaiset maut. Ranskan kieli. Ranskalainen tyylikkyys. Puhumattakaan ranskalaisesta romantiikasta.

Käsi pystyyn: kuulutko sinäkin meihin, iloisiin Ranska-faneihin? Oletko täällä siksi, että kiinnostunut tästä suloisesta, mutta koppavasta, kauniista, mutta hyperbyrokraattisesta maasta, jonka tunnemme paremmin nimellä la France?

Kerro minulle lisää! Erityisesti olisin nyt kiinnostunut kuulemaan, mitä sinulle tulee mieleen ranskalaisesta romantiikasta. Ehkä jotku teistä on kokenut rakkaussuhteen Ranskassa? Tai kokenut ihanan lomaromanssin? Kuinka ranskalainen treffikaveri poikkesi tutusta suomalaisesta?

Jos omia kokemuksia ei ole, mieleen on ehkä jäänyt kohtaaminen jonkun, hyvin rakastuneen oloisen ranskalaisen parin kanssa. Tai ehkä olet kuullut ranskalaisessa leipomossa jonkun punastuttavan kohteliaisuuden, jota muistelet talven pimeimpinä hetkinä? Madame, vous êtes très belle! 

Miksipä näitä kyselen? No tietysti siksi, että tuleva teokseni keskittyy juuri lumoavaan ranskalaiseen romantiikkaan ja kestävään parisuhteeseen. Siis lempiaiheeseeni.  Olen aika varma, että moni meista ruuhkavuosien ruttaamista äideistä ja isistä voisi voida paremmin, jos arkeen saisi hyppysellisen ranskalaista romantiikkaa. (Enkä nyt puhu niistä ranskalaisista rakastajista).

Voit jättää tarinasi alla olevaan kommenttikenttään (yhteystietosi eivät näy julkisuuteen) tai vaihtoehtoisesti kirjoittaa sen sänköpostitse minulle osoitteeseen chezhele(at)gmail.com . Jos haluat osallistua arvontaan, muista jättää osoitetietosi!

Kaikkien vastaajien kesken arvotaan palkinto: esikoiskirjani omistuskirjoituksin kera iki-ihanan eteläranskalaisen yllätyksen. Ja huom! Hauskimmat kirjoitelmat saattavat päätyä myös tulevaan kirjaani.

Bisous!


10+1 kysymystä ulkosuomalaiselle

sup

Mitä ulkosuomalainen elämä pitää sisällään? No, tässä postauksessa siis viimeinkin vastaukseni ulkosuomalaisten blogeissa kiertäneeseen haasteeseen. Kiitos Lena kun pyysit mukaan! Näitä asioita on kiva pohtia, vaikka pintaraapaisuksihan nämä haasteet tuppaavat vähän jäämään. Mutta onpahan taas aiheita tulevaan.

1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Ehdottomasti parasta on valo ja lämpö. Niin, tämä ei tietysti koske koko Ranskaa, mutta meidän eteläistä Rivieraa kyllä. Rakastan sitä aamuhetkeä kun avaan ikkunaluukut ja kostean kuuma ilma voitelee kasvoni. Ihanaa, tänäänkin on kaunis, aurinkoinen päivä!

Mutta on Ranskassa toki paljon muutakin, mistä pidän: ruoka, ihmiset, estetiikan taju ja kaikki ne tarinat, joita äärimmäisen monipolvinen maa pitää sisällään. Nähtävää ja koettavaa on loputtomasti.

rantaelämä2

2. Entä ikävintä?

Ikävimpiä puolia ovat hidas, hirvittävää paperinpyörittämistä vaativa byrokratia (katso video) ja älyttömän holtiton liikenne. Eritoten tien päällä ihmisiltä ne kauniit ranskalaiset käytöstavat unohtuvat. Vespat hurauttavat liikenneympyröissä vasemmalta ohi, tööttiä ei missään tilanteessa säästellä ja auto parkkeerataan kadun tukkeeksi siksi aikaa kun käydään vaikkapa leipomossa. Anna mun kaikki kestää!

3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit?

