Mökkiyö Pariisissa karkotti kaaoksen

KOTI-sanky

Ensimmäinen Pariisin työmatkapäivä oli minuutintarkkuudella suunniteltu. Ensin piti toimittajan ehtiä Trocadero-aukiolle kuuntelemaan Ranskan tasavaltalaispuolueen ehdokkaan, Francois Fillonin puhetta. Sitten määränpäänä oli muotiviikkojen Premiere Classe -messut ja viimeisenä jutuntekoa muotitapahtumassa. Parfait.

Mutta suurkaupungissa mikään ei tietenkään mene niin kuin on suunniteltu. 

KOTI-tossut

Kun olin saanut lentokentällä raijattua painavat kassini matkalippuautomaatille (Madame – pankkikortti ei tänä aamuna toimi) ja tunkenut itseni kapsäkkien kera junavaunuun (mahtuuko tähän?) jo parinkymmenen minuutin kuluttua kuului kuulutus: “Gare du Nord -asemalla on sähkökatkos. Kaikkia matkustajia pyydetään poistumaan junasta.” Sielläpä sitten nökötin, kylmällä, sateisella lähiöasemalla kolmen painavan laukkuni ja yllättäen tyhjentyneen kännykkäni kera.

Merde. Ikinä en enää tule Pariisiin.

KOTI-katto

Puuh. Mikä onni lopulta olikaan se, että sain illalla painaa pääni Suomen Ranskan instituutin lauta-aitan tyynyyn. (Huom! Olin lopulta ehtinyt päivän aikana kaikkialle, joskin hieman myöhässä). Siinä, vaaleaa lautakattoa tuijotellessani matkasin hetkeksi lapsuuteen, jolloin rakensin olohuoneen pöydän alle majan ja kuvittelin olevani seikkailumatkalla metsässä. Pariisin naapuriaitan kuiskuttelu kuulosti sekin tutulta: ihan kuin vanhempien iltasupinaa olisi mökkisängyssä kuunnellut.

mokki aamiainen

Elämässä on liikaa sälää, välillä pienikin epäonni sysää korttitalon hetkelliseen kaaokseen. Mutta onko sittenkään mitään, mitä ei mökin rauha voisi parantaa? Tuskinpa. Kun Saimaan saareen ei nyt ollut mahdollisuutta, tämä vaihtoehto kelpasi korjaamaan tilanteen erinomaisesti.

Aamulla heräsin valmiiseen kahvipöytään ja jutustelin muiden yövieraitten kera yhteisestä kokemuksestamme. Päätin antaa Pariisille vielä yhden mahdollisuuden.

Linda Bergrothin suunnittelema KOTI-installaatio on Suomen Ranskan instituutissa toukokuun kuudenteen päivään saakka. Yösijan voi varata Airbnb-palvelusta ja elokuussa näyttely muuttaa Helsingin Valkoiseen saliin.  Katso myös tiistain MTV3:n kymmenen uutisista juttuni KOTI-näyttelyssä järjestetystä muoti-illasta.

 

 

 

3 Comments

  1. sari   •  

    Jos kuitenkin vielä tulet, niin poikkea kylässä !

    • Héléna   •     Author

      Ehdottomasti pitää tulla käymään!!

  2. Pingback: Madame, oletteko Etelä-Ranskasta? | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.