Sitruunoita suuhun, sitruunoita silmille

sitruunat

Ohhoh. Aamulla tekisi mieli jäädä sänkyyn. Päässä surisee ja nenä rätisee. Jokainen ponnistus tuntuu ylivoimaiselta.

Olen ollut joulun jälkeen ennätyksellisen paljon sairaana. Viikko siellä, toinen täällä, kolmas tuolla… Terveet päivät olen voinut laskea sormin. Sairastuvassa olenkin kuluttanut myös ennätyksellisen määrän sitrushedelmiä eri muodoissa. Paikallisten kehuma terveysjuoma, kuuma sitruuna hunajalla (johon minä vielä lisään inkivääriä) on kuulkaa tullut hyvin tutuksi.

sitruuna2

Onnekseni sentään sitruunat ovat täällä valtavan hyviä, suomalaisista kaupoista saataviin karvaisiin serkkuihinsa verrattuna vain hennon happamia. Asumme nimittäin sitruunoistaan kuuluisan ranskalaiskaupungin, Mentonin kupeessa. Rantakaupunki Mentonin sitruuna on oma lajikkeensa: se on paitsi kirkkaankeltainen, sen paksussa kuoressa kerrotaan olevan runsaasti eteeristä öljyä. Lisäksi se tuoksuu ihanan raikkaalta.

Kerran vuodessa Mentonissa järjestetään karnevaalijuhlat herkkusitruunan kunniaksi. Lauantaina, yhden sitruunakupposen jälkeen, otimmekin suunnan kohti Italiaa. Menton sijaitsee nimittäin aivan rajan kupeessa, Monacon ja Ventimiglian välissä.

sitruunajuhla4

Näiden ihanien karnevaalien aikaan kaupungissa järjestetään lukuisia kulkueita ja valoesityksiä. Lasten kanssa päätimme kuitenkin nauttia ajan kanssa keskelle kaupunkia, Mentonin Jardins de Biovès -puistoon pystytetyistä sitrushedelmäpatsaista. Tänä vuonna karnevaaliteemana on Broadway – kaikki jättiläismäiset asetelmat liittyivät siis tuttuihin musikaaleihin. Uskomattoman upeita tekemisiä, joka heitti meidän Välimereltä hetkeksi Atlantin toiselle puolelle.

sitruunaleijona

Kävelymme päätteeksi nautimme puiston kahvilassa kupilliset – mitäpä muuta kuin appelsiini – ja sitruunamehua. Tajusin voivani paremmin kuin viikkokausiin. Ehkä sitruunan tervehdyttävä salaisuus piileekin tässä: hedelmää pitää nauttia sekä sisäisesti että ulkoisesti.

7 Comments

 1. Westend Mum   •  

  Upeita – ja erityisesti upean värisiä – teoksia!

 2. Marja Ylösmäki   •  

  Ihania “sitruunaveistoksia!” Pariisissa asuva tyttäreni tutustutti minut saman tyyppiseen juomaan kuin mistä kerrot postauksessasi. Hänellä se oli enemmän inkivääripainotteinen!

  Ja kyllä Suomessakin ihan hyvän juoman saa kaupan luomusitruunoista ja -inkivääristä.

  • Héléna   •     Author

   Olen varma, että luomusitruunat ovat tosi hyviä. Omat muistikuvat Suomen sitruunoista liittyvät lapsuuteen.

 3. Auli   •  

  Olimme Mentonissa pari vuotta sitten ohikulkumatkalla, mutta kaupunki osoittautui niin viehättäväksi, että jäimme sinne pariksi yöksi. Sitruunakarnevaaleille olisi ihana päästä!

  • Héléna   •     Author

   Se on yllättävän ihana kaupunki! Karnevaaleja voin suositella lämpimästi.

 4. Ulla   •  

  Kuviesi innoittamana piipahdimme tuolla Mentonissa katsastamassa noita sitruspatsaita. Upeita kerrassaan, saivat hyvälle mielelle! Kaupunki itsessään on myös hyvin viehättävä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.