Monenlaisia todellisuuksia

kukka

Ranskassapa elellään jännittäviä aikoja. Tai no, se kaikkein jännittävin hetki taisi olla sunnuntaina kello 19.58 kun odotettiin virallista vaaliennustetta. Ketkä pääsevät tokalle kierrokselle? Taistelevatko presidenttiydestä äärioikeistolainen ja äärivasemmistolainen? Onko Ranskalla edessä Frexit?

Niin kuin varmasti tiedätte, toiselle kierrokselle pääsivät oman En Marche -liikkeensä EU-myönteinen Emmanuel Macron ja äärioikeistolainen, EU-eroa kannattava Front Nationalin Marine Le Pen.

vaalicollage

Toimittajana näitä asioita katselee aina yhdeltä kannalta, yksityishenkilönä taas toiselta. Toimittajan lasien takaa pyrkii tarkastelemaan asiaa kuin asiaa objektiivisesti, eli tässä tapauksessa pohtimaan äänestäjien äänestyspäätösten perusteluja ja taustoja.

Yksityishenkilön kannalta taas tilanne on ihan toinen. Kaltaisenani mamu-mammana olisi maailman tärkeintä, etteivät kaksikulttuuriset lapseni tai heidän kaverinsa vaan ikinä joutuisi rasismin kohteeksi.

lapsi kujalla

Etelä-Ranskassa elämä näyttää varsin toisenlaiselta kuin pohjoisen Pariisissa. Äänestystuloksetkin kielivät ihmisten toisenlaisesta arjesta: meidän lasten koulullakin järjestetyllä äänestyspaikalla esimerkiksi republikaanien Fillon voitti rutkasti, hyvänä kakkosena oli äärioikeiston Marine le Pen ja pitkän matkan päässä kolmantena Macron.

Hassua olikin, että siinä missä Macron Pariisissa juhli ekan kierroksen voittoa, kuultiin täällä jo seuraavana päivänä ensimmäisiä Brexit-henkisiä kommentteja. Yhtä kaveria kehotettiin harkitsemaan kansalaisuuden hakemista. Toisen suomalaisen tuttavaperheen lapsen luokkakaveri taas oli tiedustellut, että missä tämä on syntynyt.

– Jos “se nainen” on pressa, niin sä joudut lähtemään, oli tämä sanonut pienelle toverilleen.

Kahden viikon päästä sitten nähdään, että kuinka tässä kävi.

4 Comments

 1. Sari   •  

  Tuo pikkukaverin lause tuli minullekin mieleen ensimmäiseksi. Kerran olen jo joutunut lähtemään. Silloin, kun Suomi ei vielä “kuulunut Eurooppaan”. Pakkopalautus Suomeen.

  • Héléna   •     Author

   Ajatella. Tuo tuntuu niin kovin etäiseltä nyt.

 2. Katriina   •  

  Minusta on aika surullista, että joku lapsi sanoo toiselle lapselle noin törkeästi. Sen takana ovat erittäin vihamieliset aikuiset, jotka kiihoittavat jo lapsia vihaan. Tulevalla presidentillä on edessään valtava työ eheytää ranskalaista yhteiskuntaa, jos tai kun vihamielisyys on noin syvältä.

  • Héléna   •     Author

   Katriina, olen kyllä aivan samaa mieltä kanssasi. Vanhempien rumat puheet tulevat lasten suusta. Kyllä näen minäkin, että presidentillä on hommaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.