Madame, oletteko Etelä-Ranskasta?

Pariisin kirjatilaisuus

Ah! Olisin halunnut rutistaa pariisilaisliikkeen myyjää. Olin juuri keskustellut hänen kanssaan miesten keväthuivimuodista. (Kyllä – paljastan tässä nyt yhden asian itsestäni: olen aina pitänyt hirveästi huivikaulaisista miehistä. Ostan niitä siis mieluusti miekkoselle tuliaisiksi.)

– Tämä olisi varmaan hyvä myös Rivieralla, sanoin.

– Madame, kuulinkin heti aksentistanne, että olette etelästä!

– Minun aksenttini? Etelästä?

– Kyllä, intonaationne kielii etelästä, nainen vastasi hymyillen.

Kiitin vuolaan monisanaisesti ja leijuin ulos kaupasta kuin keijukainen. Nautin jokaisesta tulevasta minuutista: minulla, savolaisittain ranskaa hölpöttävällä naisella on eteläranskalainen aksentti. Minulla! Moi! C’est pas vrai!

Huijarisyndrooma on ihmeellisen tuttu epeli. Sitä aina ajattelee, ettei osaa, vaikka sitten osaakin.

kirjatilaisuus_ruusu

Lieneekin siis tässä turha erikseen sanoa, että pidin Pariisista taas päivä päivältä enemmän.  Tuntui kuin vietävän ärsyttävät alkumatkan kommellukset olisivat pehmentäneet muiden matkapäivien kulkua. Kaikki sujui kuin tanssi.

Loppuhuipennus koitti naistenpäivän iltana. Minut oli kutsuttu Ranskan Suomi-seuran iltatilaisuuteen kertomaan kirjastani, mistä nämä kuvatkin ovat. Olin valmistellut puheen suomeksi, mutta paikan päällä, yllätykseni, monet toivoivatkin minun puhuvan ranskaksi. Mikäpäs siinä, totesin. Kylmiltäni, eteläranskalaisin aksentin tuomalla uudella itsevarmuudella selostin pitkät pätkät teokseni synnystä ja sisällöstä hetkeäkään stressaamatta. En français, bien sûr mesdames.

kirjat pariisi

9 Comments

 1. Jonna   •  

  Olen kirjastossa jonossa kirjaasi. Helsingissä jonottaa myös 300 muuta samaa kirjaa. Innolla odotan ja voi olla, että joudun sen ostamaan ennen kuin saan sen kirjastosta.

  • Héléna   •     Author

   Voi jestas! Onko siellä vieläkin tuommoiset jonot?

  • Ulla   •  

   Hei Jonna!

   Kirjaston e-kirjoihin on paljon lyhyemmät jonot. Suosittelen siis, jos sinulla on mahdollisuus lukea e-kirjoja.

   • Héléna   •     Author

    Hyvä vinkki Ulla! Kiitos.

 2. Laura   •  

  Mahtavaa, onnea hienoista kommenteista 😊 Huijarisyndrooma on kyllä tuttu ja kurja seuralainen -ja ihan turhaan niin usein mukana. Nyt vaan nautit onnistuneista hetkistä 👍

  • Héléna   •     Author

   Kiitos paljon Laura! Yritetään 🙂

 3. Terhipe   •  

  Tiedän tunteen. Kun vielä asuin Unkarissa, multa usein kyseltiin, että mistä päin Transilvaniaa tulen. Siellä kun asuu (Romanian puolella) unkarinkielisiä, joilla on samanlaiset vokaalit kuin Suomessa. Otin sen aina kohteliasuutena, koska vuosikausia olin päntännyt unkaria, vaikka sitten päädyinkin naureskelemaan, että näin blondi Romaniasta…

  • Héléna   •     Author

   Ajattele – tätä voi myös hyödyntää! Sullahan voi näin olla monta eri persoonaa 🙂 Romanialainen Terhi voi vaikka olla vaikka kuinka paljon hassumpi kuin suomalainen.

 4. Pingback: Unelmahomma. Kysymysmerkki. | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.