Kuinka yhdistää lasten lomat ja työt Ranskassa?

lapset juoksee

Voi blogirukkaa. Ihan jäänyt vailla kunnollista huomiota.

Missäpä syy? No tietysti siinä, että tämän viikon aikataulut ovat perheessämme todellista infernoa. Ei sinänsä, että tämä mikään yllätys olisi – elokuun kituviikkona taistelemme aina aikaa vastaan. Lapset ovat nimittäin yhä lomalla, mutta mies töissä, kuten minun Suomen etätyökaverini ja asiakkaanikin. Hoitajia ei tälle viikolle löytynyt, joten minä – joustavat työajat omaava kotitoimisto-freelancer – vietän päivät lasten kanssa “lomaillen” ja illat koneella. Toisin sanoen kun mies tulee kotiin, teemme läpsystä vaihdon.

Lopputulos: päiväsaikaan en osaa nauttia lomatunneista, koska työt mietityttävät.  Kun ilta sitten viimein koittaa, on pääkoppa kuin tuulessa humiseva harju.

loma-uimarit

Ranskassahan nämä koulujen lomat on järjestetty varsin toisella tavalla kuin Suomessa. Kesäloma alkaa heinäkuussa ja kahden viikon “pikkulomia” on pitkin vuotta. Tältä kouluvuosi näyttää ensi maanantaista alkaen.

 • Syysloma: 21.10-6.11
 • Joululoma 23.12-8.1.
 • Talviloma 10.2-26.2. (loman ajankohta vaihtelee alueittain)
 • Kevätloma 7.4.-23.4. (loman ajankohta vaihtelee alueittain)
 • Kesäloma 7.7.-3.9.

Lomiahan on siis aivan julmetusti, sanoisi moni moiseen systeemiin tottumaton, ja niin sanoin minäkin kun tähän järjestämään sysättiin. Mutta totuus on, että lukuunottamatta näitä elokuun kituviikkoja, lasten loma-aikojen hoitojärjestelyt onnistuvat työllisiltä perheiltä suht. helposti, vaikka mummola olisi kaukana. Koulujen lomilla nimittäin järjestetään aimo määrä sopuhintaisia julkisen ja yksityisen puolen päiväleirikouluja tai “ilmakeskuksia”, joksi Google translate Centre aérén hupsusti kääntää.

Centre aéré esimerkiksi meidän julkisessa koulussamme tarkoittaa niin sanottua päiväleiriä, jossa lapset viettävät päivänsä aamusta iltaviiteen tai -kuuteen. Siellä he leikkivät, käyvät retkillä, elokuvissa, paikallisessa hoplopissa, rannalla, järjestävät naamiaisia, syövät lounasta ja muuta sellaista. Leirikouluun tulee ilmoittautua ajoissa. Hinta vaihtelee alueittain ja perheen tulojen mukaan. Meidän lapsemme olivat tänä kesänä tällaisessa julkisessa lomaleirikoulussa viikon ja hinta oli kohdallamme noin 70 euroa / viikko / per lapsi (mutta se hinta siis voi olla halvempikin).

IMG_6823

Olen sitä paitsi tässä vuosien aikana joutunut myöntämään, että keskieurooppalaisessa, pätkityssä kouluvuodessa on puolensa. Vaikka lapset viettäisivätkin osia lomistaan esimerkiksi leirikouluissa, huomaan näiden kouluvapaaviikkojen virkistävän lapsia hurjasti – niin kuin tietysti myös vanhempia. Rentoutuneet ja iloiset lapsethan ovat ihan parasta maailmassa!

Suomessa puhutaan vuodesta toiseen liian pitkistä kesälomista, joiden aikana vanhempien on hankala järjestää lapsille hoitoa. Vanhempana mietin myös, että kuinka oppilaat ja opettavat mahtavat kokonaisen, pimeän kouluvuoden jaksaa niin vähillä lomilla. Eikö sitä kannattaisi vähän pilkkoa?

11 Comments

 1. Terhi   •  

  Eikä ainoastaan kymmenen viikon kesäloma. Siihen päälle viikon syysloma, saman mittainen hiihtoloma ja kaksi viikkoa joulun aikaan. Ei riitä vanhempien lomat millään näihin vapaisiin. Monet lapset ovat viikko tolkulla yksin kotona, jo eka luokkalaisena 😕

  • Héléna   •     Author

   Se on tosi tylsää. Tiedän kyllä, että Suomessakin on vaikka minkälaisia leirejä, mutta ne ovat varmasti helposti liian hintavia. Mietin, että näinköhän tätä centre aéré -järjestelmää voisi kokeilla Suomessa? Tokihan näitä päiväkotien kohdilla onkin jo, että kun yksi menee kiinni, voi lapsen viedä varapäiväkotiin hoitoon.

 2. Saksassa on vähän vastaava systeemi kuin Ranskassa. Täällä on 6,5 viikkoa kesälomaa, 2 viikkoa syyslomaa, reilut 2 viikkoa joululoma ja 2 viikkoa pääsiäislomaa. Näiden lisäksi useita pitkiä viikonloppuja. Tykkään tästä, että lomia on tasaisemmin läpi vuoden ja tulevat todellakin tarpeeseen. Itse asiassa tämä juuri päättynyt 6,5 viikon kesäloma oli oikeastaan ainakin viikon liian pitkä 😀 Täällä Saksassa on myös tarjolla erilaisia kesäleirejä (siis päivätoimintana) ja samoin koulujen iltapäiväkerhot ovat auki (osittain) lomien aikana, joten hoitopaikkoja tarvittaessa löytyy. Täällä ei todellakaan vanhemmille tulisi mieleen jättää alakouluikäisiä lapsia keskenään yksin kotiin.

