Ranskalaisen arkityylin suuntaviivat by Héléna

huivi

Kuten tiedätte, tämä ei ole muotiblogi. En myöskään ole kovinkaan muodikas ihminen, mutta teen nykyään parhaani näyttääkseni siedettävältä.

Tässä ympäristössä, jossa jokainen vastaantulija tuntuu viettäneen yli viisi minuuttia pitempään peilin ääressä, on nimittäin  ollut pakko muuttua, edes vähän. Nyt mietin aamuisin, kuinka vaatteiden värit sopivat yhteen. Panen aamulla huulipunaa ennen kuin menen ulos. Ilman roikkuvia korvakoruja tunnen oloni jopa hieman alastomaksi.

Miehenikin on kauniisti sanonut minun alkaneen näyttää naiselliselta oikeastaan vasta Ranskassa. Ehkä se on totta. Naisellisia puolia on nimittäin oikeasti tosi kiva korostaa, vaikka Suomessa tuppasin aina pitämään moista touhotusta hieman pinnallisena. Miksei nainen saisi näyttää naiselta? Pienet kehut sitä paitsi tekevät arjesta mukavamman.

14733465_169026436892554_7020220991313805312_n

Oikeastaan tämä ranskalaistyyppinen, huolettoman huoliteltu look ei vaadi kummempia (jos sitä ikuista hoikkuutta ei lasketa mukaan). Muotilehdistä voi lukea miljoonia erilaisia French Chic -muotiohjeita, mutta itse noudatan seuraavia, kirjoittamattomia sääntöjä. Näillä pääsee jo pitkälle:

 • Urheiluvaatteissa ja -kengissä lähdetään vain urheilemaan.
 • Terveyskengät eivät ole missään tilanteessa tyylikkäitä.
 • Legginssit ovat alusvaatteita tai lastenvaatteita.
 • Suuret, kirkkaat kukkaprintit saavat ihmisen näyttämään ranskalaisen silmissä pöytäliinalta.
 • Räikeiden värien sijasta kannattaa valita aina luonnollisia, murrettuja värejä. Sama koskee hiuksia. Värin pitää olla luonnollinen, vaikka tukkaa olisi föönattu tunti tai pari.
 • Muutenkin vähemmän on enemmän: paksu meikki, suuret kaula-aukot tai epämukavalta näyttävät, tyylittömän korkeat kengät eivät kuulu ranskalaisen varustukseen. Luota muotivirtausten sijasta ajattomaan.
 • Paksut, kirkkaan värikkäät sukkahousut eivät kuulu aikuisen naisen vaatekaappiin.
 • Polven ylittäviä capri-housuja käyttävät vain ja ainoastaan turistit.
 • Sukille sandaaleissa saa nauraa jopa ääneen.
 • Urheilusuorituksista puhuminen tai ryppyvoiteiden vertailu naisten kesken on noloa. Itsestään tulee pitää huolta SALAA.
 • Ihonhoitotuotteet kannattaa ostaa ranskalaisesta apteekista, joka on paratiisi. Niin paikallisetkin tekevät.
 • Jos peilistä aamulla tuijottaa ryppynaamainen haamu, kannattaa luottaa ystäväni Lillin (kuvassa) ohjeeseen “mitä enemmän peittää sen paremmalta näyttää” ja panna päähän kunnon aurinkolasit.

23 Comments

 1. Hehee, kiva postaus. Mä en kyllä soveltuisi Ranskaan ollenkaan, olisin just se turisti-urheilija vai mikä se olisi?

  • Héléna   •     Author

   En mä usko, että meikäläinenkään ikinä onnistuu täysin näyttämään siltä kuin pitäisi.

 2. Elina   •  

  Legginssit – voi kamaluus! Taalla UK:ssa nakee viela sellaisia ohuita tapauksia, jotka muistuttavat sukkahousuja mutta ihmiset kayttavat niita housujen sijasta. Yikes!

  Ja kuka kayttaa kirkkaanvarisia sukkahousuja???!

  Enka kylla voisi kuvitella kayttavani kukkamekkoja, varsinkaan juhlavaa sellaista, kuten tata Monsoon-kaupan tapausta http://uk.monsoon.co.uk/uk/occasion/all-occasion

  Muutenkin olen kanssasi samaa mielta. Sinusta saa aina tosi tyylikan kuvan – olisipa kiva nahda kuva tyylittomasta sinusta (jos sita edes olit).

  • Héléna   •     Author

   Kuule, näkisitpä minut kotona joskus kello 19. Siitä on tyylikkyys kaukana 🙂

  • Sari   •  

   MINÄ käytän kirkkaanvärisiä sukkahousuja sekä kukkahameita – häpeilemättä !

   • Héléna   •     Author

    Hyvä Sari!! Flower power!

 3. Sara   •  

  No nyt oli hyvä kirjoitus! Virkistävä muotikurkistus ja noita saloja lukisi mielellään vaikka enemmänkin. Puit hienosti sanoiksi kaikki ranskalaistyylin kulmakivet. Kiitos!

