Nyt kun ongelmista puhutaan

antibes tori

Kesäajasta luopuminen on saanut Suomen eduskunnassa kannatusta. Kiinnostavaa.

Huomasin kyllä keväällä, kuinka kellon siirtely puhutti suomalaisessa sosiaalisessa mediassa. Venkslaaminen harmistutti monia kamalasti, mikä tuntui omasta näkökulmasta pikkuisen höpsöltä. Siirretäänhän Ranskassakin kelloja. Siirretäänhän sitä kelloa aina silloinkin kun matkataan lomalle Espanjaan. Ja saatetaanhan sitä muutenkin herätä viikonloppuna noin vain tuntia myöhempään tai aikaisempaan. Sitä paitsi – kännykkähän siirtää kellon automaattisesti. Mikä probleema tämä nyt oli?

Minä rakastan kesän valoisia iltoja. Ja kellojen siirtämisellä on itselleni symbolinenkin merkitys: ihminen ikään kuin tajuaa, että nyt ollaan kesässä, nyt taas talvessa. Ehkäpä sitten olen ajatuksineni yksin.

10.00

Paljon kesäaikaa isompana ongelmana pitäisin sen sijaan lasten loma-aikatauluja. Suomessa kesälomat alkavat liian aikaisin, meillä Ranskassa taas aivan liian myöhään. Siinä missä suomalaiset pikkukoululaiset pitelevät kesäkuun sadetta ja paahtuvat luokissaan elokuussa, on meidän lapsosilla nyt heinäkuisissa koululuokissa läkähdyttävän raskasta. Kun ulkona on 35 astetta eikä luokkahuoneissa laisinkaan ilmastointia, voitte kuvitella pienokaisen tilan kello 16. Viime päivinä olenkin järjestänyt työni niin, että olen voinut noukkia kuopuksen kotiin päiväunille.

Eivätkö kaikki eurooppalaiset koululaiset voisi päästä juhannuksena lomalle ja aloittaa vastaavasti elokuun lopussa? Tehtäisiinkö kansalaisaloite myös siitä?

19.00

Ja jos vielä saisin valita, niin jonkinmoista standardisointia vaatisin kyllä myös kellonaikoihin noin niin kuin yleisesti. Opettelemme nimittäin nyt tyttäreni kanssa kellotaulua. Uudet tiedonmuruset aiheuttavat hämmennystä paitsi pienessä, myös perheessä huonompaa suomea puhuvassa aikuisessa. Kuinka hemmetissä ihmisen pitäisi muistaa, että sept heures et demie on puoli kahdeksan eikä puoli seitsemän? Häh?

12 Comments

 1. Susanna   •  

  Sept heure et demi. Voisiko sen muistaa siitä, että se on seitsemän JA vielä puoli lisäksi. Eli siitä ja -sanasta.

  • Susanna   •  

   siis demie 🙂

   • Héléna   •     Author

    Kyllä, tätä olen yrittänyt pitää muistisääntönä. Jatkamme harjoituksia!

 2. En osaa sanoa muista Britannian alueista, mutta Englannissa ‘half past eight’ muuntuu hyvin yleisesti muotoon ‘half eight’, ja käytän sitä itsekin. Saksassa piti sitten ihan pysähtyä hetkeksi ajattelemaan, kun kaveri puhui pöytävarauksen olevan ‘halb acht’. Olisin saattanut helposti varautua ravintolailtaan tuntia myöhemmin kuin muut! 🙂

  • Héléna   •     Author

   Joo, tämän muistan itsekin brittikoulun ajoilta (kävin sellaista kun asuimme aikoinaan Brysselissä). Se sekoitti pään lopullisesti!

 3. Yksis   •  

  Täällä toinen joka ei ole koskaan oikein ymmärtänyt valitusta kesäaikaan siirtymisestä, mutta niinpä vaan valitetaan täälläkin 🙂 Mun mielestä kesän valoisat illat on ihania ja toisaalta talviaikaan siirtyminen ja iltojen pimeneminen antaa luvan nauttia syksystä ja käpertyä takkatulen ääreen.

  Yhdysvalloissa kesälomien alut ja loput vaihtelee osavaltioittain ja jopa koulupiireittäin, mutta mulle sopii hyvin tää meidän juhannuksesta elokuun loppuun lomailu. Tänä kesänä viimeinen koulupäivä oli kesäkuun 23. ja kouluun palataan syyskuun 5.

