Joulutunnelmissa jo

joulu nizza

Kyllä, joulu on iiihaaan kohta. Täällä joulukuu on hellinyt meitä alueelle kylmillä (lue: myös sisällä on hrrrrr…..kylmä), mutta onneksi pitkälti raikkaan aurinkoisilla ilmoilla. Viikonloppuna käytiin tekojäällä luistelemassa, joulukirkossa, Nizzan maailmanpyörässä ihailemassa kaupunkia jouluvalaistuksessa ja viimeiseksi sunnuntaina vielä syömässä alueen suurinta jouluhalkoa.

Kuva: Marjukka Annala

Kuva: Marjukka Annala

Ensinnäkin, katsokaa nyt tuota Nizzaa. Ranskalaisten estetiikantajussa on vain jotain herkullisen typerryttävää. Suokaa anteeksi joukon tärähtäneet, maailmanpyörän ikkunun läpi otetut kännykkäkuvat, mutta you get the point.

Tältähän sen jouluvalaistuksen pitäisi näyttää, eikä yhtään miltään muulta.

nizza collage

Mutta myös meidän pienessä Antibesissakin tapahtuu kaikenlaista näin joulun alla. Esimerkiksi kaupungin ehdottomasti ihanimmalla alueella, Safranierissa on kerrassaan mahtava traditio: näin ennen joulua kaupungin kondiittorit kokoontuvat yhteen leipomaan jättiläismäisen jouluhalon, jota sitten jonotetaan innoissaan kuorolaulun voimin. Makea jälkiruoka, joka näyttää halolta, kuuluu oleellisesti ranskalaiseen juhlapöytään.  Palan painikkeeksi saimme tietysti kuumaa viiniä, vin chaud. Ah! Olimme suu virneessä koko loppuillan – ei tämäkään hullumpaa, vaikka suomalaisia pikkujouluja onkin aina tähän aikaan ikävä.

safranie,r jouluhalko ja Helena

Toisaalta, ehkä juuri tuota ikävää ovat tänä jouluna hälventäneet myös Suomesta ja eduskunnan pikkujouluista maailmalle kantautuneet huhut. Huom huom! Kuten näette, ihan mukavia pikkujouluja voi viettää myös yhden tai kahden glögilasin voimalla.

Koululaiset pääsevät lomille perjantaina, eikä mielestäni yhtään liian aikaisin. Viimeiset viikot ovat olleet kiukkuisia, väsyneitä, kärttyisiä, uneliaita, joita onneksi nämä iloiset viikonloput ovat vähän keventäneet. Yhtenäkin päivänä tytär nähkääs tuli kotiin kouluvihkon kanssa, johon oli kirjoitettu kymmeniä kertoja: Minä kuuntelen hiljaa luokassa. Minä kuuntelen hiljaa luokassa. Minä kuuntelen hiljaa luokassa.

safranier

– Koko luokka pölisi, tytär kertoi masentuneena ja minun oli vaikea pidätellä nauruani. Vieläkö näitä kirjoitusrangaistuksia jossain päin maailmassa todella harjoitetaan? Minun lapsuudessa istuttiin jälki-istunnossa. Mitähän Suomessa nykyään tehdään?

Vielä on edessä viimeinen kirjarutistus, paljon lahjapaketoimista, lisää glögiä ja toivottavasti lämmintä mieltä ennen kuin varsinaiset juhlapäivät Ranskan suvun kesken koittavat. Ja sitten aletaankin jo odottaa uutta vuotta, loppiaista ja kohta kevään laskiaista!

Ja mitä kaikkea ihanaa tuleva vuosi tuokaan vielä tullessaan 😉

 

2 Comments

  1. Venla   •  

    Suomessa ei taideta nykyään antaa rangaistuksia enää ollenkaan. Keskustellaan vain.

    Eikä ihme, että luokassa on levotonta tähän aikaan vuodesta, kun kaikki lapset ( ja aikuiset) vainn odottavat joulua ja lomaa.

    Ihanaa, rentouttavaa joulunaikaa sinulle ja perheellesi. Jään innolla odottamaan mitä kaikkea taas ensi vuonna sinulta ilmaantuukaan.

  2. MatkaMartta   •  

    Kieltämättä kuulostaa vanhanaikaiselta rangaistukselta, onneksi koittaa loma pian ja saa vähän levähtää. Kyllähän sikäläiset joulutraditiot kuulostaa oikein kivoilta myös, kuorolaulu ja kuuma viini kuulostaa hyvältä, ehkä jouluhalkoakin voisi maistaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.