Vanha kansa tietää: samppanja parantaa flunssan

Nice-samppanja

Viikko kamalassa flunssassa alkoi tulla täyteen. Kun sunnuntai-iltana kömmin suihkusta alakertaan, oli mielessä kuuma hunajatee. Mutta mies olikin nostanut pöydälle vieraiden jäljiltä jääneen samppanjapullon pohjan.

– Nyt kokeillaan isäni kirjan reseptiä, hän sanoi.

Niin, olinhan minä toki edesmenneen appiukon lääkintäkirjasta kuullut tarinoita. Siinä kuulemma kerrottiin, kuinka viiniä voitiin hyödyntää vaivaan kuin vaivaan. Flunssaan sopiva lääke oli esimerkiksi kuumennettu samppanja.

Satunnaisen samppanjalasillisen terveysvaikutuksiin uskon toki minäkin.  Kuumennettu, sokerilla maustettu samppanja sen sijaan kuulosti vähintäänkin naurettavalta ja jos sallitte,  hienostelevalta. Mutta mikäpä siinä.

Uskottavuutta pönkittääkseen mies näytti vielä netistä löytämänsä, samaisen flunssalääkereseptin ranskalaiselta “seniori kunnossa“-sivustolta.  Tekstissä väitettiin, että kun samppanjan lämmittää ja siihen sekoittaa sokeria, vapautuu mineraaleja, jotka vähentävät tulehdusta. Mitään virallista lähdettä en väitteelle tosin löytänyt.

Okei, kokeillaan. Pannaan tämä mummo kuntoon.

champagne

Aivan aluksi lasillinen samppanjaa kaadettiin kattilaan, jossa siihen lisättiin kaksi palaa sokeria. Sitten sekoitusta lämmitettiin siihen saakka, kunnes sokerit olivat liuenneet (huom! älä kiehauta!), minkä jälkeen juoma kaadettiin kuppiin, jossa sen annettiin jäähtyä viileäksi. Ihmelääkehän nautitaan siis kylmänä, ei kuumana. Ei hullumpaa.

Ja miten kävi?

Luonnollisestikin illan tunnelma kohosi  rutkasti lääkejuoman myötä. Mutta mikä kummallisinta, seuraavana aamunakin olo oli kuin uudella ihmisellä, nenä ei ollut tukossa ja ajatukset kulkivat. Ehkäpä se siis todella toimi?

Tiedä sitten. Varmuuden vuoksi vaadin seuraavankin flunssan kitkemiseksi samaa, kuplivaa palvelua.

 

11 Comments

 1. Heh heh, kaikkea sitä kuulee mut mikäs siinä jos se toimii. Mun työkaveri keitti sipulia kuorineen ja pilkottuna isoiksi paloiksi vedessä ja lisäsi lopuksi hunajaa. Piti auttaa yskään mutten ollut ihan varma auttoiko se, mulla tais olla jo niin pitkällä keuhkoissa menossa ettei se enää auttanut. Muutenkin hunajaa tungetaan joka paikkaan ja mä vihaan hunajaa.

  • Héléna   •     Author

   Kyllä mä samppanjan tuon sipulien sijasta valitsisin 🙂

  • Terhipe   •  

   Kun me ollaan flunssassa, saksalainen anoppi aina kyselee, että onko sipulimehut keitetty. No ei ole, vielä kertaakaan 😊

   • Stazzy   •  

    Sipuli, valkosipuli ja etenkin hunaja ovat ihan todistetusti hyviä flunssalääkkeitä. Sipulia pilkottuna sängyn viereen, niin pysyvät hengitystiet auki, ja hunaja on tutkitusti useimpia yskänlääkkeitä tehokkaampaa, eritoten lapsille.

 2. Yksis   •  

  Ehdottomasti kokeilemisen arvoista! Tuskin maltan odottaa seuraavaa flunssaa!

  • Héléna   •     Author

   Sairastamisenkaan ei tarvitse olla tyhmää. Ehkä tämä on näitä ranskalaisia joie de vivre -juttuja.

 3. Outi   •  

  Mahtavaa!! Minäkin alan käyttää tuota kikkaa. Ehkä varmuuden vuoksi vähän ennakoivastikin 😀

 4. Anonymous   •  

  Kuulostaa mulle sopivalta lääkitykseltä!

 5. Ritu   •  

  Hei, tuota täytyykin kokeilla kun syksyn flunssa saapuu (toivottavasti ei), mutta siihen asti kylmää ja kuplivaa. Ihanaa viikonloppua!

 6. Laura   •  

  Mää pohdin, että onkohan oleellinen ero samppanjan ja kuoharin välillä 😉 Meillä taitaa useammin olla jälkimmäistä kaapissa..

Leave a Reply

Your email address will not be published.