Barbaari nukuttaa lapsensa ulkona

Ah, päivän naurut sain tänään katsottuani ranskalaisen La Maison des Maternelles –ohjelman videon ranskalaisesta päiväkodista, jossa vauvat nukutetaan ulkona.

Taustaksi sen verran, että Ranskassa monet pikkuiset vauvat joutuvat jo muutaman kuukauden iässä päiväkotiin. Virallinen äitiysloma kestää täällä 16 viikkoa, siitä kuusi pidetään ennen lapsen syntymää.

Kyseisen, harvinaislaatuisen päiväkodin johtaja on ottanut mallia Pohjois-Euroopasta, missä lapset nukutetaan ulkona. Sen sijaan, että vaavit nukkuisivat rivi rivissä sisällä, pariisilaistarhan pihalle on kärrätty pieniä lastensänkyjä, joissa pienokaiset saattavat koisia toppavarusteisiin pakattuina.

“Lapset nukkuvat pitempään ulkona”, yksi työntekijä selvittää katsojille.

Jo oli aikakin! Nyt ranskalaiset ymmärtävät, että tämä on huippujuttu, ajattelin. (Tietysti samalla toivoen, että Pariisin ilmasto-ongelmat on otettu nukkumisrutiineissa kulloinkin huomioon).

Kunnes siirryin lukemaan ohjelman Facebook-sivujen kommenttikenttää. Monen kommentoijan mielestä ulkopäikkärit toki ovat mahtava idea muun muassa siksi, että “pohjoismaiset tietävät näistä asioista”

Toisen kommenttipuoliskon sisällön varmaan arvaatte.

 • Kun tiedämme kuinka moni nukkuu kadulla ja kuolee joka vuosi, tällaisia reportaaseja ei pitäisi edes julkaista! Olen shokissa.
 • Olen avomielinen, mutta tätä en edes kokeilisi, tämä on naurettavaa. Riittää kun huone on viileä.
 • Olen utelias tietämään, mitä hyötyä tästä barbarismista voi olla!
 • Taantumuksellista!
 • En pidä tästä ollenkaan! Jos vauva ei liiku, hän jäätyy!
 • Kadulla kuolee tarpeeksi ihmisiä kylmään. Minusta tämä on täysin epänormaalia!

Kirjoitin taannoin Hesarin kolumnissa “vanhan kansan viisauksista” (linkki) ja siitä, miltä ne tuntuvat kulttuuriin tottumattomasta. Tässä sitä taas nähtiin. Ei meitäkään kaikkialla ihan täyspäisinä pidetä.

helsinki5

 

20 Comments

 1. Kaisa   •  

  Blogiasi lukiessani olen monesti miettinyt, että ranskalaisiin verrattuna me suomalaiset olemme kyllä metsäläisiä – ja tämä niin hyvässä kuin pahassakin. Ei meitä aina ihan täyspäisinä pidetä, mutta omituisuus kuuluu suorastaan kansalliseen identiteettiimme. Olen myös tehnyt havainnon, blogistasi edelleen, että kasvatusasioissa ranskalaiset ovat tiukkiksia sellaisissa asioissa, missä suomalaiset ovat rentoja – ja päin vastoin.

  • Héléna   •     Author

   Omituisuus lienee hyvästä! Eilen sain kuvanveistoluokassa suomalaisena kertoa, kuinka pukeudun, koska minulla ei näytä olevan kylmä. Kerroksia? Villavaatteita? Millainen ulkotakki? Täällähän suorastaan jäätyy! Ulkona on kolme astetta 😉

 2. Kata   •  

  Meitä suomalaisiakin on moneen lähtöön. Minulle lasten nukuttaminen ulkona on aina ollut vähän erikoinen tapa, eivätkä omat lapseni koskaan nukkuneet päiväuniaan ulkona. Eipä siinä mitään mieltä olisi ollutkaan, kun ulkona on meillä (Jamaikalla, Belizessä ja Sudanissa) keskimäärin aina ollut paljon kuumempaa kuin sisällä! Hyvin siis ymmärrän jos lasten nukuttaminen ulkona pakkasessa vaikuttaa monen muunmaalaisen mielestä ennemminkin erikoiselta – ja vähintäänkin tarpeettomalta – kuin hyvältä idealta.

