Valentinen päivään kuuluu pusuttelu (eikä panopasta)

Ah, rakastan L’arnacœur-elokuvaa! Se kuuluu ehdottomasti parhaisiin ranskalaisiin romanttisiin komedioihin. Elokuvamaisemat ovat sitä paitsi meiltä Rivieralta tuttuja. Kai olette jo nähneet? Sopii muuten erinomaisesti romanttisen Saint Valentinen päivän leffa-ateriaksi.

Meillä Ranskassahan ystävänpäivää juhlitaan nimenomaan pusupusu-hengessä: kukkapuskia, lahjoja, samppanjaa, illallisia.  Lyonissa asukkaiden rakkausviestejä nähdään tänään jopa kaupungin sähköisillä ilmoitustauluilla.  Suloista, eikö vain?

Olkoonkin, että monet haukkuvat juhlapäivää taas yhdeksi markkinointikikaksi, minusta höpsöä romantiikkaa ei ole ikinä liikaa – varsinkaan tässä ruuhkavuosisuhteessa. Söpöt sanat tekevät arkirutiineista paljon kauniimpia. (Totuuden nimissä on sanottava, meidän perheessämme juhlapäivää vietetään vasta lauantaina kun mummi saapuu lastenvahdiksi.)

Suomessa juhlitaan tänään ennen kaikkea ystävänpäivää, mikä on ihanaa tietty sekin. Poskipusuja vaan sinne kaikille ystäville ja tutuille! Jos somemaailmaan tosin on uskominen, jalansijaa ovat näemmä saamassa myös aikuiset suhteet. Äkkiseltään näyttäisi, että niistä on höpsötysromantiikka kaukana.

Vai mitä itse tuumaatte petileikkeihin innostavista K-18-hampurilaisaterioista? Tai “pihtareimmankin kaatavasta” panopastasta? Olin ahdistua pahanpäiväisesti näistä luettuani, vaikka varmaan oli kyse vain ihan “hyvästä” huumorista.

Sanonpahan silti, että “oh mon dieu” vaan nämä pienet suuret erot. 

Olen ehkä muuttunut Ranskassa über-vanhoilliseksi romantikoksi. Ruokamaassa kun panopastasta puhumista pidettäisiin hyvinkin moukkamaisena – eikä vähiten siksi, että jopa kouluaterioilla on kauniit nimet.

Oli miten oli,  muutama hippunen romantiikkaa tuskin tekisi pahaa kellekään siellä kylmässä pohjolassakaan. Täältä sitä nyt pesee, halusitte tai ette: PUUUUUH puhallan oikein paljon lämpimiä Välimeren henkäyksiä, tinakuorisia sydämiä ja kynttilänvaloa sinne kauas. Muistathan suukottaa rakkaintasi!

 

 

4 Comments

 1. Katriina   •  

  Nauratti! Panopastan juju on tuore timjami. Ei varmaan kuivattu kelpaa.
  En osannut koskaan yhdistää tuollaista K-18 Burger- Kingin aterian päänahanhierontahäkkyrää romantiikkaan tai seksiin vaan pikemminkin päänahan kutinaan. Noita häkkyröitä voi ostaa ilman ranskalaisia perunoitakin mistä tahansa. Minulla on omasta takaa paremmat “seksilelut” – 10 hellää sormea. Tepsivät kaljun papparaisenkin päähän.Voisi kelvata papalle lihapullatkin kuivatun timjamin kera, kun itsekään ei ole enää niin tuore ja terve. Romantiikka ei katso ikää eikä ulkonäköä. Panopastaa romanttisempi nimi voisi olla vaikka ” Muistoja Välimereltä”.

  • Héléna   •     Author

   Kannatan nimenmuutosta muistoiksi Välimereltä! Romantiikkaa lisää.

 2. Sari   •  

  Kyl me täällä Suomessakin pidetään hyvin moukkamaisena tätä nimitystä, jota en viitsi toistaa. Kandee muistaa, että keltaisen lehdistön “maku” on moukkamainen, ja se ei onneksi ole yleistettävissä meidän kaikkien mauksi. Ja tämän nimityksen keksijä (pastareseptin jakaja) on ulkomaalaistaustainen, joten ehkä hänellä ei ole sellaista “kielentajua”, että mitä sanoja kannattaa yhdistää mihinkin. Varmaan tällainen moka voi käydä helpostikin vieraan kielen kanssa, ei vaan ymmärrä niitä kieleen ja kulttuuriin liittyviä hienovaraisuuksia… No, mut pitikin liittää tähän ihanaan ruokalajiin tällainen nimitys – ei huvita syödä nyt ainakaan hetkeen. Ja kai tällaiseen pitää myös tottua. Tuleehan sitä mämmiäkin maistettua kerran vuodessa riippumatta siitä, mihin sitä on verrattu.

  • Anonymous   •  

   Kyseisen pastan nimi on omastakin mielestäni vastenmielinen, mutta nimen keksijähän on asunut Suomessa n. 20 vuotta, joten tuskinpa on kielentajustaan kiinni…

Leave a Reply

Your email address will not be published.