Äidin esihistorialliset nuoruusvuodet kaukana pohjoisessa

Helsinki senaatintori

Lennetty on koneella pitkin Eurooppaa, muttei se vaan ole yhtä jännää pikkukaupunkilaiselle kuin matkustaa metrolla. Eikä millä tahansa metrolla vaan lempivärisellä, eli oranssilla. Äiti!!!

– Näkyyköhän myyrää matkalla?

Lastenkirjojen myyrähän on katsokaas vähän niin kuin metro, kaivautuu maan uumeniin ja nousee sitten yllättävissä paikoissa ylös, milloin kaatopaikalla, milloin metsässä. Kolmen pysäkin matkalla tiirattiin ja tiirattiin, vaan ei osunut silmiin yhtäkään.

Olimme sunnuntaiajelulla vanhassa kotikaupungissani, minun oli nähkääs saatava vielä kunnollinen annos Helsinkiä ennen paluuta takaisin etelään. Lapset tuntevat Suomen pääkaupungista lähinnä mummolan ja muutamat leikkipuistot, mutteivät monia äidille niin tärkeitä kortteleita. Reilun metrin korkuisten turistien kanssa ne toki näyttivät toisenlaisilta ihan omissakin silmissä.

metroasema

Laskeuduimme Ruoholahdessa metroon ja nousimme Helsingin yliopiston pysäkillä pois (kas, metroasematkin ovat muuttaneet nimeä) ja kävelimme Porthanian ohitse (Katsokaa, tuolla äiti on opiskellut! ), ihmettelimme yliopiston päärakennuksen sijasta kadunkulman tiekylttiä (Äiti, miksi tiekyltissä on kirahvi? Voiko niitä silittää? ) ja suuntasimme Senaatintorille, jossa vallitsi ihmeellisen kansainvälinen tunnelma. Ranskaa, italiaa, espanjaa, kiinaa, japania…  (Miksi äiti täällä on näin monta bussia? Miksi täällä on näin paljon junaraiteita?) 

Helsinki allas

Kerran pienenä tyttönä kysyin äidiltäni, että millaista se elämä oikein oli viikinkien aikaan. Äidillä meni hirnuessa kahvit väärään kurkkuun.

Tuo tapaus tuli mieleeni, kun kuuntelin omien pikkuturistieni mietteitä itselleni niin kovin kovin tutusta Helsingistä. Kun omat vanhemmat ovat kotoisin samasta maasta kuin itse, on muistoihin ehkä jossain määrin helppo samaistua – ainakin jossain vaiheessa elämää 😉  Mutta miltäköhän ulkosuomalaisen äidin entinen kotikaupunki mahtaa näyttää maailmalla syntyneen jälkikasvun silmissä? Kuulostavatkohan äidin vaaleanpunaiset muistot ikuisesti täydellisen epätodellisilta, jotka tapahtuivat siellä kaukana?

Kerro, jos tiedät!

1 Comment

  1. Thomas   •  

    Great post! Have nice day ! 🙂 flrpx

Leave a Reply

Your email address will not be published.