  Vähän tähän liittyen, kun esikoinen oli vauva minua huvitti lukea suomalaisista suosituksista vauvan huoneen lämpötilasta. Noin 22 celsiusastetta olisi muistaakseni ollut ideaali. Meillä oli silloin Jamaikalla säännönmukaisesti makuuhuoneissa vähintään ainakin kymmenen astetta lämpimämpää 🙂 Mutta kyllä vauva selvisi ihan mainiosti noissakin asteissa, kuten myös kaksi siskoansa myöhemmin.

  • Héléna   •     Author

   Niinpä on Kata 🙂 Myös asuinpaikka vaikuttaa: meillä Suomessa esikoinen nukkui päikkärinsä ulkona, Ranskassa kuopus taas aina sisällä. Sama juttu muuten koskien tuota lämpötilaa. Meillä kuopus vietti välillä yönsä 26 asteessa. Jos ulkona oli 35 astetta, ei makuuhuoneen lämpötilaa oikein saanut alemmas. Hyviä on lapsosista tullut noinkin.

 3. Haha,loistavaa 😀 Brittiläinen mieheni oli shokissa kun kävimme Suomessa ollessamme katsomassa kaverin uutta vauvaa ja hän oli ulkona nukkumassa vaunuissa kun saavuimme paikalle…briteissä sellaisesta kuulemma saisi helposti varmaan lapsen heitteillejättösyytteen….

  • Héléna   •     Author

   Tästä olen kuullut monta kertaa! Saman muistan kun oma esikoinen pantiin ekan kerran pakkaseen nukkumaan. Mies kävi kymmenen minuutin välein tarkistamassa.

  • Elina   •  

   Paitsi etta osa brittilaisista taloista on niin kylmia, etta on kuin nukkuisi ulkona. Entisen asuntoni makuuhuoneessa oli talvisin 10c kun huoneessa oli kaksi ulkoseinaa ja yksinkertaiset ikkunalasit. Ja siis lammot olivat paalla mutta lampo poistui samantien. Isani antoi asunnolle ‘shelter’ nimen – suojaa sateelta mutta on muuten kylma.

   Ja sitten polvihousuissa ja lyhyessa hameessa kulkevat lapset – luulisi etta heilla olisi kylma nolla-asteisessa ilmassa kun suuri osa jalasta on paljaana.

   • Héléna   •     Author

    Tämä on justiinsa todella hassua. Onhan se toki niin, että Suomessa kodit ovat usein liian kuumia, mutta 10 astetta on jo aivan järkkyä.

 4. Petra   •  

  En ihmettele oikeastaan etta ranskalaisista vauvojen ulkona nukkuminen on outoa, heilla ei ole asiaan mitaan kiinnekohtaa. Suomessa ulkona nukkumisesta on pitkat perinteet ja siihen erinomaiset olosuhteet kuten puhdas ilma. En nukuttanut tyttöa kuin jos satuin olemaan oikeaan aikaan ulkona, ongelmana olisivat olleet vaaralliset pihakissat, suurkaupungin saasteet, kesalla kova kuumuus ja lasten kidnappaukset.

  • Héléna   •     Author

   Näin juuri se onkin. Minuakin kuulemma nukutettiin kerrostalon pihamaalla, eikä kukaan ollut vieressä koko aikaa vahtimassa. Ei Ranskassakaan voi tosiaankaan kuvitella jättävänsä lasta jonnekin pihamaalle yksikseen. Syyt ovat juuri samat kuin teillä.

 5. MatkaMartta   •  

  Voi barbaarit 🙂 Täällä mietin sitä, että toisaalta kaikki on huolissaan siitä ettei lapset kylmety, mutta sitten ne on ulkona farkuissa ja takissa usein ilman pipoa ja lapasia. En oikein löydä siitä logiikkaa. Tosin harvemmin lapset kai on “huonolla kelillä” ulkona leikkimässä huonolla kelillä.