En ole koskaan käynyt Australiassa, joten sinne ehdottomasti, koska siellä on ystäviäkin. Myös Marokko kiinnostaa aivan valtavasti.

4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?

Voi, niitä kohteita on paljon. Tuppaan nimittäin jollain tasolla ihastumaan kaikkiin vierailemiini paikkoihin. Viime aikoina olen kaivannut Aasiaan, esimerkiksi Thaimaahan (se ruoka!). Toisaalta taas Itä-Eurooppa kiinnostaa valtavasti; olisi kiva pitkästä aikaa nähdä, kuinka Latvia, Liettua, Slovakia ja Tsekki ovat vuosien aikana muuttuneet. Kiersin niillä suunnilla viimeksi parikymmentä vuotta sitten. Mon dieu.

Toisaalta me panostamme tosi mieluusti myös lähimatkailuun – onhan Ranska todellinen paratiisi kaikkine nähtävyyksineen (esimerkki täällä). Sitä paitsi lapsetkin tykkäävät kun matkaa ei tarvitse tehdä tunteja.

Marseille Mucem2

5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Moilasen leipomon gluteenittomia karjalanpiirakoita tietty! (Tämä ei ole maksettu mainos)

kaksikielisyys

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?

Ehkäpä, ei sitä ikinä tiedä. Olen nyt Suomessa ja täällä on ihanaa! Rakastan kaikkia näitä leikkipuistoja, kesän valkoista valoa, vehreää luontoa ja järjestelmällisyyttä. Ihan kaikkein eniten äitinä kuitenkin vetoaa suomalainen koulu – olisihan se hienoa, jos lapset joskus pääsisivät Suomessakin hetkeksi koulunpenkille. Täällä kaikki tuntuu olevan valovuosien päässä ranskalaisesta, aataminaikaisesta koulumeiningistä.

mimosa3

7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Tietysti Mardi Gras –karnevaali! Laskiaisen tienoo on ihanan vallatonta ja hyväntuulista aikaa. Karnevaalit värittävät niin suurkaupunkeja kuin pikkiriikkisimpiäkin kyliä, joten meille on perheenä tullut tavaksi kiertää noina kevään viikonloppuina juhlasta toiseen. Oma ohjelmanumeronsa on myös lasten karnevaalipukeutuminen; joka kevät mietitään tarkasti, miksi hahmoksi tänä vuonna naamioidutaan koulun juhlassa.

8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Vaikeinta on löytää omat, kivat kuviot uudessa paikassa. Sopeudun helposti ympäröivään meininkiin, mutta kaltaiselleni sosiaaliselle ihmiselle on tärkeää löytää juttuseuraa ja sielunkumppaneita. Itselleni rankinta viime muutossa olivat juuri ne kuukaudet vastasyntyneen pienokaisen kanssa kun töitä ei vielä ollut (klik!). Puuh.

9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Voi kyllä! Vaikka pidän Ranskasta ja Suomesta hirveästi, minusta olisi ihana lähteä perheen kanssa seikkailulle jonnekin “neutraaliin maahan”, jossa kaikki olisi uutta meille perheen molemmille aikuisille. Nythän olemme miehen synnyinmaassa. Välillä säälin miekkosta siitä, että hän joutuu hoitamaan leijonaosan kaikista kommervenkkisistä järjestelyistä.

kukkameri

10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?

Valitettavasti vuoden 2016 mieleenjäävin hetki oli Nizzan terrori-isku. Se oli järkyttävä kolaus, joka heilutti omaa turvallisuudentunnetta rajusti. Moni asia arjessa muuttui: sotilaat ilmestyivät kaduille, koulujen turvajärjestelyitä tehostettiin ja jopa uimahalleissa alettiin tarkastaa laukut.

11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? Minne?

Vielä tänä kesänä aion matkustaa Hollantiin, Tanskaan ja Ruotsiin, eli meiltä katsottuna eksoottiseen Pohjois-Eurooppaan 😉

Niin moni on jo ennättänyt vastata tähän haasteeseen, etten enää tiedä ketä tohtisi pyytää mukaan. Haastan siis kaikki halukkaat ulkosuomalaiset vastailemaan kysymyksiin.