Vapauttava ulkopuolisuuden tunne

Untitled11

“Ulkomailla nautin ulkopuolisuuden tunteesta ja sen tuomasta vapaudesta. Kun joku ottaa ulkomailla päähän, aina voi sanoa, että ne ovat näitä täällä, jotka ovat tyhmiä. Kotimaassa joutuu aina kohtaamaan sen, että tyhmiä olemme me.”

Tänä iltana luin kuntosalilla äidin tuomaa Gloria-lehteä. Lehdessä oli haastateltu pitkän uran ulkomailla tehnyttä fysiikan professoria, Paula Eerolaa. Kuten arvata saattaa, Eerola asuu tätä nykyä Suomessa.

nice6

Minua nauratti hänen kommenttinsa, sillä noinhan se taitaa olla. Ulkopuolisuuden tunnehan on ihanan vapauttava juttu ja liittyy ulkomailla melkein kaikkeen olemiseen. Syyttävät sormet ovat jossain kaukana synnyinmaassa ja uudessa maassa sinun tapojasi pidetään suloisen eksoottisina. Voi olla juuri sitä mitä kulloinkin haluaa olla eikä tarvitse pelätä virheitä.

IMG_0741

Toisaalta jos oikein ottaa päähän niin aina voi syyttää paikallisia. Kuinkahan monta kertaa minäkin olen täällä blogissa kironnut eteläranskalaista rakentamista ja kummastellut lääkärin outoja ohjeita. Hauskaa on sekin, että suomeksi voi aika huoletta hölöttää mitä sattuu – kukapa täällä olisi kuulemassa.

Mutta jossain vaiheessa se ulkopuolisuuden tunnekin ikäänkuin kuivuu kokoon. Ihminen sopeutuu ympäristöön, melkein sulautuu joukkoon ja yllättäen huomaa käyttäytyvänsä ihan niin kuin paikalliset.

Silloin kaltaiseni levottoman ulkosuomalaisen sisuskaluja alkaa hämmentää, tekee taas mieli uuteen paikkaan. Miten ihanaa onkaan löytää tienpätkiä, joita ei ole vielä taivaltanut, uusia lähikauppoja, joissa myydään kaikkea hassua. Uusia leikkipuistoja, uusia matkakohteita, uusia harrastuksia ja uusia, tulevia kantakahviloita. Sitä alkuhuuman tuomaa ulkopuolisuuden tunnetta voi todella ikävöidä. (Nämä postauksen kuvat ovat ensimmäisiltä kuukausiltamme Ranskassa.)

nice4

Mutta niinhän se on, ettei aina tietenkään voi lähteä, karata muualle. On perhe ja työ ja asuntolaina. Ja ulkopuolisuudessakin piilee vaaroja. Meidän uusimmassa podcast-jaksossa nimittäin haastattelimme Riikkaa, jonka elämänpolku Brasiliassa meni uusiksi avioeron vuoksi. Riikan miehellä ja lasten isällä oli rutkasti kotikenttäetua: olihan hän brasilialainen.

Kaukana tutuista turvaverkoista kahden pienen lapsen äidin oli selvitettävä oikeutensa, luettava lakipapereita ja pidettävä puolensa. Ja upeasti Riikka lopulta selvisikin, vaikkei se helppoa ollut.  Elämänkokemuksesta on ollut myös hyötyä: nykyään hän on perheasioihin erikoistunut asianajana. Riikka muistuttaa silti haastattelussamme: Hanki aina ulkomaillakin oma verkostosi. Ikinä ei voi tietää, mitä tapahtuu.

Kuuntele jakso täältä:

3 Comments

 1. Petra   •  

  Mielenkiintoinen haastattelu ja niin totta! Omat verkostot on tosiaan oltava silla kaikki on mahdollistaa. Ulkopuolisuuden tunteen perassa juokseminen osuu silla olen jaanyt siihen selvasti koukkuun. Tykkaan toisaalta siita, etta olen osa tata paikallista arkea mutta kaipaan myös sita uutuuden jannistysta. Paaseeköhan tasta koskaan eroon?

  • Héléna   •     Author

   “Tykkaan toisaalta siita, etta olen osa tata paikallista arkea mutta kaipaan myös sita uutuuden jannistysta.” Petra, nuo sanat voisivat olla minun kynästäni!

 2. Jenni   •  

  Hei, en ole vielä haastattelua kuunnellut, mutta asiaan liipaten. Kuulin juuri suomalaisesta järjestöstä nimelta Annakoti, joka auttaa suomalaisia perheitä erotilanteissa. Minua pelottava asia ja uusikin oli se, että avioero ja lasten huoltajuus menevät sen maan lakien mukaan missä ollaan. Vaikka olisi täysin suomalainen perhe niin, jos eroaa ulkomailla niin asiat käsitellään sen maan lakein mukaan. Espanja voi vaikkapa muuttua täysin painajaismaiseksi paikaksi olla eron hetkellä. Tärkeitä asioita tiedostaa, vaikka kuinka uskoo ja luottaa omaan parisuhteeseensa.

  lainaus annankodin facebook-sivulta

  https://www.facebook.com/annakotiry/posts/1398985153446326:0

  “EROTESSASI ULKOMAILLA ERO JA VANHEMPAINVASTUU MYÖS KÄSITELLÄÄN PÄÄSÄÄNTÖISESTI ULKOMAILLA.
  OTA SELVÄÄ OIKEUKSISTASI ETUKÄTEEN .
  Muuttaessaan ulkomaille perheenä tai perhettä perustamaan – harva tulee ajatelleeksi liiton päättymistä saati sen seurauksia. Perheen hajoamiseen ulkomailla liittyy riski: kotiinpaluu lasten kanssa saattaa olla mahdottomuus. Siksi on hyvin tärkeää olla tietoinen oikeuksistaan erotilanteessa kotimaan ulkopuolella. Tiedotus ja tietoisuus kansainvälisten erojen riskeistä on liian vähäistä: jakamalla tätä postausta autat asiaa saamaan sen kipeästi kaipaamaa näkyvyyttä.
  Annakoti ry saa yhä useampia yhteydenottoja suomalaisäideiltä, jotka ovat epätoivoisessa tilanteessa Espanjan Patria Potestad -lain alaisina. Nämä äidit joko a) elävät eronjälkeisessä loukussa Espanjassa, koska eivät halua jättää lapsiaan jotka on määrätty maahan asumaan tai b) ovat joutuneet jättämään lapsensa Espanjaan ja palaamaan Suomeen. Kaikki yhteyttä ottaneet ovat myös kokeneet fyysistä tai henkistä väkivaltaa parisuhteessaan. Yhdenkään miestä ei ole tuomittu perheväkivallasta. ”

  Kaikesta huolimatta mukavaa viikonalkua!

Leave a Reply

Your email address will not be published.