Viikko koulua ja ruokala lakossa

koululakko

– X&%/)%#!!

Lakko. Nyt jo? Kun ilmoitus koulun ruokalan lakosta kilahti sähköpostiini viime viikon lopulla, pääsi ärripurri. Penteleen Ranska! Tuntui kohtuuttomalta, että maassa, jossa koulut ovat alkaneet viime viikon alussa, hankaloitetaan perheiden elämää näin jo nyt. Eihän arki ole edes päässyt kunnolla käyntiin! Murrr.

Toisaalta, eihän lakkoilun enää näin vuosien perästä pitäisi tulla minulle yllätyksenä. Kuten ehkä muistatte, olen tapellut saman aihepiirin kanssa jo aiemminkin. Lakot järjestetään aina silloin, kun se tuntuu sisuskaluissa kaikkein ikävimmältä. Ja kun koulun maksullinen (!)  kanttiini menee lakkoon, tarkoittaa se, että lapset pitää hakea koulusta kahdeksi tunniksi kotiin syömään. Eväitä ei sallita.

Eihän sen nyt mikään ongelma pitäisi olla, hyvä ihminen. Ovathan työpaikan ruokatunnit yleensä parituntisia ja monet saattavat silloin tulla kotiin muutenkin syömään, huomasin selittäväni itselleni. Mieskin sanoi lauhkeasti tekevänsä etäpäivän ja jeesaavansa, ettei minun freelancer-työviikkoni menisi miniatyyrimurusiksi (ranskalaisen koulu-uudistuksen myötähän lasten keskiviikot ovat kaupungissamme nimittäin tätä nykyä KOKONAAN vapaita).

Ranskalaiset tuntuvat kaiken kaikkiaan olevan yllättävän sinut tämän maata vähän väliä sekoittavan lakkoilun kanssa. Lakkoilulla on toooosi pitkät perinteet ja sen nähdään olevan hyvin tärkeää työntekijöiden oikeuksien kannalta, jopa raivostuttavuuteen saakka. Siitä sain taas muistutuksen eilen kuvanveistoluokassani.

Olen nimittäin lähdössä pian Pariisin. Ympäristön ja matkustusmukavuuden vuoksi olin tällä kertaa ajatellut matkustaa lentokoneen sijasta junalla, vaikka se olisikin himpun verran kalliimpaa.

– Sinuna miettisin kahdesti. Aina lokakuussa juuri tiedepäivien (Fête de la Science) aikaan on lakko, ystäväni varoitti minua rauhallisesti. Tiedemaailmassa toimiva nainen on kuulemma aina kyseisen juhlapäivän aikaan ongelmissa, koska junat eivät kulje. C’est la vie.

– Toisaalta jos junat eivät kulje, eivät kulje välttämättä lentokoneetkaan, tokaisi toinen huolettomasti ja jatkoi keskustelua toisesta aiheesta.

Eipä tietenkään. Aaaargh.

 

 

5 Comments

 1. Blue Peony   •  

  Eli onko lapsilla nelipäiväinen kouluviikko? Raivostuttava tuo ruokalalakko, tuntuu, että Suomessakin lakkoillaan vähän väliä, mutta hyvä saada muistutus, että ei se kuitenkaan ihan niin ole. Lakot vain eivät tietenkään koskaan osu omalta kannalta sopivaan aikaan.

 2. Héléna   •     Author

  Kyllä, lapsilla on nelipäiväinen kouluviikko (riippuu kunnasta). Keskiviikkoisin on mahdollisuus ostaa maksullista hoitoa koulusta, mutta usein keskiviikot on korvamerkitty lasten harrastuksille. Vanhemmat ja isovanhemmat sitten kuljettavat mahdollisuuksiensa mukaan pienokaisia edes-takaisin.

 3. Petra   •  

  Ou nou, aikamoita jarjestelya työssakayvilta vanhemmilta. Meilla on menossa tutustumisviikko ekaluokkalaisilla, muuten kaikki hyvin mutta kukaan ei viela tieda miten koulua ensi viikosta alkaen kaydaan, vuoroissa vai koko paivaisena….toivottavasti se pian selviaisi kun pitaisi tosiaan töissakin kayda.

  • Héléna   •     Author

   Voi ei! No ei teilläkään kyllä kummoiset varoajat ole siellä…

 4. Venla   •  

  Voi ei. Saa olla siis varasuunnitelman varasuunnitelmia, että hommat pyörii. Hyvää kouluvuotta siitä huolimatta sinne lapsillenne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.