Pariisittaren ulkonäköpaineet

printemps

Ah, Pariisi. Viihdyn täällä joka kerta paremmin.

Tällä kertaa olen pääkaupungissa toisenlaisissa työn merkeissä kuin viimeksi, nimittäin tekemällä haastatteluja tulevaa kirjaani varten. Tämän viimeisen illan olen käyttänyt tuliaisten hankintaan. Ei ole kotiin palaamista ellei lapsille ole edes jotain pientä luvassa.

En todellakaan ole mikään shoppailija – mutta Pariisissa tämäkään ei ole hullumpaa. Tässä matkalla leluosastolta tavaratalon hisseillekin osuin vahingossa Le Printempsin hämmentävän hienoon kupoliravintolaan.  Ex-tempore- aperitiiville siis!

Helena et le printemps

Kauniista ympäristöstä inspiroituneena ryhdyin pohtimaan estetiikkaan liittyviä kysymyksiä. Ne ovat nimittäin nousseet viikonlopun aikana monissa haastattelukeskusteluissa esiin. Yllätys ei tietty ole kellekään, että ranskalaiset – ja erityisesti pariisilaiset – panostavat ulkonäköönsä huomattavan paljon arjessa. Paljon enemmän kuin monet muut.

Ihaillen olen tälläkin reissulla tuijotellut toinen toistaan tyylikkäämpiä vastaantulijoita ja bongaillut pukeutumisvinkkejä. Paitsi että muodista, kauneudenhoidosta ja estetiikasta selvästi nautitaan, on muistettava, että pariisilainen ympäristö asettaa toki myös tosi paljon ulkonäköpaineita.

– Hoikkuus on meille molemmille todella tärkeää. Vanheneminen on vaikeaa, sanoi yksikin haastateltavistani kun puhuimme parisuhteesta. Hän puhui itsestään ja aviopuolisostaan.

Kyllä – niin absurdilta kuin keskustelu voi suomalaisesta näkökulmasta tuntuakin, sitä se ei muodin keskuksessa ole. Ranskassa tavalliset naiset kuuluvat tutkitusti Euroopan laihimpiin ja paineet pysyä hoikkana ovat oikeasti kovat. Ylipaino voi tuottaa koviakin vaikeuksia työ- ja treffimarkkinoilla, mikä lienee myös syynä sille, että jopa kuusi kymmenestä ranskalaisesta naisesta kertoo haluavansa laihtua.

Vertailun vuoksi etsin käsiini tällaiset lukemat, jotka antavat ainakin osviittaa nykytilanteesta:

 • suomalaisen työikäisen naisen keskipainoindeksi oli vuonna 2015; 25,9 (THL)
 • ranskalaisen naisen keskipainoindeksi vuonna 2016: 23,2. (WHO)

printemps baari

Lihavuus, pyöreys, tukevuus – ne näyttävät monen ranskalaisen mielestä ihmisen omalta syyltä, kykenemättömyydeltä pitää itsestä huolta. Viime aikoina aihepiiristä on onneksi alettu puhua ääneen, kun ranskalainen Gabriel Deydier julkaisi kirjansa  siitä, miltä tässä yhteiskunnassa tuntuu olla ylipainoinen. En ole vielä itse sitä lukenut, mutta hänen kokemuksistaan voi lukea englanniksi esimerkiksi täällä. Ylipainon vuoksi oli haukuttu kotona ja nolattu työpaikalla, uimarannalla jopa pyydetty peittämään itsensä.

Järkyttävää. Millaisia ajatuksia tämä sinussa herättää?

Mutta! Ennen kuin putoamme liian syviin vesiin, palataan vielä nopsasti loppukevennyksenä näihin muihin, hieman mukavampiin esteettisiin kysymyksiin. Ajattelin jakaa kanssanne, että tässä, pariisittarien pukeutumista muutaman päivän tarkkailleena, hankintalistalle on hypännyt musta, lyhyt hame. Kera mustien sukkisten ja matalien nauhakenkien se näyttäisi olevan täällä todellinen jokanaisen luottoyhdistelmä. Moi aussi!