  • Héléna   •     Author

   Kiitos paljon! Pitääkon miettiä muitakin saloja 🙂

 4. Tämä oli kyllä tosi hyvä! Muistan vieläkin kuinka Ranskassa asuessa tunsin aina olevani jättikokoinen ja epätyylikäs… Nyt täällä Saksassa taas sulaudun paljon paremmin joukkoon.Täällä (sateisen sään takia) monesti käytännöllisyys ohittaa kauneiden eli vettäpitävät (mutta laadukkaat) ulkoilutakit jyräävät hienommat versiot. Mutta on saksalaistenkin pukeutumisessa eroja suomalaiseen ja yhtäläisyyksiä ranskalaiseen. Täälläkään ei legginssejä ja räikeitä värejä näe. Hiukset samoin aina luonnollisen kauniit ja usein pitkät. Kengistä myös pidetään hyvää huolta. Hmm, pitäisiköhän myös kirjoitella postausta skasalaisten pukeutumisesta…

  • Héléna   •     Author

   Tee ihmeessä Jonna! Ranskassa hihitellään usein saksalaistyyppisenä pidetylle sukka-sandaali-tyylille, siksi olisi kiva kuulla mitä siellä oikeasti tapahtuu.

  • Lotta   •  

   Kirjoita Jonna ihmeessä saksalaisista. Minusta Berliinissä naiset pukeutuivat myös korostetun käytännöllisesti, joskus vähän liiankin ja ainakin meidän kulmilla varsin univormumaisesti. Talven tullen kaikilla tuntui olevan maihari eli nimenomaan ulkoilutakki, paksu pipo (kaikilla oli pipo!) ja käytännölliset, valtavat kengät. Joskus tosiaan se oli jopa huvittavaakin, sillä ihmettelin, mihin luontoelämykseen ne olivat Berliinin asfalttikaduilla koko ajan valmiina? Toisaalta siellä on pitkät etäisyydet, joten hyvää varustusta tarvitsee ihan kävelyyn. Kevään tullen oli hauskaa seurata, miten samat naiset kuoriutuivat farkuistaan (kaikilla tuntui olevan farkut, joskus metrossa katsoin ettei muita näkynytkään) ja maihareistaan ja Doc Martenseistaan ja vaihtoivat kietaisumekkoihin ja sandaaleihin (todellakin ilman sukkia). Olin ihan ihmeissäni, he olivat kuin eri ihmisiä, mutta niinhän se on kesäsuomalainenkin ihan oma lajinsa. Sitten määrätyn ajan päästä mekot taas maihareihin jne. Totta että Saksassa suomalainen sulautuu helposti joukkoon.

    • Héléna   •     Author

     Kiva kun teit tämän tekstin! Eli siis sukka-sandaaleja ei ole, mutta vaelluskenkiä kyllä?

   • Rouva Tiainen   •  

    Hei, Lotta, Jonna ja Helena – isot terveiset Hollannista. Oli ihana lukea teidän tekstejänne maidenne pukeutumisesta. Ja se mitä Helena kirjoitit ranskalaisesta pukeutumisesta on todellakin se, miltä se ulospäin näytää. Olisi hauska tietää onko Ranskassa eroja pukeutumisen suhteen maan eri alueilla etelä vs. pohjoinen.
    Hollantilaiset ovat myös farkkukansaa ja yleisesti pukeutumistyyli on hyvin casual. Toisaalta tuntuu, että maassa jossa sataa hyvinkin usein pukeudutaan pääsääntöisesti hyvin vapaasti ja epäkäytännöllisesti. Sesenkipukeutumisen Suomesta on pitkä totuttautuminen Hollantilaiseen. Toisaalta oma tyylikin on muuttunut/jalostunut täällä ollessa.. Ihanat syysterveiset, Ritu

 5. Minna   •  

  Hei Helena,
  hauska kirjoitus. Tosin mulla on vähän toisenlaisiakin havaintoja ja luulenpa, että nämä tyylisuuntaukset riippuvat myös asuinpaikasta. Täällä Haute-Savoiessa asuu todella urheilullisia ja liikunnallisia ihmisiä ja se kyllä näkyy myös pukeutumisessa. Ei ole mitenkään noloa viedä lapsia tarhaan tai kouluun urheiluvermeissä (sehän on vaan merkki tiettyyn viiteryhmään kuulumisesta). Samoin kauppaan kipaisu moisessa lookissa ei ole ennenkuulumatonta. Ranskalaisen mieheni mielestä ranskalaisten naisten tyyli (lukuunottamatta Pariisia) on sekotus kaikkea ja hän näkee, että Skandinaviassa pukeudutaan useinkin tyylikkäämmin kuin täällä.
  Minusta monet ranskalaiset vaalentaa hiuksiaan tosi luonnottoman näköiseksi. Toisaalta tunnistan kyllä ton luomusuuntauksenkin.
  Mutta joo kyllähän turkitkin vilahtavat katukuvassa. Parasta on seurata erästä naapurustossa asuvaa vanhempaa ranskalais-rouvaa, joka tosiaaankin pukeutuu turkkiin, suuriin aurinkolaseihin yms koiraa taluttaakseen, mutta lähemmällä tarkastuksella huomaa, että hällä on yöhousut (vaaleanpunaista fleecea) jalassa. Eli käytännöllistä mutta todella näyttävää myös!

