Helsinki on elegantimpi kuin Nizza

nice

Kyllä se vaan näin on, että Helsinki peittoaa eleganttiudessaan Tukholman, Nizzan ja jopa Madridin. Tämä ei siis ole oma mielipiteeni, vaan perustuu kuulkaa ihan tutkittuun tietoon.

Tästä eleganttiudesta luin Zalandon teettämästä tutkimuksesta, jossa arvioitiin kahdeksaakymmentä eri kaupunkia kolmessa eri kategoriassa.  Kategoriat olivat muotiin liittyviä tekijöitä, urbaaneja tekijöitä ja saavutettavuutta.  Pärjätäkseen kaupungissa piti siis olla esimerkiksi menestyvää muotia ja kulttuurisesti ja historiallisesti merkittävää arkkitehtuuria. Lisäpisteitä tuli myös ensivaikutelman takia houkuttelevasta saapumispaikasta, kuten lentoasemasta. Saavutettavuudella taas tarkoitettiin mm. sitä, pystyykö paikallinen toteuttamaan “eleganttia elämäntyyliä” paikallisella palkalla.

Se, mitä se elegantti elämä sitten ikinä tarkoittaakin, on mielestäni toki hieman epäselvää.

Chanel

Listan ykköseksi nousi tietysti Pariisi, kakkoseksi Lontoo ja kolmoseksi Wien. Pohjoismaisista pääkaupungeista Oslo oli ykkösenä (11. sija) ja Helsinki kakkosena (15. sija). Kilpakumppani Tukholma köllöttelee vasta 26. sijalla, aivan Nizzan edellä, joka on 29 . sijalla. Käykääpä vaikka katsomassa tutkimusta itse.

Niin. Helsinkimme on siis ihan kärkikahinoissa! Nyt rinta rottingille (vaikka talviolympialaisten univormut olisivatkin mitä sattuu – ja varsinkin kun vertaa näihin Ranskan asuihin). Ja kyllä minäkin sen myönnän: aina kun Helsinkiin saapuu lomalle, tuntuu kaupunki asukkaineen hämmästyttävän tyylikkäältä, puhtaalta ja suorastaan graafisilta.

helsinki

Entisen kotikaupunkini valikoituminen eurooppalaisittain elegantiksi naurattaa kyllä myös taannoisen työpukeutumista koskevan artikkelin / kohun jälkeen. Niin, puhun siis siitä Suomessa velloneesta minikohusta, joka alkoi kun asiantuntijat sanoivat, etteivät suomalaiset pärjää työpukeutumisellaan maailmalla.  Sitten aiheesta haastateltiin muotibloggaajia ja vettä myllyyn pitkin matkaa löivät kaikki ne lukuisat, aihetta käsittelevät some-statukset  ja blogikirjoitukset, jotka pyörittelivät samaa asiaa eri kulmista.

Helsinki allas

Pikkuisen etäisyyden päästä pienet Suomi-kohut ovat aina viihdyttävää seurattavaa. Tällaisina hetkinä myös kulttuuriset erot nousevat pinnalle: siinä missä Ranskassa pukeutuminen ja esteettisyys voidaan nähdä kulttuurisesti tärkeänä, pitävät monet Suomessa laittautumista pinnallisena.

Mutta oli se sitten pinnallista tai ei – Helsinki on siis kaikesta huolimatta tutkitustikin hyvin elegantti ja tyylikäs. Ja huomauttaisin, että erityispisteitä Helsingille tuli tutkimuksessa nimenomaan kansainvälisiltä muotitoimittajilta, jopa enemmän kuin Barcelonalle ja Monte Carlolle.

 

6 Comments

 1. Johanna   •  

  Hei Helena,
  Olipa kiva kuulla tuosta tutkimuksesta!
  Ja tosiaan, lentokenttiin kannattaa panostaa, eka mielikuva, ja transitlaisia houkuttelee palaamaan.
  Syksyisen kuulain terkuin,
  Jo

  • Héléna   •     Author

   Lentokenttä on yllättävän tärkeä juttu! Ja juna-asemat toki myös – ainakin silloin kun puhutaan Keski-Euroopasta, missä on helppo liikkua.

 2. Blue Peony   •  

  Tämäpä oli hauska tutkimus! Käyn itse työn puolesta usein Ruotsissa, ja kyllä Arlanda kieltämättä antaa aika nuhjuisen vaikutelman. Varsinkin vitosterminaali on ahdas, kuuma ja kulunut, joten Helsinki-Vantaa erottuu kyllä edukseen siinä vertailussa. Myös eri maiden bisnespukeutumista on tullut vuosien varrella katseltua sen verran, että ei suomalaisilla ole mielestäni mitään häpeämistä siinä suhteessa. Ainakin tilanteen mukainen pukeutuminen on minun otokseni mukaan suomalaisilla kohdallaan: olen useammankin kerran ollut tilaisuuksissa, joissa on ollut ihmisiä eri maista, eikä kenelläkään suomalaisnaisella esim. ole koskaan ollut niin lyhyttä tai avokaulaista mekkoa, että pienikin liikahdus olisi vilauttanut yleensä julkisella paikalla peitettäviä ruumiinosia sekä ylä- että alapäästä… Syön mieluummin illalliseni ilman, että olen joutunut pöytään istuutuessani näkemään viereiseen pöytään istuutuvan alusvaatteet! Olen ollut yllättynyt myös siitä, miten ruotsalaiset kollegani ovat kiitelleet suomalaisten ruotsalaisia individualistisempaa otetta pukeutumiseen. Jos Ruotsissa jokin juttu on muotia, sen näkee sitten kyllästymiseen asti jokaisen päällä, kun taas Suomessa pukeutumisella ilmennetään heidän mielestään rohkeammin omia mieltymyksiä ja persoonaa. Toki täytyy muistaa, että aina ja joka maasta löytyy niitä, jotka eivät hallitse tilanteen mukaista pukeutumista tai eivät välitä, tulevatko työpaikalle rikkinäisissä verkkareissa, mutta tuntuu, että Suomessakin ulkoasuun panostamisesta on tulossa hyväksyttävämpi asia. Lahjakkaita suunnittelijoitakin meiltä löytyy, ja on ollut kiva, kun itse käyttämäni suomalaisten suunnittelijoiden vaatteet ja korut ovat herättäneet positiivista huomiota vaikkapa Ruotsissa.

  • Héléna   •     Author

   Kiitos! Ja anteeksi, että vastaan tähän kommenttiisi vasta nyt. Olen samaa mieltä ruotsalaisten kanssa: suomalaiset ovat individualisia pukeutujia. Ei häpeillä!

 3. Elina   •  

  Saavuin juuri eilen Suomeen viikonloppulomalle ja jälleen kerran totesin että kyllä Helsinki-Vantaa on tosi symppis ja tyylikäs lentokenttä. Ne puulattiat (joita ei taida olla kyllä ihan joka puolella) miellyttävät, samoin avaruus ja tilan tunne. Minua myös naurattaa (en osaa tosin sanoa miksi) ja miellyttää se titityy-nauha joka soi sekä vessoissa että joissain tupakkakopeissa. Niistä tulee jotenkin heti seesteinen (ja ehkä jopa hieman elegantti?) fiilis.

  • Héléna   •     Author

   Se titityy-nauha on aivan ihana!! Niin pieni, mutta mahtava juttu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.