13 Comments

 1. Liisa   •  

  Mielenkiintoista! Täällä kanaalin toisella puolella ei ainakaan omien havaintojeni perusteella ole samanlaista. Toisten tyyliin ei Lontoossa ole yleensäkään tapana kiinnittää (muuta kuin positiivista) huomiota, mikä on todella vapauttavaa.

  Asiaan voi vaikuttaa myös se, että nopean googlailun perusteella brittinaisen keski-BMI oli pari vuotta sitten Euroopan korkeimpia, 26,9. Toisaalta on hyvin mahdollista, että en itse varsin hoikkana ihmisenä vain ole kiinnittänyt mahdolliseen syrjintään huomiota.

  • Héléna   •     Author

   Eikö olekin? Täällä Ranskassa ja varsinkin muodin keskuksessa Pariisissa ulkonäköasioilla on kovasti merkitystä. Mutta varmasti olet oikeassa myös tuossa, että hoikkana ei tule kiinnittämään minkäänlaiseen syrjintään huomiota.

 2. Taina   •  

  Pariisissa paljon käyneenä panen aina merkille että naiset ovat tietysti erittäin tyylikkäitä mutta he meikkaavat todella vähän, tai sitten sitten he ovat niin taitavia siinä että näyttävät lähes meikkaamattomilta. Toisaalta tummat silmät ( lue tuuheat pitkät ripset ) antavat hyvän kehyksen silmille ja pitkät kiiltävät hiukset ovat tietysti näyttävämmät kuin rasvainen hiirenhäntä 🙂

  • Héléna   •     Author

   Kyllä, pariisilaiset naiset ovat tosi tyylikkäitä. Mutta meikkiä heillä on varmasti, tosin olen kuullut, että ranskalainen tuhlaa suurimman osan kauneudenhoitobudjetistaan ihonhoitotuotteisiin (voiteisiin ja muihin) meikin sijasta.

 3. Reeta / Les! Lue!   •  

  Norja on täynnä komeita isoja viikinkinaisia. Siis ei ylipainoisia, vaan pitkiä ja isoja. Norja on myös monien tutkimusten mukaan naisille paras paikka asua. Olen joskus pohtinut miten paljon nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa. Useinhan ne kaikkein “naisellisimmat” naiset löytyvät maista, joissa naisen asema on huono ja sillon on ulkonäköön panostaminen on yksi tapa edetä elämässä. Koen, että siihen ei täällä Norjassa ole tarvetta. Tasa-arvo on sen verran pitkällä, että ulkonäkö ei ole ihmistä, edes naista, määrittävä asia. Omaan silmääni norjalaiset naiset ovat älyttömän kauniita, mutta he eivät tosiaan ole pieniä ja hentoja ja sipsuta sievästi korkokengissä. Ja hyvä niin! Tykkään tästä norjalaisesta menosta ja tasa-arvosta kovasti. 🙂

  • Héléna   •     Author

   Norjassa, niin kuin Islannissakin on upeita naisia! En kuitenkaan sanoisi, ettei Ranska ole tasa-arvon suhteen ollenkaan pahimmasta päästä – täällähän naiset ovat työelämässä ihan yhtä paljon kuin Suomessa. Kauneuteen ja esteettisyyteen suhtaudutaan latinalaisissa kulttuureissa osana elämää, eräänä rikkautena suorastaan.

   Pitää myös muistaa, että Ranskalle ulkonäkö ja kauneus on erittäin suuri elinkeinon lähde: täällä on muoti-, parfyymi-, ja meikkiteollisuutta valtavasti. Se myös vaikuttaa varmasti myös olemiseen. Ystäväni Suomesta sanoi kerran, että Suomessa kaikki on pikkuinsinöörejä, täällä taas esteetikkoja.

 4. Petra   •  

  Suomessa ylipainoinen sulautuu paremmin massaan, joten siksi ongelmia on ehkä vähemmän? Vähättelemättä yhtään kenenkään kokemaa haukkumista tai syrjimistä, mitä varmasti myös tapahtuu.

