10+1 kysymystä ulkosuomalaiselle

sup

Mitä ulkosuomalainen elämä pitää sisällään? No, tässä postauksessa siis viimeinkin vastaukseni ulkosuomalaisten blogeissa kiertäneeseen haasteeseen. Kiitos Lena kun pyysit mukaan! Näitä asioita on kiva pohtia, vaikka pintaraapaisuksihan nämä haasteet tuppaavat vähän jäämään. Mutta onpahan taas aiheita tulevaan.

1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Ehdottomasti parasta on valo ja lämpö. Niin, tämä ei tietysti koske koko Ranskaa, mutta meidän eteläistä Rivieraa kyllä. Rakastan sitä aamuhetkeä kun avaan ikkunaluukut ja kostean kuuma ilma voitelee kasvoni. Ihanaa, tänäänkin on kaunis, aurinkoinen päivä!

Mutta on Ranskassa toki paljon muutakin, mistä pidän: ruoka, ihmiset, estetiikan taju ja kaikki ne tarinat, joita äärimmäisen monipolvinen maa pitää sisällään. Nähtävää ja koettavaa on loputtomasti.

rantaelämä2

2. Entä ikävintä?

Ikävimpiä puolia ovat hidas, hirvittävää paperinpyörittämistä vaativa byrokratia (katso video) ja älyttömän holtiton liikenne. Eritoten tien päällä ihmisiltä ne kauniit ranskalaiset käytöstavat unohtuvat. Vespat hurauttavat liikenneympyröissä vasemmalta ohi, tööttiä ei missään tilanteessa säästellä ja auto parkkeerataan kadun tukkeeksi siksi aikaa kun käydään vaikkapa leipomossa. Anna mun kaikki kestää!

3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit?

En ole koskaan käynyt Australiassa, joten sinne ehdottomasti, koska siellä on ystäviäkin. Myös Marokko kiinnostaa aivan valtavasti.

4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?

Voi, niitä kohteita on paljon. Tuppaan nimittäin jollain tasolla ihastumaan kaikkiin vierailemiini paikkoihin. Viime aikoina olen kaivannut Aasiaan, esimerkiksi Thaimaahan (se ruoka!). Toisaalta taas Itä-Eurooppa kiinnostaa valtavasti; olisi kiva pitkästä aikaa nähdä, kuinka Latvia, Liettua, Slovakia ja Tsekki ovat vuosien aikana muuttuneet. Kiersin niillä suunnilla viimeksi parikymmentä vuotta sitten. Mon dieu.

Toisaalta me panostamme tosi mieluusti myös lähimatkailuun – onhan Ranska todellinen paratiisi kaikkine nähtävyyksineen (esimerkki täällä). Sitä paitsi lapsetkin tykkäävät kun matkaa ei tarvitse tehdä tunteja.

Marseille Mucem2

5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Moilasen leipomon gluteenittomia karjalanpiirakoita tietty! (Tämä ei ole maksettu mainos)

kaksikielisyys

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?

Ehkäpä, ei sitä ikinä tiedä. Olen nyt Suomessa ja täällä on ihanaa! Rakastan kaikkia näitä leikkipuistoja, kesän valkoista valoa, vehreää luontoa ja järjestelmällisyyttä. Ihan kaikkein eniten äitinä kuitenkin vetoaa suomalainen koulu – olisihan se hienoa, jos lapset joskus pääsisivät Suomessakin hetkeksi koulunpenkille. Täällä kaikki tuntuu olevan valovuosien päässä ranskalaisesta, aataminaikaisesta koulumeiningistä.

mimosa3

7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Tietysti Mardi Gras –karnevaali! Laskiaisen tienoo on ihanan vallatonta ja hyväntuulista aikaa. Karnevaalit värittävät niin suurkaupunkeja kuin pikkiriikkisimpiäkin kyliä, joten meille on perheenä tullut tavaksi kiertää noina kevään viikonloppuina juhlasta toiseen. Oma ohjelmanumeronsa on myös lasten karnevaalipukeutuminen; joka kevät mietitään tarkasti, miksi hahmoksi tänä vuonna naamioidutaan koulun juhlassa.

8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Vaikeinta on löytää omat, kivat kuviot uudessa paikassa. Sopeudun helposti ympäröivään meininkiin, mutta kaltaiselleni sosiaaliselle ihmiselle on tärkeää löytää juttuseuraa ja sielunkumppaneita. Itselleni rankinta viime muutossa olivat juuri ne kuukaudet vastasyntyneen pienokaisen kanssa kun töitä ei vielä ollut (klik!). Puuh.

9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Voi kyllä! Vaikka pidän Ranskasta ja Suomesta hirveästi, minusta olisi ihana lähteä perheen kanssa seikkailulle jonnekin “neutraaliin maahan”, jossa kaikki olisi uutta meille perheen molemmille aikuisille. Nythän olemme miehen synnyinmaassa. Välillä säälin miekkosta siitä, että hän joutuu hoitamaan leijonaosan kaikista kommervenkkisistä järjestelyistä.

kukkameri

10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?

Valitettavasti vuoden 2016 mieleenjäävin hetki oli Nizzan terrori-isku. Se oli järkyttävä kolaus, joka heilutti omaa turvallisuudentunnetta rajusti. Moni asia arjessa muuttui: sotilaat ilmestyivät kaduille, koulujen turvajärjestelyitä tehostettiin ja jopa uimahalleissa alettiin tarkastaa laukut.

11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? Minne?

Vielä tänä kesänä aion matkustaa Hollantiin, Tanskaan ja Ruotsiin, eli meiltä katsottuna eksoottiseen Pohjois-Eurooppaan 😉

Niin moni on jo ennättänyt vastata tähän haasteeseen, etten enää tiedä ketä tohtisi pyytää mukaan. Haastan siis kaikki halukkaat ulkosuomalaiset vastailemaan kysymyksiin. 

1 Comment

  1. Pingback: 10+ 1 fråga till utlandsfinländaren – Livet & LA

Leave a Reply

Your email address will not be published.