Voivatko nainen ja mies olla kavereita? Kolmen kahvin teoria

kahvi

Toistetaan tämän nyt vielä uudestaan. Voivatko nainen ja mies tosiaan olla “vain” ystäviä? Näinkin hassunkuriseen keskustelunaiheeseen päädyimme lauantai-illan apérolla italialaisten ystäviemme kesken.

–  No tietysti voi! huudahdin. Oletteko tosissanne?

Italialaiset ystävämme eivät olleet asian suhteen yhtä yksioikoisia. Ystäviksi voidaan tulla, jos jotain on jo kertaalleen ystävysten kesken tapahtunut, he väittivät. Tai sitten niin, että toinen ystävyksistä on kiinnostunut vain saman sukupuolen edustajista.

Höpölöpö, sanon minä, Pohjan akka.

Illan pimetessä kaksikko esitteli meille kehittelemänsä, hauskan “kolmen kahvin” teorian. Teorian mukaan mies ja nainen voivat käydä kahdestaan kaksi kertaa “platonisilla” kahveilla, mutta kolmannella kerralla tapahtuukin jo sitten varmasti jotain. Tai ainakin ystävyksistä toinen osapuoli toivoo, että jotain tapahtuisi. Jos ei tapahdu, ystävyyssuhdekin kuivuu kokoon.

Tästä oli kuulemma kokemusta. On ollut väärinymmärryksiä. Toiveita parisuhteesta kun toinen toivoikin ystävyyttä. Kaverin kaipuuta, kun toinen odottikin intiimimpää kanssakäymistä. Moni tarina nauratti meitä kovasti.

Hmmm. Varmaan semmoista on tapahtunut, kyllä. Mutta silti…. Mitä mieltä te olette?

ranskalaiset2

Näinä, itselleni hieman yllättävinä hetkinä tuppaan ottamaan alkuhämmennyksen jälkeen askeleen kauemmas ja kuuntelemaan muita.  Tarkkailen muiden tapoja katsoa maailmaa, niitä ajatuksia, jotka ehkä opitaan kotona tai koulussa välitunnilla. Ne ovat toisenlaiset kuin omani, muttei välttämättä huonompia.

Kaikkialla miehet ja naiset tosiaan eivät voi olla ystäviä. Ainakaan samalla tavalla kuin meillä.

Sitä paitsi pitää muistaa, että muutenkin parisuhdeasiat saavat eri puolilla maailmaa ne omat, omalaatuiset muotonsa. Ne eivät koskaan tunnu kääntyvän ihan sanatarkasti.

 

10 Comments

 1. Leena   •  

  Kyllä voivat! Hyvin jopa. Itselläni on monia miespuolisia ystäviä. Täytyy lisätä, että kaikki ovat eurooppalaisia, joten muitten maanosien kansalaisista ja ystävyyden mahdollisuudesta en osaa sanoa mitään. Miehelläni on myös muutama naispuolinen ystävä, joista osaan hän on tutustunut ennen minua. Eikö ole ihan normaalia, että he voivat tavata myös ilman minua, samoin kuin minä?

  • Héléna   •     Author

   Olen samaa mieltä. Täysin normaalia, kyllä!

 2. Nina   •  

  Minun mielestäni hyvin voi olla kavereita.
  Voiko olla kulttuurien välinen ero ajattelutavassa?
  Kaikki suomalaisetkaan eivät tosin pitäisi siitä että oma mies soittelisi jollekin naiselle jonka on tuntenut ennen seurustelukumppaninsa tai vaimonsa tapaamista. Meillä tämä on ihan arkipäivää.

  Luen mielenkiinnolla Helena Frith Powellin blogia. Olen lukenut jo useamman vuoden. Hänellä on ranskalaisten uskottomuuteen liittyen mielenkiintoinen postaus blogissaan, kohdassa France. FIDELITY À LA FRANÇAISE.

  • Héléna   •     Author

   Uskoisin, että saattaa ollakin eroja ajattelutavassa eri maissa. Kiitos paljon vinkistä! Pitääkin lukea.

