Kännykkäkielto voimaan 2018

känny

Nyt se sitten tapahtui: Ranskan opetusministeri ilmoitti sunnuntaina, ettei kännyköitä enää ensi syksystä alkaen saa tuoda kouluun. Miltähän tämä mahtaa kuulostaa suomalaisista digiluokkien opettajista? Tai suomalaisista oppilaista?

No, mikään älyttömän suuri uudistus tämä ei Ranskalle ole, sillä kännyköitähän ei nykyäänkään saa tuoda luokkahuoneisiin kuin erityistilanteissa. Uusi kielto koskee nyt kuitenkin myös välitunteja ja sitä kuuluisaa, parituntista lounastaukoa (lukiota lukuunottamatta). Puhelinta ei kouraan saa ottaa, vaan lepoaika tulee viettää kavereiden kanssa leikkimällä ja pelaamalla, oli kyse ihmisen perusoikeuksista tai ei.

Opetusministerin mukaan on ongelmallista, että oppilaat viettävät vähät vapaa-aikansa ruudun ääressä. Kyse on siinä mielessä myös “kansallisesta terveydestä”, ministeri sanoo.  Kiellon avulla on tarkoitus myös tapella nettikiusaamista vastaan, mikä se on Ranskassakin hirmu yleistä. Ehkä koulukavereista tulisi nakutettua vähemmän pahaa jos kännyä ei olisi kourassa, saati nyt postattua tyhmiä kuvia.

Kaivamieni tietojen mukaan Ranskassa noin 60 prosentilla 7-11-vuotiaista on kännykkä. Suurin osa ajattelee kuitenkin, että  kännykkä kuuluu vasta yli 11-vuotiaalle, eli yläasteelaiselle. Suomessa tilanne on toinen: siellä jo moni ekaluokkalainen saa oman puhelimen. Hankinta varmasti isoksi osaksi selittyy yksin taitetulla koulumatkalla. Sellainenhan on Ranskassa täyttä utopiaa, samoin kuin lapsen pitkät, yksin vietetyt iltapäivätkin.

Meidänkin kuusivuotias haaveilee aina kännykästä Suomen matkojen jälkeen. Onneksi Ranskassa se sitten unohtuu – sillä eihän kavereillakaan ole täällä puhelimia. Leikkikapulat, niin kuin tuo vanha yläkuvassa, riittävät hyvin.

Kuinka tämä kännykielto sitten oikein pannaan voimaan, se onkin toinen juttu. Saattaahan olla, että kännyköitä voi joskus tarvita kesken päivän, jotta voisi soittaa vanhemmille. Joskus puhelimia käytetään myös opetustarkoituksissa.

Pitääkö kouluille vastaisuudessa asentaa erilliset kännykaapit? Vai joutuuko opettaja rankaisemaan väärinkäytöksistä?

 

 

5 Comments

 1. Juhana Harju   •  

  Hei,

  Hienoa, että Ranska toimeenpanee lasten terveyttä suojelevaa varovaisuusperiaatetta. 🙂

  Nykyään on olemassa jo massiivinen määrä tutkimustietoa kännyköiden runsaan käytön haitoista terveydelle, mutta Suomessa se valitettavasti torjutaan. Langattoman teknologian säteilyn haittoja koskevista tutkimuksista suomalainen media ei juuri koskaan kerro. Esimerkiksi kun Ranskassa julkistettiin sikäläisen CERENAT-tutkimuksen tulokset, joissa kännyköiden käyttö yhdistyi vahvasti suurempaan aivokasvainriskiin, siitä ei kerrottu suomalaisessa mediassa.

  Jos nyt joku ihmettelee, millaista näyttöä sitten on olemassa langattoman teknologian haitoista, niin olen kirjoittanut asiasta tässä kirjoituksessani:

  https://sateileeko.wordpress.com/2017/06/25/langattomien-laitteiden-10-terveyshaittaa/

 2. Erja Tamminen   •  

  Kiitos mielenkiintoisesta bloggauksesta. Toivottavasti Suomessakin vähitellen digiloikan askel lyhenee ja lasten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kiinnitetään enemmän huomiota.

  Mikäli kiinnostaa, olen julkaissut/kirjoittanut muutaman kirjan sähkömagneettisten kenttien riskeistä. Tässä alla pari linkkiä, joiden kautta voi vapaasti ladata kaksi kirjoista pdf-muodossa:

  http://www.sahkoailmassa.fi/images/stories/Sahkoa_ilmassa.pdf

  http://www.sahkoailmassa.fi/Langaton-teknologia-ja-terveys.pdf

  • Héléna   •     Author

   Kiitos palautteestanne Erja ja Juhana! Itse en ole varma liittyykö tämä terveysaspekti tosin suoranaisesti sähkömagneettisiin kenttiin tai wlan-yhteyksiin. Uskon, että ministeri oli enemmän huolissaan siitä, etteivät oppilaat liiku tarpeeksi.

   • Juhana Harju   •  

    Hei Hélèna,

    Tuossa linkittämässäni kirjoituksissa kerroin myös sellaisista langattomien laitteiden haitoista, jotka eivät johdu säteilystä. Laitteiden runsas käyttö esim. aiheuttaa ns. someniskaa eli ryhdin kumartumista, ja lisäksi laitteiden käyttö vähentää liikuntaa ja heikentää siten lasten ja nuorten kuntoa.

    • Héléna   •     Author

     Kiitos Juhana! Pitää lukea ajan kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.