  • Héléna   •     Author

   Kiva, etten ole ajatuksineni yksin!! Niin – ei näistä kellojen siirtelyistä pidetä täälläkään ainakaan kyselyiden mukaan. Toi teidän kesälomanne kuulostaa mahtavalta.

 4. Petra   •  

  Meilla lopetettiin se kellojen siirtely mutta valitus ei ole loppunut, aina valitetaan oli sitten niin tai nain 🙂 Taalla koulut onneksi loppuivat jo kesakuun alussa tosin osa lapsista paahtuu kylla lapi kesan kesakouluissa ellei ole muuta mahdollisuutta.

  • Héléna   •     Author

   Ai siellä on jo lopetettu? Niin kai se vähän menee, kaikkia ei voi miellyttää. Meillä täällä on monet lapset myös kesäkouluissa. Turistialueella kun ollaan, monet vanhemmat tekee juuri näin loma-aikaan eniten töitä.

 5. Katriina   •  

  En täysin käsitä , mikä joitakin kesä- ja talviajassa eli kellon viisareitten siirtelyssä niin ärsyttää. Nykyaikana pitää olla kansainvälisiä sopimuksia yhtenäisestä kellonajasta Euroopan valtioitten rajojen sisällä. Esimerkiksi Île d´Oléron saari Ranskan länsirannikolla on reilusti 1° lännempänä kuin Greenwich. Loogiseti siellä pitäisi olla sama kellonaika kuin Lontoossa, mutta siellä onkin sama aika kuin Pariisissa ja myös Berliinissä. joka on reilut 13° Greenwichistä itään. Oli varsin miellyttävää kuhkia Capingalueella luonnossa tunti pitempään luonnonvalossa kuin kotona, eli lähes puoli yhteentoista ja melkein nukkumaanmenoon asti. Minun on ollut pakko nousta aina klo 6 kouluun ja töihin, eikä siinä marina ole auttanut.
  Olet oikeassa, että kesäkuun alku Suomessa on vielä kolea eivätkä uimavedetkään lämminneet. Elokuussa riittää useinmiten lämmintä vielä kuun loppuun asti. Saksassa on koulujen lomissa otettu huomioon maantieteellinen sijainti. Saksassa on 16 osalvaltiota ja koulujen lomat porrastettu niin, että pohjoisten eli viileämpien osavaltioitten koululaiset lähtevät ensimmäisinä lomalle ja palaavat ensimmäisinä takaisin. Eteläisten, helteisempien osavaltioitten lapset pääsevät pahimmilla helteillä elo- syyskuussa lomalle Välimeren rannoille, Alpeille tai kotiseutujen uimavesille. Suomeen menijöitä on harvassa.
  Kuulemani mukaan Ranskankin moottoritiet merien rantojen suuntaan ovat täysin tukossa koulujen lomien alussa. Ranskassa toki merenrantoja riittää. Saksassa ei varmasti liikkuisi kukaan ruuhkassa mihinkään eikä ehtisi ikinä lomapaikkaansa, jos kaikkien lomat alkaisivat juhannuksesta, ja moottoritielle yhtaikaa tuppautuisivat vielä eurooppalaiset naapurit pohjoisesta ja idästä. Saksa on läpikulkumaa tavaroille ja ihmisille. Merenrantaa on pohjoisessa, mutta niin sadettakin ja myrskyä. Meillä tunnetaan myös kouluissa joustava hellevapaa, eli mahdollisuus tehdä lyhennettyä koulupäivää pahimmalla helteellä.

  • Héléna   •     Author

   Katriina, onpa mahtava juttu tuo saksalainen lomaporrastus! Ja joustava hellevapaa? Mieletöntä! Taas olisi meillä saksalaisilta opittavaa. Ja olet oikeassa tuon lomaruuhkan suhteen. Loman eka ja sitten se kuuluisa elokuun puolivälin viikonloppu on todella tukkoinen.

   • Juuri piti kirjoittaa tuosta hellevapaasta Saksassa, mutta katariina olikin jo ehtinyt. Täällä oli tosiaan toista viikkoa 32-37 lämpötilat ja näin ollen koulussa oppitunnit kestivät aina vain 30 min tavanomaisen 45 min sijaan ja koulupäiväkin loppui tavallista aikaisemmin. Keskimmäisellä ei ollut lyhyempää päivää, mutta helteen takia ei tarvinnut viikkoon tehdä läksyjä. Ilmastoinnista ei tosiaankaan ole kuultukaan, joten tuskaahan se luokkahuoneissa paahtaminen olisi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.