Aikuisille gourmet-illallinen, lapsille voipastaa

le diner

– Steak haché frites, s’il te plaît.

– Jauhelihapihvi ranskiksilla, kiitos, tietää jo kolmevuotias ravintolan kävijäkin sanoa ilman, että äiti on edes ennättänyt kurkistaa  menu-korttia.

Ranskalaislapset osaavat käyttäytyä erinomaisesti ravintolassa, senhän tietävät kaikki. Siksi(kin) on varsin kummallista, että vain harvan ravintolan menukortissa hyväkäytöksisiä pikkuasiakkaita huomioidaan kummemmin.

Monelle matkalaiselle voikin tulla yllätykseksi, että Ranskan kaltaisessakin gourmet-maassa lapsiasiakkaille tarjoillaan varsin tylsää ruokaa. Jauhelihapihvin (varoitus – usein menu-kortissa se käännetään englanniksi harhaanjohtavasti hamburgeriksi) lisäksi hienommakin ranskalaisen ravintolan lasten lista pitää usein sisällään seuraavia annoksia:

 • pâte au beurre (pastaa voilla)
 • pâte avec du jambon blanc (pastaa, jonka kupeessa on paketista otetut pari siivua keittokinkkua)
 • poisson pané frites (iso kalapuikko ranskiksilla)
 • nuggets frites (kananuggetit ranskiksilla)

Lapset tietysti rakastavat näitä omasta mielestään “ravitsevia kolmen tähden annoksia”,  joita isä tai äiti ei kotona suostu kokkaamaan kuin ääritilanteissa. Mutta miksi, oi miksi minulle tarjoillaan kyllä erinomaista, tuoretta kalaa taiteellisin tilpehöörein, mutta lapsille tätä uppopaistettua mömmöä? Sitä en ole vielä näiden neljän vuoden aikana ymmärtänyt. Kerran kun ravintolassa ollaan, olisi mukava maistaa uusia makuja. Eikö kukaan todella koskaan ole järjestänyt aiheesta mielenosoitusta tai lakkoa?

No, jos totta puhutaan, olin minäkin jo ennättänyt tähän pienoiseen epäkohtaan tottua, kunnes matkasimme kesälomallamme Viroon. Paitsi, että lähes jokaisessa virolaisessa ravintolassa oli lapsille tarjolla piirustuspaperia tai leikkinurkkaus, ravintolan lastenlistat olivat ihastuttavia. Ranskalaisten perunoiden sijasta pienokaisille oli tarjolla juuresmuusseja ja jauhelihapihvin sijasta kanafilettä tai tuoretta kalaa. Yhdessä ravintolassa lapsille kiikutettiin jopa herkullinen alkupala: tuoreita kasviksia pienellä dippikastikkeella. Tällainenkin on siis mahdollista!

Yksi tapa välttää lastenlistoja on Ranskassa tietysti tilata kahdelle lapselle aikuisen ruoka-annos puoliksi. Sen usein yritämmekin tehdä, mutta valitettavan usein onnistumatta. Jälkikasvumme on nimittäin jo näinä ennättänyt oppia, että ravintolan kuin ravintolan keittiöstä löytyy aina yksi ihanaakin ihanampi steak haché frites. Äitiiiiii! Kilttiiii!

Kuulostaako tutulta?

8 Comments

 1. Garibaldi   •  

  Kyllä tämä on tuttu ja tylsä totuus. Vähän “vaihtelua” sai Alsacessa, jossa tarjolla oli myös nakkimakkara ranskikisilla 🙂 Toki siellä saattoi aina tilata lapsille hyvin maistuvan tarte flambéen. Mutta normaalilta listalta myös monet keitot ja ruokaisat salaatit kelpasivat meidän 8- ja 6-vuotiaille tänäkin kesänä, vaikka välillä kyllä se jauhelihapihvikin heille tilattiin.

  Mutta syövätkö ranskalaiset lapset (paitsi ihan pienet) kotona kuitenkin yleensä samaa ruokaa kuin aikuiset? Itse yllätyin aikoinaan kun muutamatkin eurooppalaisista maista olevat tuttavani kertoivat tekevänsä usein lapsille eri ruuat kuin aikuisille, erityisesti jos syötiin isolla porukalla ja/tai juhlavammin.