  • Héléna   •     Author

   Juuri näin. Yläasteikäisiä lapsia jätetään jo lomilla yksin, mutta yksinäisistä ala-asteikäisistä en tosiaan ole kuullut.

 3. Sara // housefive   •  

  Täällä Irlannissa on miltei samat lomat, kuin sielä ja, vaikka toistaiseksi olen kotona/hoitolasten hoitaja, mietin kuumeisesti, miten ihmeessä yhdistää työelämä ja lasten lomat? Mieheni ei keittiömestarina tee kovin säännölistä työaikaa ja en sitten tiedä onko meidän tulevaisuudessa palkattava aupair ainakin kesälomiksi. Täällä kyllä järjestetään monenlaisia leirejä myös, mutta ne on melko hintavia. Onneksi tässä on nyt armonaikaa ainakin vielä vuosi ☺️

  • Héléna   •     Author

   Minäkin mietin ennenkuin ryhdyin töihin. Tajusin, että saavathan nämä muutkin ihmiset arkensa pyörimään, miksen siis minäkin 🙂

 4. Minna   •  

  Sveitsin systeemi on nähtävästi aika samantyyppinen kuin Ranskassa. Kesällä on viisi viikkoa lomaa, syksyllä kolme ja jouluna kaksi. Hiihtolomaviikko kestää viikon ja kevätloma muistaakseni kaksi. Lasten lomaohjelmaa varten täytyy olla kärppänä ilmoittautumassa samana päivänä, kun leiri-info kiikutetaan koulusta kotiin. Paikkoja on rajoitetusti ja on aktiviteeteillä hintaakin. Toinen vaihtoehto on ‘Ferieninsel’ eli lomasaari, joka on kyllä aika kaukana nimen tuomasta mielikuvasta. Se on tosin edullinen. Varsinkin tuo kolmen viikon syysloma aiheuttaa joka vuosi päänvaivaa. Olemme yleensä käyneet viikon reissulla Italiassa (kuten koko muu Sveitsin kouluikäisillä lapsilla varustettu kansa), mutta että kolme viikkoa! Kuopus on onneksi vielä päiväkodissa, mutta isompi notkuu usein tämän freelancerin mukana loppuloman ajan. Eli kovin tutulta kuulosti tekstisi. Täällä ollaan ihmeissään, kun jätän välillä tokaluokkalaisen tunniksi itsekseen kotiin. Tätä en vieläkään ole hiffannut: 4-vuotiaana kävellään yksin eskariin, mutta alle 12-vuotiasta (jos oikein muistan) ei tulisi jättää yksin kotiin.

  • Héléna   •     Author

   Ai teillä on kolmen viikon syysloma?! Ohhhoh. Täällä uusi hallitus kaavailee nyt tuon syysloman lyhentämistä kymmenpäiväiseksi, sellainen se kuulemma oli joskus aikoinaan.

   Minä en oikein tajua tuota myöskään, että lasta ei saa jättää kotiin yksin edes hetkeksi.

 5. SaaraBee   •  

  Lujille otti kun pojat olivat alakoulussa. Lomia siis oli, ihan kuten teillä, jatkuvasti. Tai siltä se ainakin tuntui. Kävin silloin osa-aikatöissä, mutta sittenkin oli järjestelemistä. Välillä lensi mummu Suomesta apuu, kun muuten korttitalo olisi romahtanut.
  Meillä oli au-paireita, pojat kävivät päiväleireillä (jotka usein alkoivat kello 10.00, eli ei kauhean hyvä aika työssäkäyvälle), välillä palkkasin opiskelijatyttöjä apuun jne. Lomat tulivat usein rahallisesti niin kalliiksi, että palkasta ei jäänyt käteen, kuin työnilo!
  Muutamana kesänä jäin töistä pois ja yhtenä olin vanhempainvapaalla. Olin myös kaksi vuotta välillä kotona, kun en enää jaksanut tapella tuulimyllyjä vastaan. Mies kävin muualla töissä, joten minä pyöritin arkea viikot kotona.
  Sosiaalitoimiston kanssa olisi joutunut tekemisiin, jos olisi jättänyt alakoululaiset keskenään kotiin.
  Nyt ihan hengästyttää, kun muistelen noita aikoja. Siitä selvittiin, jotenkin! Enää ei tarvitse huolehtia ja järjestellä, koska 16 ja 21 vuotias pärjäävät jo!!!!

  • Héléna   •     Author

   Yes, selvisit!!! Kuulostaa raskaalta. Olen kyllä oikein onnellinen, että täällä tuo lomakoulujärjestelmä toimii melko hyvin. Mutta onhan se todellinen etu, että saan tehdä töitä kotona ja pystyn siis joustamaan.

 6. Mari   •  

  Kerroit että päiväleirejä järjestetään kouluilla, mutta kuka niitä vetää? Opettajatko? Suomessa olisi tosi paljon kehittämistä tässä, ainakin pienemmillä paikkakunnilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.