Taidetta pahvituolilta – kulttuurinnälkäisen ehdoton pysäkki Rivieralla

maddalena -lukunurkka

– Ranskalaisen taiteilijan ja elokuvantekijän,  Fernand Légerin työt ovat aina vedonneet pohjoismaalaisiin, eteläranskalaisen Léger -museon johtaja Anne Dopffer selvitti aurinkoisella pihamaalla.  Taiteilijan suhteet skandeihin olivat kuulemma aina olleet läheiset: Léger nimittäin opetti monia pohjoismaisia taiteilijoita1920-luvun Pariisissa, ulkomaalaisille suunnatussa Académie Modernessa. Hänen oppinsa ovat jatkaneet elinkaartaan monien taiteilijoiden töissä meillä pohjolassa.

Anne Dopffer, museonjohtaja, Légerin museo

Anne Dopffer, museonjohtaja, Légerin museo

Olin alunperin tullut museoon katsomaan ystäväni Maddalena Giovanninin suunnittelemaa lukunurkkausta, mutta kiersin samalla katsomassa lempimuseoni näyttelyn. Légerin 1960-luvulla rakennettu tilava ja valoisa museorakennus on kuin virkistävä tuulahdus kaukaa pohjoisesta – tällaisia rakennuksia  on nimittäin eteläranskalaisella kulttuurialueella vähän.

Parasta mielestäni on museota ympäröivä, kauniin vehreä puisto, jonka kuppilasta voi ihailla fasadin huikeita mosaiikkiteoksia. Siellä, heinäsirkkojen sirinässä Rivieran vilinän väsyttämä hengähtää hetkiseksi.

leger

Ja onhan se toki niinkin, että Légerin vahva viiva, kubismi ja kirkkaat, herkulliset värit puhuttelevat pohjoiseen muotokieleen tottunutta, eikö vain. Museon johtajan mukaan juuri täällä Légerissä nähdään paljon enemmän skandinaavisia vieraita kuin esimerkiksi Nizzassa sijaitsevassa Chagallin museossa, joka on muuten sekin aivan mielettömän hieno ja vierailun arvoinen.

Léger oli itse kotoisin Normandiasta. Ensimmäisen maailmansodan kerrotaan vaikuttaneen hänen elämäänsä vahvasti, hän nimittäin meinasi kuolla sinappikaasuiskussa. Toisen maailmansodan aikana hän sen sijaan asui Yhdysvalloissa ja opetti mm. Yalen maineikkaassa yliopistossa.

musee leger

Sitten, palattuaan kotimaahansa Léger asettui Etelä-Ranskaan ja osti palan maata keramiikkataiteilijoiden asuttamasta Biotin kylästä. Léger oli kuulemma tuttu näky Biotin kuuluisassa, yhä hengissä olevassa Les Arcades-ravintolassa, jonka tunnetuimpia herkkuja on munakoiso-omeletti. Pitäisi käydä itsekin maistamassa.

Valitettavasti Léger ei kuitenkaan koskaan ennättänyt rakentaa tontilleen kotia, niin kuin hänen oli määrä. Taitelijan kuoleman jälkeen hänen leskensä, Nadia Léger, rakensi kuitenkin miehensä töille häikäisevän upean kodin.

Maddalena -chaise2

Palataan vielä Maddalenaan. Näyttelyrakentamiseen erikoistuneen arkkitehtiystäväni suunnittelema pahvinen lukunurkkaus löytyy tätä nykyä museon toisesta kerroksesta. Eikö olekin upea! Tarkoitus on näillä Légeriin töihin sopivilla, henkäyksen kevyillä huonekaluilla sukeltaa taiteilijan mielenmaisemaan kirjojen kautta.

Usko tai älä: nämä pahvihuonekalut ovat todella kestäviä ja tukevan tuntuisia. Itsekin seisoskelin tuolilla ottaessani kuvia.

maddalena

Mitä mieltä te olette? Maddalena kuulisi nimittäin mieluusti, että miltä hänen pahvi-design-huonekalunsa näyttäisi suomalaisesta. Voisitko kuvitella hankkivasi esimerkiksi lastenhuoneeseen tällaisen pöytäryhmän?

Parhaiten museoon pääsee omalla autolla, mutta bussikin kulkee Biotin juna-asemalta. Museo on auki tiistaita lukuunottamatta kello 10-17.
Osoite:
Musée national Fernand Léger
Chemin du Val de Pôme

06410 Biot

6 Comments

 1. tuula   •  

  Tämä on todella upea museo! Mahtoiko tulla esiin, että Leger oli myös Alvar Aallon ystävä. Se ilmenee Ateneumissa parhaillaan olevasta Aalto-näyttelystä, jossa Leger on näkyvästi esillä. Näyttelyluettelossa on hauska maininta. Leger oli lähettänyt Alvarille 1934 viestin: “Eikö sinulla ole suunnitelmissasi pientä bistroa, jonka minä voisin koristella? Tai elokuvateatteria? Mieleni niin tekisi. Jos ei, niin tulen koristelemaan sinun hattusi. Fernand L.” Leger myös vietti Suomessa1937 kolme viikkoa kun hänen töitään oli esillä Galerie Artekissa.

  • Héléna   •     Author

   Kiitos viestistäsi Tuula! Puhuimme kyllä Aallosta, mutta ei tullut tämä ystävyys jostain syystä puheeksi. Kiitos paljon tiedosta. Ihana viesti Legeriltä 🙂

 2. Onpa hauskannäköisiä huonekaluja! Pahvi ei ole ihan meikäläisen juttu, kestävyys tuli todella ensimmäisenä mieleen!! Hauska yhteensattuma tuo Tuulan viesti, voi kun ehtisin näkemään tuon Ateneumin näyttelyn….

  • Héléna   •     Author

   Mietin, että tuollaisen pahvipöytärykelmän voisi hyvin hankkia vaikka lastenhuoneeseen. Sitten kun lastenhuonekaluista aika jättää, niistä on aina aikamoinen homma päästä eroon. Nämä on kokonaan tehty kierrätysmatskusta!

  • Héléna   •     Author

   Maddalena – multitalente!

Leave a Reply

Your email address will not be published.