  • Héléna   •     Author

   Kiitos Minna! Isossa maassa on varmasti paljon eroja. Täällä urheiluvaatteissa tosiaan viedään lapsia vain jos ollaan menossa heti sen jälkeen urheilemaan. Mutta olen monessa suhteessa samaa mieltä kuin miehesi – skandipukeutuminen on parhaimmillaan todella tyylikästä, kauniin graafista ja varmasti mukavaa. Ja mitä väreihin tulee, vaalennuksen lasken luonnollisiin. Punaisia tai sinisiä hiuksia näkee sen sijaan harvemmin kuin Suomessa.

 6. Maria   •  

  Terveiset Pariisista! Olen hyvin paljolti kanssasi samoilla linjoilla ranskalaisten pukeutumisesta. Pariisilaisen naisen perusvaatteet tuntuvat olevan mustat farkut, harmaa t-paita ja tennarit. Joskus nakee aamuisin vanhempia viemassa lapsia kouluun urheiluvaatteissa, mutta voisin kuvitella heidan olevan menossa siita suoraan urheilemaan. Urheiluvaatteet ei taallakaan kuulu normaaliin pukeutumiseen. Toimistoon, perjantaita lukuunottamatta, pukeudutaan sitten hienommin korkkareihin ja mekkoihin. Muuten pukeutuminen on tosiaan taallakin rentoa, mutta tyylikasta ja aika konservatiivista. En voisi kuvitellakaan Pariisilaisen varjaavan hiuksiaan vaaleanpunaisiksi 🙂

  • Héléna   •     Author

   Kiitos kommentistasi Maria! Olin juuri Pariisissa ja huomasin saman, että musta, harmaa ja beige on muodissa. Täällä etelässä on hieman enemmän värejä ja tietty kimallusta. Muttei tietenkään sitä vaaleanpunaista tukkaa.

 7. Lotta   •  

  Kiva kirjoitus. Tähän tyyliasiaan liittyen on pakko kertoa hassu juttu, joka sattui itselleni pari viikkoa sitten. Odottelin seuralaistani lounasravintolassa, kun muuan nainen koputti minua olkapäähän ja kysyi, olenko henkilö X (en kuullut nimeä). En ollut, ja hän kertoi sopineensa tapaamisen ravintolaan naisen kanssa jota ei ole ennen tavannut. Oma seuralaiseni saapui ja siirryimme lounaspöytään. Vähän ajan päästä näin naisen, joka minua oli lähestynyt – lounastamassa toisen suomalaisnaisen kanssa! Ja minä en edes ole mikään tyypillinen suomalaisblondi. Onko suomalaisuus jotain, mikä näkyy päällepäin halusi tai ei, näytti miltä näytti? Minua alkoi naurattaa! Kaikista ravintolan naisista hän koputteli olkapäähän juuri minua 🙂 Ehkä me vain ollaan kaikki omalla tavallamme samannäköisiä. Kun kerroin tämän eräälle tutulle täällä, hän totesi vain: “Joo, se on se suomalainen huono ryhti!” Mun ryhti oikeni heti 100 prosenttia tuon kommentin myötä! Mutta totta, että jotain alistunutta meissä usein on.

  • Héléna   •     Author

   Mullakin nousi ryhti pystyyn heti luettuani! Onkohan suomalaisilla oikeasti kehno ryhti? Ei pidä olla liian ollakseen?

  • Héléna   •     Author

   Näin se varmasti onkin! Etelä-Kaliforniassa muotti tuntui aikoinaan olevan yhtenäisempi: urheiluvaatteet ja surffivermeet sopivat kaikkialle!

 8. Terhi   •  

  Hauska postaus 😀
  Meinasin jo pakata matkalaukkuun Desigual-mekkoja, mutta taidan jättää kotiin… Ovat kovin värikkäitä. Kaipaan väriä vaatteisiin täällä ankeassa hautajaisvaate-Suomessa, jossa kaikki pukeutuvat kesättalvet mustaan. Nojaa – keväällä näkyy pinkkejä huiveja ehkä.

  Mutta parempi siis jättää runsaskuvioiset D-mekot Suomeen.

  Monet noista tyyliasioista kyllä pätevät Suomessakin. Tosin tämä jumppatrikootrendi tuntuu jylläävän. Vaatteet, joissa jengi nostaa puntteja salilla, kelpaavat siis varsin hyvin katukuvaan.
  Legginsit. Hmm. Ostin pari vuotta sitten Pinsistä leggarit, joissa on strassisomisteet 15 cm matkalla lahkeissa. Olen pitänyt niitä joskus bilettäessä (2x) – kehtasin laittaa, kun olivat Etelä-Ranskasta ostetut 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.