  Ja kyllä, tuntuu todella absurdilta laihuus-keskeisyys suomalaiseen näkökulmaan! Voisin kuvitella olevan harvinaista suomalaisilla pariskunnilla! Terveys ja hyvinvointi edellä elellessä se tuntuu sekä hassulta että surulliselta. Alipainoisuus ei ole sen terveellisempää kuin ylipainoisuus. Surullisimpana puolena pidän tyytymättömyyttä itseensä, miten paljon se mahtaa kuluttaa. Ehkä me kaikki olemme aika ajoin tyytymättömiä johonkin ulkonäössämme, mutta jatkuvasti? Suomessa alkoi eilen Kauneuden hinta -ohjelma, jossa tuli hyvin esille myös tuota puolta, vaikka sisälsi myös terveysperusteista plastiikkakirurgiaa. Jos unohdetaan plastiikka ja osan jenkkityylisen “feikki”lookin ihannointi, yleisesti ottaen pidän suomalaista luonnollisuutta ja huolettomuutta hyvänä asiana. Jälkimmäinen herättää varmasti monenlaisia mielipiteitä, mutta onhan se mukava mennä korkokengillä leikkipuistoon ja ulkoilupuvulla kauppaan, miten tahtoo! En tiedä, johtuuko iästä vai äitiydestä, mutta omaa silmää miellyttää entistä enemmän pohjoismaiset kaunottaret. Erityisesti pidän suhteellisen terveellisistä elämäntavoista, liikunnan harrastamisesta ja pimeydestä yms. huolimatta suurin osa naisista selviää päivästä ilman päihteitä. Kauneus ja elämästä nauttiminen ovat hyvin erilaisia käsitteitä pohjoisessa kuin etelässä 🙂

  • Héléna   •     Author

   Alipainoisuus ei tietenkään ole hyväksi ja sitä vastaan täällä toki on jo alettu taistella muun muassa kieltämällä ylilaihat mallit. Olen samaa mieltä siinä, että laihuus tuntuu avoimena keskustelunaiheena aika kummalliselta – sen voi melkein sanoa kuuluvan meidän pohjoismaisten tabuihin, joista ei avoimesta haastella. Ellei sitten ole naistenlehtien sivut kyseessä.

   Ranskalaisessa estetiikassa on toki myös paljon hyvää. Miksi aina pitää olla käytännöllinen, kun voi olla myös kaunis? Kauneus ja kauniit asiat ovat elämän rikkauksia – se kuinka sen näkee riippuu sitten ihmisestä.

 5. Jenni   •  

  On varmasti ahdistavaa, jos koko ajan takaraivossa kolkuttaa, ettei saisi lihoa grammaakaan… Mistähän muuten johtuu, että minua, pullukkaa naista taas suorastaan palvottiin Pariisissa? Olen aika paljon matkustellut maailman miljoonakaupungeissa ja missään ei ole tullut vastaan yhtä paljon iskuyrityksiä kuin Pariisissa. Tuntui, että kaikki olivat kimpussa pikkupojista vanhoihin papparaisiin! 🙂

 6. Mama Barcelonassa   •  

  Täällä Barcelonassa näkyy todella tyylikkäitä pienikokoisia naisia ja ditten kaiken muunlaisia myös! Rannallakin tuntuu, että hyväksyvässä ilmapiirissä ovat yläosattomissa sikin sokin hoikat ja kauniit ja vanhqt ja pulskat. Ja kaikki siltä väliltä. Tai ditten en vain tiedä paineista..

 7. Pingback: Kuinka erottaa flirtin häirinnästä? Case: Etelä-Ranska / Comment faire la différence entre “draguer” et “harceler” ? Cas d’étude : Le Sud de la France | Chez Héléna

 8. Pingback: Helsinki on elegantimpi kuin Nizza | Chez Héléna

 9. Pingback: Pyyykätään ja kokataan korkkareissa | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.