Koulushoppailu jo täyttä arkipäivää

Lapset polkee

Ah tämä vehreys ja viileys! Hikikuuman kesän jälkeen on ihana laskeutua viileään Suomeen, jossa kaikki kukoistaa kauniina. Aurinkokin on näyttäytynyt. Sateen jälkeen puistoihin kaivautuvat hihattomat paidat, lyhyet shortsit sekä varvassandaalit (joita italialaisystäväni pitäisi tällä säällä naurettavana) tuovat mieleen ne opiskeluajan ihanat, niin odotetut, ensimmäiset kesäpäivät.

Parasta lasten mielestä ovat tietysti nämä äimistyttävän hyväkuntoiset leikkikentät, joissa he viihtyisivät tuntikaupalla. Toista se vaan on siellä meillä etelässä kärvistellä, kämäisissä leikkipuistoissa, joiden liukumäet muuttuvat polttavan kuumiksi näin kesäisin.

Kaikki näyttää taas yhtäkkiä niin toiselta tästä vinkkelistä. Hiekkakakut, pitkä lapsuus, tuntien puistoleikit. Tuntuu niin tutulta ja turvalliselta. Mieleen pyrkii väkisinkin ajatus, että tätähän sen lapsuuden pitäisikin olla. Mutta onko se sittenkään niin viatonta täälläkään?

lapset helsinki

Näitä asioita jäin nimittäin mietiskelemään luettuani mummin aamiaispöydässä Rosa Meriläisen kolumnin mahdollisuuksien tasa-arvosta. Hän kertoi tutkimuksesta, joka osoitti vanhempien tulotason vaikuttavan suoraan lasten koulutukseen. Helsingissä vanhemmat ovat myös aloittaneet koulushoppailun, ihan niin kuin meillä Ranskassa.  Tuntuu surulliselta. Nykyään esimerkiksi Lyonin asuinalueiden hinnat määräytyvät pitkälti koulujen mukaan. Parhaiden koulujen vyöhykkeellä sijaitsevasta kodista on kuulemma maksettava huomattavaa ylihintaa. Jokohan se on todellisuutta myös Suomessa?

Äimistyksekseni opin myös tänä kesänä, että tavallisen julkisen, ilmaisen koulunkin sisällä voidaan käydä taistelua paremmista mahdollisuuksista. Voi jestas, millaista kähmintää sisälsikään siirtyminen esikoulusta julkiselle ala-asteelle. Osa vanhemmista vaati saada lapsensa sen maineeltaan “parhaan” ala-asteen opettajan luokalle, kun taas toisista opettajista puhuttiin hyvinkin syyttelevästi ja väheksyvästi (“Voi, hänestä en ole kuullut mitään hyvää!”). Vanhempien toiminnan kuulin vaikuttavan jo myös lasten koulunkäyntiin; “paremman” opettajan luokalle päässeet myös pitävät itseään muita parempina, eräs äiti raportoi minulle.

matonpesu

Kokonaan oma porukkansa on se 5-vuotiaiden ryhmä, joka osallistui jo nyt vaativien kielikoulujen pääsykokeisiin. Toiset vanhemmat taas siirsivät lapsensa esikoulusta maksullisiin, katolisiin yksityiskouluihin, jotka ovat usein maineeltaan julkisia tasokkaampia.

Minä en vielä vaatinut omalle, syksyn ekaluokkalaiselleni erityiskohtelua. Kaikkein eniten toivoisin lapselle vain mahdollisimman tavallista ja tasa-arvoisen tuntuista lapsuutta. Iloisin olenkin siitä, että hänellä on muutama tuttu kaveri myös ensimmäisellä luokalla.

Kyynärpäitä ehtii kai käyttää myöhemminkin.

6 Comments

 1. Terhi   •  

  En tiennytkään että tuolle koulujen “valkkaamiselle” on oiken nimikin 😊. Tuo pahenee vaan Suomessa tulevaisuudessa, koska kouluista säästetään. Luokka koot suurenee ja on opettajia Kotka eivät saa kuria pidettyä. Niin ja kun täällähän ei opettajat saa juuri mitään enää sanoa oppilaille, kun vanhemmat käy kimppuun. Tunnen yhden Tampereen lähiössä työskentelevän opettajan. Koulussa on paljon pakolais-/maahanmuuttaja lapsia. Tilanne on ihan kaoottinen. Luokassa voi olla yli puolet ei suomea osaavia ja opettajan aika menee kokonaan näiden oppilaiden opastamiseen. Osa maahanmuuttaja tms lapsista ei edes halua oppia suomea, mutta tietenkään ei voi myöskään oppia koulussa mitään jos sitä ei osaa. Näitä yritetään pakolla opettaa, osa ei pääse yläasteelle jos ei osaa kieltä jne…. ymmärrettävästi monetkaan ei halua lastansa tuollaisen kaaoksen keskelle. Ei varmasti mene kauan kun yksityiset koulut saapuvat Suomeen, kuten muuallakin maailmassa. Ala-asteella viimevuonna luokka koko oli maks 20 oppilasta ja ensi kaudella 30. Meidän lähikoulussa….

  • Héléna   •     Author

   Se on sääli, että kouluista säästetään. Koulut ovat kuitenkin Suomen ylpeys!

 2. Petra   •  

  Tänään mennään ilmoittamaan tyttö ekaluokalle ja opeshoppailua on luvassa, haluan sen open, joka antaa vähemmin läksyjä ja on maineeltaan rennompi. Katsotaan joudutaanko kauppoja hieroessa lahjoittamaan koulunrahastoon pieni summa rahaa vai riittääkö mun suomalaisuus ajamaan asian.

  • Héléna   •     Author

   Ah, Turkissa joutuu kuvettakin kaivamaan. Meillä opettajat vaihtuvat vuosittain, joten hirveän pitkään ei tarvitse kehnon maikan opetuksessa koskaan kärvistellä.

 3. Yksis   •  

  Täälläkin koulushoppaillaan! Meidän alueella valtaosa lapsista käy julkista koulua koska maan tasoon nähden meidän koulut on loistavia. Yksityiskoulut on keskimäärin, ei kaikki mutta suurin osa, uskontoon perustuvaa opetusta eli kristillisiä kouluja, juutalaiskouluja tai islamilaisiakouluja joihin vanhemmat haluavat lapsensa isolla rahalla uskonnon takia.

  Koulut jaetaan koulupiireihin ja koulupiirien sisällä koulualueisiin. Tiettyjen koulupiirien sisällä asuminen on kalliimpaa ja se porautuu vielä koulualueisiin, sillä tietyt koulut ovat halutumpia kuin toiset. Opettajashoppailua tehdään koulujen sisällä ja minäkin syyllistyn siihen että istun rehtorin kanssa palaverissa kuvailemassa lasteni tarpeita siten että se ohjaa opettajavalintaa tiettyyn suuntaan.

  • Héléna   •     Author

   Samantyyppiseltä siis kuulostaa kuin meilläkin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.