Je t’aime on helpompi sanoa ranskaksi kuin suomeksi (onnea arvonnan voittajalle!)

voittajan tarina

Kiitos kaikille ihastuttavista, romantiikan täyttämistä tarinoistanne! Niitä tuli paljon sekä tänne blogiin että sähköpostiini. Olen ammentanut niistä paljon tietoa

Monessa toistui sama viesti: romanttisinta on jo se kaunis, pehmeästi suriseva ja sisuksia tutisuttava ranskan kieli. Ja tottahan se on – meidän suloinen suomemme kovine tuplakonsonantteineen jää tässä mittelössä pahasti kakkoseksi.

Arpaonni osui tällä kertaa Minnaan – félicitations MINNA!

m&m

Minna asuu ranskalaisen miehensä Manun kanssa Ranskan Annecyssa, postikorttimaisen kauniissa kaupungissa Sveitsin rajalla. Minnan ja Manun yhteinen taival alkoi Ranskassa treffeistä, jotka heidän yhteiset ystävänsä olivat järjestäneet. Minna oli tuolloin töissä Ranskassa – Manu taas tunsin Suomen, kiitos opiskelijavaihtonsa.

Jo parisuhteen alkutaival oli romanttinen: oli samppanjatreffit, sitten Manu vei ihastuksensa Ardechiin maastopyöräilemään sekä Korsikan saarelle. Minnakin oli ihastunut, mutta tulevassa yhteisessä matkassa oli pieni mutka: Minna oli nimittäin jo päättänyt ottavansa sapattivuoden töistä mennäkseen Suomeen opiskelemaan.

– Vähän jännittynein mielin kerroin asiasta ’chérilleni’. Mutta hän otti tiedon tyynesti vastaan. Muutamaa päivää myöhemmin hän yllätti taas ja kertoi tutustuneensa Aalto-yliopiston tarjontaan. Hän lähtisi mukaan ja opiskelisi MBA-tutkinnon Suomessa, Minna kertoo.

Niin lähdettiin Suomeen. Pohjolaan tottunutta Manua ei kylmät vedet saati marraskuun pimeys hätkähdyttänyt ja pari oli vakuuttunut siitä, että yhdessä on hyvä olla. Kihlat vaihdettiin ja Suomen vuoden jälkeen päätettiin palata Ranskaan. Hääsuunnittelut pääsivät vauhtiin.

kahvila_annecy

– Mutta mutta…esikoisemme päättikin toisin tai siis päätti tulla perheeseemme juurikin kaavaillun hääpäivän tienoilla. Suunnitelmat meni uusiksi ja päädyttiinkin pitämään pienet juhlat perheen piirissä. Sekin oli hauskaa. Mieheni piti ihanan puheen ja laulaa lurauttikin hääjuhlassa.

Nyt lapsia on kaksi, mutta romantiikka ei ole Minnan ja Manun väliltä unohtunut.

– Mieheni kyllä muistaa kehua ’maman est belle’ jne. päivittäin. Kukkaset melkein viikoittain kuuluvat kauniisiin eleisiin myöskin. Mieheni jaksaa kuunnella filosofointiani aika hyvin ja on itsekin hyvin tunteellinen ihminen. Hän on lempeä ja huomaavainen, tulisieluinenkin aina välillä.

Leffailtoja vietetään yhdessä ja anopin ansiosta päästään silloin tällöin uloskin. Lisäksi keväästä lähtien pari on pyrkinyt viettämään yhden yön kuussa poissa kotoa, mikä on todellista ”balsamia väsähtäneiden vanhempien ja parin haavoille”.

annecy3

Minnan perheessä molemmat aikuiset ovat työelämässä. Manu myös matkustaa noin kerran viikossa, jolloin Minna kutsuu tyttökavereitaan kylään.

– Kyllä pienet tauot on hyväksi parisuhteelle myöskin. Meillä käy kotisiivooja kerran viikossa, ja kyllä sekin lisää romantiikkaa kotona käsin kosketeltavasti, kun ei tarvii miettiä siivouskuvioita viikonlopuksi .

Ranskaa tunteva Minna sanoo, että ranskalaiset sanovat kohteliaisuuksia ja puhuvat tunteistaan usein luontevammin kuin Suomessa. Puhumattakaan jutuista, joista puhutaan kotisohvalla.

