Parisuhteita ja salaisia puutarhoja

mouan sartoux2

Istun yksin kirjastossa ja mietin, että milloinkohan tästä voisi lähteä jäätelölle. Tai vaikkapa lasilliselle rosé-viiniä. Tai vaikkapa hipelöimään alennusmyyntien sandaaleita.

Ensimmäistä kertaa minut on nimittäin jätetty yksin! Mies pakkasi lapset mukaan ja lensi isoäidin luokse toiselle puolelle Ranskaa. Koska minä tarvitsen hiljaista kirjoitusaikaa nyt PALJON, hän kehotti minua jäämään kotiin. Tuntuu ihan kummalta, ettei ole kiire yhtään minnekään.

Nytkin sitten siis istun syön rusinoita pänttäävien teinien keskellä. Olen minä kyllä kasannut ympärilleni pinon ranskalaisia parisuhdeopuksia, joista muutamia jo lukenutkin. Miksi? Siitä lisää täällä.

mouan-sartoux

Hmm. Jos ihan tarkkoja ollaan, oikeastaan tässä pitäisi sanoa, että minä syön nyt rusinoita ja hoidan parisuhdettani. Juuri nimittäin luin yhdestäkin kirjasta*, että oman tilan, JARDIN SECRET’n, vaatiminen tai vaaliminen on parisuhteen kannalta tärkeää. Tämän salaisen puutarhan aukioloajoista ja koosta on kuulemma myös hyvä keskustella puolison kesken.

Hihihi. Voi Ilkka Kanerva minkä teit. Minulle tulee puutarhanhoidosta ihan muut omat tilat mieleen.

Psykiatri Fréderic Fanget’n ajatuksista** sen sijaan olen vähän innostunutkin. Hänen mukaansa on olemassa neljänlaisia parisuhteita: itsenäisiä (jossa molemmat puolisot hyvin autonomisia), yhteensulautuneita (puolisot eivät ole itsenäisiä), tuhoisia ja sitten näitä joissa toimii yhtälö 1+1=3.

Hassunkurinen parisuhdeyhtälö tarkoittaa hänen mukaansa, että hyvä suhde koostuu kolmesta osasta.  Ykköset tarkoittavat kahta erillistä ihmistä ja kolmonen parisuhdetta. Hyvässä parisuhteessa varmat yksilöt rakentavat yhteistuumin suhteen, joka auttaa heitä myös kasvamaan ihmisinä. Jotta hyvä suhde toimii, kaikki palikat on oltava paikoillaan.  Ajan myötä yhtälö näyttää voi sitten tältä: 1,5+1,5 = 3.

Toisin sanoen: paitsi, että ihminen on saanut parisuhteen, on hänestä myös voinut tulla parempi versio itsestään.

mouan sartoux 3

Kuulostaa järkeenkäyvältä. Googlasin vielä esimerkkien toivossa tuon moneen kertaan kirjassa toistuneen “couple fusionnellin”, eli yhteensulautuneen parin. Suomalaisesta näkökulmastahan moni ranskalainen pari näyttää melko fuusioituneelta (vaikkei sitä ehkä olisikaan). Ja yllätys yllätys, hakukoneen tulosten joukkoon tupsahti tietysti Macronin pariskunta, jota yksi media tituleerasi epätavallisen yhteensulautuneeksi pariksi. – Jos hän ei näe Brigitteä tuntiin, hän soittaa tälle, kerrotaan presidentistä. Ah, kuinka romantique! (Vai onko sittenkään?)

Ihan noin tiivis paritoiminta ei sopisi minulle.

Sen sijaan ajattelin nyt hoitaa salaista puutarhaani sulauttamalla kurkkuuni lasillisen roséta ja fuusioitumalla yhteen uusien sandaalien kanssa.

Bon weekend les amis! Toivottavasti rakkautta ja aurinkoa riittää.

P.S. Kuvat ihanan Mouan-Sartoux’n vanhasta keskustasta, jonka kujien pikkupuutarhat ovat vallattomia.

*Gilles Donada: 10 Astuces de Couples. Pour ne pas être que les parents de ses enfants.

** Frédéric Fanget: Oser la vie à deux

5 Comments

 1. Auli   •  

  Kiitos jälleen kerran kivasta kirjoituksesta ja kauniista kuvista sekä antoisaa ja tuotteliasta viikonloppua!

 2. Suvi   •  

  Asiaan mitenkään liittymättä kyselisin, miten Ranskassa nuo ihanat ruukkupuutarhat talvetetaan? Kuskataanko johonkin kellariin vai annetaanko olla vain kadulla vai tehdäänkö jotain ihan hoitotoimenpiteitä (tyyliin peittäminen, kastelu joskus talven aikana jne.). Nimim. Himoitsen ruukkupuutarhaa:)

  • Héléna   •     Author

   Hmm. Erinomainen kysymys. Tuolla Mouan Sartoux’ssa näkee paljon ympärivuotisia ruukkujakin kaduilla – täällähän ei pakkasen puolelle päästä oikeastaan koskaan, Uskoisin kyllä, että kellariin kärrätään usein. Mutta kyselen ja palaan

 3. Sari   •  

  Varmaan Etelä-Ranskassa kasvit ovat ulkosalla ympäri vuoden. Minullakin Pariisissa pelargoniat ovat säilyneet talvetkin ikkunalla, siis ulkopuolella. Ystävän talon “gardienne” sijoittelee pihapuutarhan kylmänarat kasvit kerrostalon rappuun yms. sisätiloihin kylmimmäksi ajaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.