Tältä Suomi näyttää ulospäin tällä viikolla

Keppihevonen1000-päkki

Tämä viikko on ollut hassunkurinen. Yllättäen olen nimittäin saanut selitellä suomalaisia ilmiöitä niitä avoimesti äimisteleville, ulkomaisille ystävilleni.

Viikon alussa saatiin täälläkin kuulla siitä suomalaisesta 1000-päkistä kaljaa. Tuosta mahtipontisen kokoisesta laatikollisesta purkkiolutta sain ensimmäisenä tietää italialaiselta ystävältäni, joka lähetti minulle somesta bongaamansa kuvan.

– Helena, onko tämä totta?

– Ööö, mitä ilmeisemmin.

– C’est dingue! Se on hullua! Kuinka tämän saa kukaan kannettua kaupasta kotiin?

Ilmeisesti vitsiksi aiottu tuhatpäkki jäänee luultavasti ainakin täällä elämään jännittävänä, suomalaisena legendana.

Screen Shot 2017-05-05 at 15.08.53

Eikä siinä kaikki. Seuraavana päivänä sain koulunpihalla ryhtyä selittelemään viraalille kierrokselleen lähtenyttä keppihevosteluvideota. Le Mondekin oli tehnyt aiheesta pikkujutun, jossa avattiin keppihevosten perusperiaatetta. (Eivätkö ranskalaislapset todella ole lapsuudessaan keppihevostelleet?)

– Te suomalaiset olette erikoista sakkia kyllä, sanoi naapurini naureskellen. Muut mammat hihittelivät myötätuntoisesti perässä.

– Kyllä, juu. Näillä puheilla lupaan järjestää Rivieran keppihevoskilpailut, virnuilin takaisin. (Eikä se muuten välttämättä olisi huonompi idea –  tällä alueellahan harrastetaan Monacon prinsessojen tahdissa esteratsastusta. )

Viimeinen Suomi-aiheinen viesti tupsahti postiluukkuuni tänään. Nantesilainen suunnittelija Clément Lévesque on nimittäin kehittänyt suomalaisesta Mölkystä pehmoversion. Miten suloisen söpöjä ovatkaan puupalikat sukkineen! Sillä kuka hullu nyt huonolla kelillä lähtisi ulos, kun ystävien kanssa voi mölkytellä myös olohuoneessa pikkuinen rosé-lasi kourassa. Niin, että tiedoksi vain suomalaiset. Je vous aime, ihkut, mukavuudenhaluiset ranskalaiset!

7 Comments

 1. Petra   •  

  Toi pehmomölkky on aivan loistoidea, haluan! Turkissa vuosien varrella muistan etta on uutisoitu politiikan lisaksi eukonkannosta tms. Mita tasta opimme, monista maista saamme aika erikoisen kuvan kun uutisointi sisaltaa ns. poimintoja laidasta laitaan 🙂

  • Héléna   •     Author

   Eikö olisikin ihana toi pehmomölkky! Äärimmäisen hyvä huomio Petra muuten – se mitä ulkomailla maasta nähdään voi todella olla aivan päätöntä, ja ihan muuta kuin kansalliset markkinointiekspertit ovat toivoneet.

 2. MatkaMartta   •  

  Pehmomölkky on kyllä huikea idis! Sellaisia vaan kehittelemään ja myymään 🙂 Onhan tässä jo jotain vaihtelua aina toistuviin “siellä on aina kylmä ja pimeä” “Onko se Suomi osa Venäjää?”-kysymyksiin.

  • Héléna   •     Author

   Mä uskon, että noita myydään jo! Tiedä vaikka olisi patentoitu. Juu, ei Venäjästä enää puhuta, sen sijaan norjalaisena pidetään useinkin.

 3. Katriina   •  

  Googlailin ja löysin , että täällä Saksassa keppihevostelu oli mainittu eräässä TV:n lastenohjelmassa ja olut parissa päivälehdessä. Suurempaa huomiota ne eivät herättäneet. Saksan media suhtautui tuohon uutiseen täysin pragmaattisesti ilman suomalaista tunteilua. Pointtina oli mm. että Suomessa alkoholivero on EU:n korkein ja he maksavan oluesta veroa1,51€/l. Tuon 2160 € :n hinnasta olisi veron osuus 963 €. Silti säästö tuosta europaletillisesta (tarkkaan laskien 1 080 tölkistä) olisi 350 €. Saksalaisilla on tapana laskea olut hehtolitroissa ja ostavat mieluiten lasipulloissa tai ravintolassa/olutjuhlissa tynnyrin oluthanasta. Saksan media ei sättinyt lainkaan suomalaisia “juopoiksi” tai “örveltäjiksi” kuten suomalaiset näköjään itse itseään. Päättivät artikkelin kuten kuuluukin “Kippis!”. Mölkkyä olen pelannut 4.-luokkalaisten kanssa koulussa: tykkäsivät kovasti.

  • Héléna   •     Author

   Ihanan saksalaista! Kuulostaa kovinkin yksityiskohtaiselta tämä olutverotuksen selittäminen – hyvä, ettei örveltämisestä sentään ollut mainintaa.

 4. Karina   •  

  en muuten ole koskaan nähnyt täällä keppihevosia, niitä istuttavia keinuhevosia kylläkin. toisaalta, ei mulla ollut keppihevosta Suomessakaan. ihan tuli puista tämä uusi ilmiö. onneksi harvat tuttavat täällä ovat facebookissa, ettei tarvitse selitellä kaikkia suomalaisia viraali-ilmiöitä …

Leave a Reply

Your email address will not be published.