Kouluruoka kuin hienostoravintolassa

karuselli
 • Emincé de concombre en salade
 • Omelette roulée aux pommes de terre
 • Cantal
 • Compote
 • Pain Bio

Lasten päivän kouluruokalista tuossa yllä, jos ihmettelette. Minusta on ihana makustella näitä listoja ranskaksi – se on oikeasti kuin lukisi hienostoravintolan menu-korttia. Eivät nämä toki suomeksikaan hullummalta kuulosta:

 • Ohuita kurkkuviipaleita salaatilla
 • Rullattu perunaomeletti
 • Cantal-juustoa
 • Hedelmäsosetta
 • Luomuleipää

Ranskalainen kouluruoka aiheuttaa minussa, nuhjaantuneita eväitä syövässä yksintyöskentelijässä yhä hirvittäviä kateudenpuuskia. Kun saisikin tuommoista juustovoileipien sijasta. Toisin se vaan oli silloin kun minä olin koulussa, nih.

No, jos totta puhutaan, olenhan minä ihan älyttömän onnellinen, että lapseni saavat syödä koulussa. Siellä nimittäin he maistavat uusia juttuja, sellaisiakin, joita minä en tule edes ajatelleeksi omassa keittiössäni. Eilenkin kolmevuotias nappasi couscous-paketin kaupan hyllystä.

– Äiti, minä tykkään tästä. Voitko tehdä?

Paneuduin uusimmassa Hesarin kolumnissani ranskalaiseen ja suomalaiseen kouluruokaan pintaa syvemmältä (voit lukea sen täältä). Korviini on nimittäin kantautunut tieto, että Suomessakin ruokalalistat ovat pian näkemässä muodonmuutoksen. Millaisia herkkusuita suomalaisista pikkuvekaroista kuulkaa vielä sukeutuukaan!

Kolumneihini liittyy muuten kivaa uutta: vastaisuudessa tekstejäni voi maanantain sijasta lukea joka toinen perjantai Hesarin verkkosivuilla. Lisäksi kolumnini julkaistaan tästä eteenpäin kerran kuussa lauantaisin myös Hesarin paperilehdessä.

9 Comments

 1. Kaisa   •  

  Onko jotain suomalaista herkkua, jota omana bravuurinasi tarjoat ranskalaisille ystävillesi?

  • Héléna   •     Author

   Suomalaisista herkuista mieluiten tarjoan lämminsavulohta saaristolaisleivällä. Lohikeittoakin olen tehnyt usein, mistä ihmiset pitävät kovasti. Oma ranskalaismies rakastaa muuten myös silliä ja söisi sitä ympäri vuoden.

 2. Pelkästään tuo ruokalajien nimeäminen erikseen saa ravintolaruuan tuntua 🙂 Vaikka totuus olisikin, että ne ovat ns tavallista kotiruokaa. Uskon kyllä Ranskassa ruuan laatuun panostettavan erityisen paljon ja ruokatilanteen kiireettömyyteen. Myös täällä Saksassa päiväkoti- ja kouluruokailussa panostetaan lähi- ja luomuruokaan ja ruuat valmistetaan omissa keittiöissä eli niitä ei tuoda mistään suurkeittiöistä, jolloin kulketus ja uudelleen lämmitys heikentävät ruuan laatua. Saksassakin ruokailuun kuuluu ns kolme ruokalajia eli pääruoka ja salaattipöytä erikseen ja aina jälkiruoka.

  • Héléna   •     Author

   Mun mielestä oleellinen asia on juuri tuo kiireettömyys. Itse olen aina hotkinut ruokani enkä ole jotenkaan osannut nauttia syömisestä – tiedä sitten johtuuko vartin ruokatunneista. Mehän pieninä oikein kisattiin, että kuka on nopein. Nykyään muuten yritän makustella, jopa jutella suupalojen välissä.

 3. Petra   •  

  Sattuipa sopivasti, olen just rustaamassa juttua lapsen ruokajutuista taalla. Turkissa valtionkouluissa ei ole ruokailua vaan tuodaan evaat, yksityisilla onkin sitten useimmiten hyvat ruuat ja aina omat keittiöt, suurkeittiöt ovat tuntemattomia juttuja.

 4. Laura   •  

  On kyllä tosi kadehdittavaa! Olen yrittänyt opettaa nirsoja lapsiani syömään jotain muuta kuin juuri sitä makaroonilaatikkoa -aika surkealla menestyksellä. Päiväkodissa sit kuitenkin menee lähes kaikki, jopa salaatti! Ymmärrän siis että lapsia voi opettaa ruoka-asioissa. Mutta olen itse kyllä super surkea opettaja. Ja siis kadehdin sitä miten ne sen siellä suunnalla handlaavat 😊

 5. Pingback: Valentinen päivään kuuluu pusuttelu (eikä panopasta) | Chez Héléna

 6. Elisa   •  

  Hei !
  Ei kouluruokailu täällä Ranskassa mitään sen parempaa ole kuin Suomessakaan. Ei ne hienot nimet sitä ruokaa hyväksi muuta. Ruokailu kouluissa on maksullista. Erikoisruokavalioita ei ole. Ruokailuhetki on meluisa, tai lasten pitää olla “puhelakossa” jotta tilanne rauhoittuisi. Eikä se ruokailuun käytetty aika ole paljoa pidempi kuin Suomessa, sitten vaan välitunnille tai johonkin kerhoon odottelemaan, että muut tulevat takaisin kouluun. Jos vaan mahdollista, niin ranskalaiset kyllä haluavat, että lapset syövät kotona.
  Ihan turhaa ihannointia Ranskalaisesta kouluruokailusta !

 7. Rouva Tiainen   •  

  Ihana lukea muiden maiden kouluruokailuista. Esikoinen ehti käydä ekaluokan Suomessa ennen kuin muutimme Hollantiin. Koulueväät saivat ainakin minut tuskailemaan ainaista leivän syöntiä, kaikkeen näköjään jollain muotoa tottuu. Mutta toisaalta nykyisessä koulussa jopa kehotetaan jättämään mm. kasvikset lounaalta pois, jotta lapset syövät leipänsä. Terveisiä kovasti sinne Rivieralle!

Leave a Reply

Your email address will not be published.