  • Héléna   •     Author

   Niin tosiaan! Tältä kantilta kun pohtii niin kummaltahan se tuntuu.

 6. TKS   •  

  Kyllä oli meidän sukulaisillakin ihmettelemistä, kun nukutin vauvaa parvekkeella talvella, ja nimenomaan viileällä ilmalla. Eihän siitä lämpimällä ilmalla ole mitään hyötykään, päinvastoin. Ja nukkuivat muuten kertaiskusta tuplasti pidempään kuin sisällä!

  Ranskalaisista vauvaledistähän voi lukea ohjeita, kuinka pikkuvauvoja ei pitäisi edes viedä ulos, jos lämpötila laskee alle nollan!

  Me pohjoismaalaiset olemme brutaaleja monellakin tavalla. Ajatelkaa, että jotkut imettävät yli puolen vuoden ikäisiä lapsia! Tunnetun, televisiossakin usein esiintyvän ranskaisen lastenpsykiatrin Marcel Rufon mielestä yli 7 kk ikäisen lapsen imetys on lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Kannibalismiksikin hän sitä on kutsunut. Siis oikeasti.

  Ranskassa lapsen nopeaa itsenäistymistä äidistä pidetään tärkeänä. Kun lapsi menee 3 kk ikäisenä päiväkotiin, siitä on se hyöty, että symbioosi äidin ja lapsen väillä päättyy kätevästi. Doudout kainalossa, tuttui tai peukalo suussa ollaan sitten erittäin itsenäisiä monta seuraavaa vuotta. Tämä on hauskasti ristiriidassa sitten vähän vanhempien, kouluikäisten lasten suhteen. Suomessa lapset kulkevat itse kouluun ja harrastuksiin, Ranskassa ei missään tapauksessa saa mennä yksin mihinkään.

  • Héléna   •     Author

   Nämä ovat asiat todella ovat ristiriitaisia. Toisaalta taas Suomessa odotetaan usein jo seitsenvuotiaalta aikamoista itsenäisyyttä. Koulumatkat pitää taittaa yksin ja pahimmillaan iltapäivätkin viettää itsekseen kotosalla.

 7. Katriina   •  

  Roomalaisille kaikki kansat Alppien pohjoispuollella olivat barbaareja. Katselin äsken, mitä saksalaiset “barbaarit” nuorille äideille neuvovat. Erinäisistä syistä vauvoja ei voi aina nukuttaa ulkona, koska kaikilla ei ole parveketta, omaa puutarhaa, tai asunto on vilkkasti liikennöidyn tien varrella. Siksi äidit yleensä ulkoiluttavat kävelyllä. Minua neuvottiin 42 v. sitten totuttelemaan ulkoilmaan heti kun päästiin kotiin – ja jaksoin kävellä. Neuvot ovat edelleen samat.Vastasyntynyttä voi ensimmäisellä elinviikolla ulkoiluttaa 45 minuutia, jos lämpotila on nollan yläpuolella. Toisesta elinviikosta asti aikaa voi pidentää viikottain 15 -30 minuuttia. Kuudennesta viikosta alkaen vauva saa olla ulkona niin kauan kuin hänestä näyttää miellyttävältä. Pakkasella voi vaunuihin laittaa lämminvesipullon, ehdottomasti tumput käteen tai kädet peiton alle ja kasvojen iho sujattava vedettömällä voiteella. Itsestään selvää on että vauvalla on oltava lämpimät vaatteet ja vaunut. Niitä on nykyään runsaasti kaupoissa tarjolla toisin kuin “ennen vanhaan” joskus 40 – 50 vuotta sitten. Kuivalla ilmalla ei ole ongelmaa pakkasen kanssa, ja harvoin Saksassa onkin sitä enmpää kuin 13 astetta. “Koiranilmalla”, sumussa, myrskyssä ja koleassa sateessa eivät aikuisetkaan ulkona viihdy, joten ei vauvakaan siitä pidä.
  Vauvatkin ovat hyvin erilaisia. Tyttäreni poikaa vilutti vastasyntyneenä heinäkuussa niin kovasti, että hänelle piti ostaa vaunuihin lämmin talvimakuusäkki.