– Ja onhan se niin, että je t’aime on helpompi sanoa ranskaksi kuin suomeksi!

Kotiinpaluu ja lukijatutkimuksen tuloksia

paluu1

Olemme palanneet kotiin. Täällä on jo kevät!  Miten sen huomaakin niin selvästi lumiloman jälkeen.

Suomessa oli ihanaa viettää aikaa rakkaitten kanssa, maisemat olivat kuin satukirjoista. Elämä siellä taas oli niin mukavaa ja rauhoittavaa, että mielessä alkoi pyöriä ajatukset paluusta takaisin pohjoiseen. Kunnes se yhtenä päivänä naksahti päälle, nimittäin koti-ikävä. Tuli kaipuu omiin kuvioihin, omaan sänkyyn, rantatielle ja valoon. Enkä ollut ainoa: tyttökin alkoi loppulomasta ikävöidä omia flöörejään (kukkiaan).

paluu2

Kun sitten eilen kurvasimme  lentokentältä tuttua reittiä kotiin, helpotti, maisemat tuntuivat ihan omilta. Näin tästä paikasta vaan on tullut huomaamatta koti.

Vaikka siis talon sisälämpömittari näyttikin alle kymmentä astetta. Heh heh. Oli unohtunut patteri pois päältä. Onneksi oli Suomesta saatu uusia villasukkia ja pipoja. Tiedoksenne, että täälläpäin maailmaa ne puetaan päälle sisätiloissa.

paluu4

Parasta kotiinpaluussa oli, että pihalle oli loman aikana ilmestynyt uusia asukkeja, kuten kuvista näkyy. Minulle oli yllätys, että saamme tällä pikkupihalla nauttia narsisseista ja iiriksistä. Ja että ruusutkin loistavat tammikuussa!

paluu3

Lukijatutkimus on nyt saatu päätökseen ja arvonta on suoritettu. Onnetar suosi tällä kertaa Venlaa! Onnea voittajalle!

Kiitos kaikille vastaajille ja palautetta jättäneille.

Tutkimuksesta kävi ilmi paljon kiinnostavia juttuja, kuten se, että ehdottomasti suurin osa tämän blogin lukijoista on naisia, ja että kolmannes teistä asuu ulkomailla. Puolet harrastaa matkailua ja jopa reilut 20 prosenttia puutarhanhoitoa. (Ihanaa, neuvoja kiitos!).  Mielettömän iso osa teistä myös viettää aikaa kulttuurin parissa, kuten teatterissa, elokuvissa ja lukien. Toisaalta liikunnallisiakin löytyy, jopa kalastuksen parissa viihtyviä. Niin ja aika moni kertoi tykkäävänsä erityisesti kun vertailen jutuissani ranskalaista ja suomalaista kulttuuria. Oletteko edelleen samaa mieltä?

Olipa ihanaa tutustua teihin vähän paremmin. Kiitos, että olette olemassa.

paluu5

Lukijatutkimus

Rakkaat ihmiset siellä ruudun toisella puolella, tarvitsen apuanne. On nimittäin aika tehdä Chez Hélénan historian ensimmäinen lukijatutkimus.

Chez Héléna on nyt ollut reilun kuukauden osa Suomen Blogimedian yhteisöä. Olisi hienoa saada tietää, millaiset ihmiset käyvät juttujani lukemassa.

Kysymykset ovat helppoja, vastaamiseen menee vain muutama minuutti eikä nimiä tai yhteystietoja kysellä. Tutkimukseen osallistut klikkaamalla tätä linkkiä. Miljoona kertaa merci!

Samaan syssyyn Chez Hélénassa järjestetään pikkuruinen kirja-arvonta: kaikkien tutkimukseen osallistuneiden kesken arvotaan Pamela Druckermanin englanninkielinen teos Bébé Day by Day, 100 Keys to French Parenting.  Todella helppolukuinen herkku kaikille ranskalaisesta kasvatuksesta kiinnostuneille.

Jos haluat osallistua arvontaan, kerro se kommentissasi tässä postauksen alla. Muistathan jättää myös sähköpostiosoitteesi (ei näy muille).

lukijatutkimus