Pitkäperjantai on työpäivä ja lounastauolla jumpataan

ravintolat3

Huh mitä haipakkaa viikko onkaan mennyt. Paitsi, että oli lasten lomaviikko, oli hoidettava kaikki rästityöt ennen perjantaita. Niin, olin unohtanut, että Suomessahan perjantai tosiaan on vapaa. Meillä Ranskassa tämä pitkäperjantai on aivan tavallinen työpäivä: kaupat ovat auki ja ravintolat pyörivät.

Kun maailmalle muuttaa, pitää sopeutua ihan uudenlaiseen kalenteriin. On erilaisia sodanmuisteloita, taisteluvuosipäiviä, naistenpäiviä ja mitä vielä erilaisia uskonnollisia pyhäpäiviä. Toukokuu on Ranskassa todellinen vapaapäivien juhlakuukausi, koska neljään viikkoon osuu vappu,  voitonpäivä ja helatorstai.

ravintola2

Myös arkikello näyttää Rivieralla toiselta kuin Suomessa. Kun kesällä olimme Helsingissä ja edessä oli käynti Kelan toimistossa, mies sanoi:

– Ei me nyt voida mennä, kellohan on puoli yksi!

Niin tosiaan, meillä täällä Välimeren äärellä viralliset toimistot ja pikkukaupat sulkevat ovensa kello 12 ja kello 14 välillä. Mieheltä oli jo päässyt unohtumaan, että joissain maissa asiat voi tehdä toisinkin.

Meillä on lounastauon aikana turha yrittää hoitaa esimerkiksi apteekkikeikkaa ja tai ilmoittautumista kouluruokailuun. Sen sijaan kuntokeskukset kukoistavat puoliltapäivin! Monet paikalliset nähkääs hyödyntävät kahden tunnin mittaisen lounastaukonsa kuntoiluun.

Hauskan pienen lisänsä näihin päivittäisiin aikatauluihin tuo se, että kello 12-14 parkkeeraminen on useissa pikkukaupungeissa ilmaista. Tällä on tarkoitus tukea ravintoloiden toimintaa, minulle on kerrottu. Ainakaan parkkimaksu ei näin estä ihmistä tulemasta kivijalkakuppilaan syömään.

ravintolat

Niin – ja kun puhutaan ravintoloista, niissäpä sitä olikin uudelle tulijalle aikoinaan opettelemista. Tämä on hyvä myös matkailijan tietää: tavallisesti ravintolat ovat Ranskassa auki noin kello 12-14.30 ja sitten seuraavan kerran kello 19-23.00. Miksi? No, yksi syy on se, että ravintolan työntekijät tekevät sekä päivävuoron että iltavuoron. Tauko keskellä päivää antaa heille mahdollisuuden hengähtää.

Mutta ei hätä ole tämännäköinen: jos nälkää nyt sitten iskee vaikkapa kello 15, voi aina mennä syömään paikalliseen brasseriehen. Se tarjoaa hyvää perusruokaa non-stop.

 

6 Comments

 1. Nomadi   •  

  Täällä Maltalla hieman yllättäen pitkäperjantai on kyllä pyhäpäivä, mutta pääsiäismaanantai on tavallinen työpäivä. Muutenhan syvästi katolisessa maassa on uskonnollisia pyhäpäiviä vaikka millä mitalla, mutta pääsiäismaanantai ei ole listalle yltänyt!

  • Héléna   •     Author

   Ota näistä nyt sitten selvää 😀

 2. Elisa   •  

  Niin ja riippuu missäpäin Ranskaa asuu, sillä onhan esim. Alsace’in alueella pitkäperjantai pyhä ja myös Tapaninpäivä 26.12, mitä täällä etelässä ei vietetä. Ja nämä kaikkien muiden pyhäpäivien lisäksi 😊

  • Héléna   •     Author

   Hyvä pointti! Alsace taitaa kyllä olla niitä ainoita paikkoja. Vai olenko väärässä?!

 3. Elisa   •  

  Tarkemmin sanottuna Alsace Moselle alueilla on pitkäperjantai ja Tapanin päivä pyhiä 😊 Vanhoja historiallisia peruja kun kuuluivat Saksaan.

 4. Petra   •  

  Ja meilla pain paasiainen on aika tuntematon kasite kuten joulukin, turkkilaisten juhlat ovat sitten ihan toiset. Joulua vietamme mutta paasiaista aika vahan silla en ole sita juuri Suomessakaan viettanyt. Tytölle piiloteltiin suklaamunat pihalle ja annettiin kartta kateen. Arjen muutkin aikataulut ovat taalla kovin toisenlaisia kuin Suomessa, tama olikin hauska aihe!

Leave a Reply

Your email address will not be published.