 8. Héléna   •     Author

  Lämminvesipullo vaunuissa on ihana idea! Suomessa niitä tosiaan käytetään vähemmän – miksiköhän? Ranskan kylminä öinä se on todellinen pelastus.

 9. Lotta   •  

  Minäkin olen tainnut altistua liikaa ulkomaiden vaikutteille, koska en osaa enää pitää ulkona nukuttamista mitenkään välttämättömänä tai erityisenä. Totta, että vauva saattaa vaunuissa ulkonan nukkua pidempään, mutta ehkä hän sisälläkin saa sen verran unta kuin tarvitsee?
  Olen miettinyt, nukutetaanko Suomessakaan enää vauvoja kerrostalojen pihamailla vaunuissa, ehkä ei. Ajat ovat muuttuneet, enkä tiedä, tohtiiko kukaan enää jättää vaunuja noin vain pihalle ja mennä itse sisään. “Parvekevaunut” on muuten hauska suomalainen (tai olisiko pohjoismainen) käsite! Missään muualla ei ehkä puhuta parvekevaunuista. Mutta me tiedämme heti, mitä se tarkoittaa.
  Yksi suomalainen tapa, jota kyllä ihmettelen, on se, että vauvoja kesällä minusta topataan ihan liikaa. Ollaan niin hyviä suojautumaan kylmältä, mutta sitten lämpimänä vuodenaikana se voi jäädä päälle. Kauniina kesäpäivänä voi bussissa nähdä vaunut joissa on ulkopeite tiukasti napitettuna, sideharso vedettynä kopan reunan yli ym. ja hampaisiin asti puetun lapsen. Tekisi mieli sanoa, että hei, lumet suli jo (mutta en tietenkään sano).
  Nuo oli hauskoja, nuo saksalaiset perusteelliset ohjeet vastasyntyneen ulkoilutuksesta. En muista, annetaanko Suomessa tuollaisia ohjeita, tuskin, muutenhan kukaan ei pääsisi talvella ulos. Nukkuva vauva pitää kyllä pukea tosi lämpimästi ulos, kun hän ei liiku. Lämminvesipullo on mainio idea! En minäkään ole kuullut niistä Suomessa. Keskieurooppalaiset lapset voi pukea ulos kevyemmin, koska he kuitenkin liikkuvat eivätkä mene ulos nukkuakseen.

  • Héléna   •     Author

   Joskus minusta tuntuu, että nämä asiat on päässä jonkinmoisena itsestäänselvyytenä. Esikoista kärräsin aina nukkumaan ulos, koska muutkin tekivät. Olin vakuuttunut, ettei lapsi voi nukkua päikkäreitään sisällä. Sitten mies jäi hoitovapaalle, eikä koskaan vienyt lasta ulos nukkumaan. Ja lapsi nukkui päikkärinsä erinomaisesti sisällä 🙂

 10. Venla   •  

  Ja sitten taas täältä katsottuna tuntuu hurjalta, että noin pienet vauvat on vietävä hoitoon. Vaikka en kyllä sitä epäile etteikö heistä ihan täyspäisiä kasvaisi. Olisi kyllä jmielenkiintoista nähdä kuinka vauvalat toimivat.

  Ja onkohan oma tätinikin on vanhimmista serkuiltani ollut aikanaan täällä Suomessakin äitiyslomalla (tai mikä nimi silloin mahtoi ollakaan)vain sen pari kk.

  • Héléna   •     Author

   Kyllä, onhan se tosiaan aika hurjaa. Mutta totta – olisi hauska viettää päivä vauvalassa katsomassa, kuinka kaikki sujuu. Yllättävän mukavia nämä ranskalaisten päiväkotienkin kasvatit ainakin tuntuvat olevan 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.