 3. Sanni   •  

  Mielestäni mies ja nainen eivät voi olla ystäviä. Ennen uskoin vakaasti, että tottahan toki voi, mutta on mymmin täytynyt myöntää olleeni väärässä ja kohdata totuus. Niin monta kertaa olen sen joko itse tai vierestä katsottuna todistanut. Toki kavereita ja tuttuja voi olla mielin määrin, mutta sellaisia ystäviä, joita tavataan kahden kesken ja joiden kanssa jaetaan enemmän kuin muiden, niin ei.

  • Héléna   •     Author

   Hyvä kuulla tämmöinenkin mielipide. Totta on, että itsekin olen tällaisessa tilanteessa joutunut pettymään muutaman kerran. Mutta silti jaksan uskoa, että ystäviä voi joukossa olla!

 4. Hetu   •  

  Kyllä voi! Olisi oma elämäkin aika hiljaista ja yksinäistä ilman miespuolisia kavereitani! Suurin osa kavereistani on miehiä. Ja osa on todella läheisiä kavereita, joille kerrotaan kaikki. En ymmärrä, miksi ei voisi olla vain kavereita, vai onko näillä, jotka niin sanovat, vain niin suuri seksuaalinen libido itsellä tai niin pakottava tarve olla jonkun kanssa, että se tekee kaveruudesta vaikeaa.

  En tiedä, mutta itse olen onnellinen mies kavereistani ja mielelläni olen se hyvä jätkät muiden joukossa.

 5. Tuulia   •  

  Kolme kahvia tai kolmesataa – ? Ollessani nuori ja naiivi tyttönen luulin, että Suomessa kaikki on naisille mahdollista ja tasa-arvo tarkoittaa juuri esimerkiksi miespuolisia kavereita. Nyt, ollessani enää semi-naiivi, – vanha ja jo totaalisen rutukkeinen ilmestys, on ollut pakko pyörtää näkökantani ja todeta että diamonds are girls best friends (ja homopojat).
  Syy. On ollut ystävyyssuhteita miehiin pituudella 2 kk – 25 vuotta, ja jossain vaiheessa totuus eli toive seksistä on sitten (joskus kirjaimellisestikin) pompahtanut esiin. Joko kyllästymisenä piirittämiseen (josta en ole tiennyt koska ollut mikrotasoista) tai 4 promillen kännissä viimeisenä lauseena ennen sammumista pulautettuna tunnustuksena. Oikeasti – olen pettynyt miessukupuoleen ja siihen, että monta hyvää ystävyyssuhdetta perustui pelkälle valheelle. Tai typeryydelle. Luultavasti molemmille.
  Ilmaisia lounaita ei ole, eikä kovin montaa hormonitonta miestä.
  Uskokaa tätiä.

 6. Maira__   •  

  Voin puhua vain omasta puolestani, mutta ainakin minulla on ja on pienestä saakka ollut poikia ystävinä. Polttareissanikin oli ainakin neljä miestä mukana 😀 Onneksi oma mies ymmärtää ja hyväksyy.

  Mutta tiedän hyvin, etteivät kaikki ole tästä samaa mieltä eikä heillä ole vsp ystäviä

 7. Tuuli   •  

  50+ naisena oma kokemukseni on, että voi – mutta kyllä luontevimmin tosiaan niin, että ollaan joskus oltu enemmän. Vanhat miesystävät ovat ihania ystäviä!
  Realisti minussa sanoo: jos olet ystävä jonkun kanssa, ajattelet hänen olevan jollain tavalla ihana, ”sinun arvoisesi”. Et ole ystävä mielestäsi epämiellyttävän kanssa. Ja koska ihmiset hakevat parisuhdetta (ja monet parisuhteen lisäksikin vielä seksiä muualta, edes haaveissaan!), kyllä ystäviäkin (jos oikeaa sukupuolta) tulee sillä silmällä väkisinkin mietittyä. Naiivia on muuta olettaa. Ja vaikka itse olisi täysin tyytyväinen jo osaansa, kyllä se toinen saattaa suhteesta salaa enemmän toivoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.