  • Héléna   •     Author

   Minun nähdäkseni lapset syövät kotona yleensä ihan samaa ruokaa kuin aikuisetkin. Ateriathan syödään suurimmalta osin kuitenkin yhdessä. Mutta kuten sanoit, usein juhlatilanteissa saattaa olla niin, että lapsille on eri ruuat jo aikataulullisista syistä. Siinä missä aikuiset nautiskelevat aperoa, saattaa pienimmillä olla jo aikamoinen nälkä. Pääsevät sitten syötyään leikkeihinsä.

 2. Katja   •  

  Tämä oli aika lohduttava artikkeli, kiitos siitä! Tein muuten saman huomion Tallinnassa: lapsille oli poikkeuksetta tarjolla ihanat, oikeasti pienet annokset ja vielä kivasti koristeltu.

  • Héléna   •     Author

   Meillä oli Pärnussa aivan mahtava loma, eikä vähiten siksi, että lapsia osattiin ottaa huomioon sillä tavalla osana tavallista elämää. Ei siis mitenkään asetettu siis jalustalle, mutta kohdeltiin tasavertaisina.

 3. Petra   •  

  Mun tytön lemppariruoka on ulkoruokinnassa paikallinen lihakeitto, joten jos han saa valita, syömme paikallisessa ravintolassa, joka on erikoistunut keittoihin. Vaihtoehtoja on mutta ainakin itsesta tuntuu etta moni vanhempi taalla sortuu tilaamaan lapselle automaattisesti hampurilaisia tms. vaikka muutakin voisi kokeilla. Jos ollaan porukalla niin kaikki lapset haluavat tietysti sita hampparia mita muutkin ja peli on menetetty. Lounasraflat on taalla hyvia, niista saa kotiruuanomaista pöperöa kuten lihapullia, patoja jne. eika kovin mausteisia ja voi pyytaa pienemman annoksen. Lastenlistoja on vain joissakin paikoissa eika niissa paljon mielikuvitusta ole kaytetty.

 4. Tuli noista ranskalaisista mieleen esimerkki mahtavasta (not) hollantilaisesta asiakaspalvelusta: Viime viikolla olisin halunnut tilata lapselle pelkät ranskalaiset, mikä ei kuitenkaan ollut mahdollista. Yritin selittää, että lapsella on maitoallergia, joten en voi tilata hänelle lastenlistalta lettuja, juustotikkuja, jukurttia, juustoleipää enkä edes jätskiä. Listan viimeinen vaihtoehto, leipä, ei houkuttanut päivällisaikaan. Varsinkaan kun kyseessä on pieni lapsi, joka tulee kylläiseksi noin kolmesta ranskalaisesta. Tarjoilija ei taipunut. No, tilasin sitten rasvaiset juustotikut, jotka popsin poskeeni niiden loppujen ranskalaisten lisäksi. Olisin kyllä mieluiten jättänyt tilaamatta yhtään mitään ja ottanut hatkat, mutta kun siellä oli niin hieno leikkihuone… 😉

 5. Anonymous   •  

  Vietimme viime kesänä kaksi viikkoa Ranskassa ja lapset elivät tuon ajan käytännössä nugeteilla ja ranskalaisilla. Siihen lisäksi pari satunnaista pitsaa ja hampurilaista, niin kyllä kotiruoka maistui hyvältä reissun jälkeen.

 6. Minna   •  

  Olen tehnyt saman havainnon Ranskan-reissuilla: ranskalaislapset tosiaan istuskelevat rauhallisesti ravintolassa ilman minkäänlaista hulinaa. Täällä Sveitsissä opetetaan lapsille tietyt tärkeät pöytätavat, mutta Ranskan tasolla ei kyllä olla täälläkään. Käyvätkö ranskalaiset paljon ravintoloissa koko perheen voimin ihan vauvasta vaariin vai mikähän salaisuus tässä piilee? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.