Etätyöläisen elämänhallinta

etätyö

Työ itämaan auringossa, sepä vasta jotain. Kun puhutaan etätöistä tai nomadeista, julkisuuteen nousevat yleensä lapsettomat digialan osaajat, jotka ovat muuttaneet Thaimaahan tai Balille. Harvemmin keskusteluun nousevat esimerkiksi puolisonsa kyljessä  lähteneet miehet ja naiset, jotka ovat maailmalla kehitelleet itselleen mielekkään etätyöpaikan.

Me haastattelimme Lillin kanssa uusimpaan Podcast-jaksoomme Leenaa, jonka perhe muuttaa ja matkustaa miehen työn perässä usein. Moni pikkulapsiperheen mamma jää mieluusti lapsen kanssa kotiin ja nauttii ulkomailla pitkästä hoitovapaasta. Kaikille se ei kuitenkaan sovi: kunnianhimoinen ja työteliäs Leena on esimerkiksi perustanut firman, jonka puitteissa bloggaa, tekee blogiyhteistöitä, suunnittelee valmennuksia ja ties mitä vielä. Asiakkaitakin on löytynyt, mutta itsestä on pidettävä meteliä. Kukaan ei tule kotoa hakemaan.

Kuten Leena, minäkin olen Suomesta lähdettyäni kehittänyt itselleni työpaikan. Toimittaja olin toki entuudestaan, mutta aina kuukausipalkalla. Täällä Ranskassa ryhdyin freelancer-toimittajaksi ja blogistiksi, kirjoitin kirjan ja viimeksi syksyllä rupesin vielä Lillin kanssa tuota podcastiakin väsäämään. Töitä on tosi mukavasti, ja mikä parasta, teen juuri sitä mistä tykkään. Kovasti kyllä toivon, että tulevaisuudessa työrepertuaari vielä tuosta laajenisi, suunnitelmia nimittäin ainakin on.

Ainoa ongelma näin laajan paletin pyörittämisessä on kuitenkin sen hallitseminen ypöyksin.

Ensinnäkin itsekurin on oltava ihan valtaisaa. Se ei minulla kotona aina sitä ole (pahimpana hetkenä, kuten tänä aamuna jopa imuri voi innostaa enemmän kuin näppis), joten päätin viimein kirjata itseni paikalliseen coworking-työhuoneeseen. Siellä voin nyt käydä tarvittaessa kirjoittamassa silloin kun kotona mikään ei suju. Ja mikä ihaninta, samalla tulee väkisinkin tavattua ihmisiä. Tämänkin alla olevan kuvan minusta otti uusi tämänpäiväinen tuttavuuteni, joka keskittyi nettimarkkinointiin vastapäisessä pöydässä (silloin kun en häntä höpötykselläni häirinnyt).

navlab

Kaupungilla on kiva tehdä hommia myös siksi, että siellä pääsee lounaalle kahvilaan, missä voi tavata lisää tuttuja. Terkut vaan muuten Antibesin lempparikahvilastani, Choopy’sta (kivoista Antibesin kahviloista lisää täällä). Miksen ollut tajunnut tehdä tätä useammin? Puurtaminen yksin omassa työhuoneessa ei sovin minun luonteelleni ollenkaan, paljon paremmin tämä sujuu kun joku hyörii ympärillä. Avokonttorin peruja varmaan.

choopy's

Toinen vaikea homma on työkalenterin hallitseminen perhe-elämän ohessa. Ilman hyvää päiväohjelmaa mistään ei tule mitään ja sekoillessa stressi purkautuu pelkkänä itkuna ja kiukutteluna. Alkuvuonna (uudenvuodenlupaus) yritinkin muuttaa elämääni järjestelmällisemmäksi perustamalla somemaailmassa hehkutetun Bullet Journalin, koska se näytti niiiin ihanalta. Työ työnä ja vapaa-aika vapaa-aikana. Katsokaa nyt tätä Instagramista löytämääni kirjasta!

Lyhykäisyydessään voisi sanoa, että Bullet Journal on itsetehty kalenteri, joka lupaa vetää elämän hyvään järjestykseen. Se tehdään tavallisesta vihkosesta kokonaan itse, koristelut ovat kunkin päätettävissä. Luettuani käyttöoppaita totesin kuitenkin, että ennen kuin minulla on elämä bullettimaisessa järjestyksessä, olen repinyt jokaisen hiukseni päästä. Kärsivällisyys ja aika eivät riittäneet moisen ihanuuden perustamiseen, joten jätin asian sikseen.

stigu

Onnekseni sainkin blogipostina englantilaisen Stigu-kalenterin, jossa tarpeitani vastaavat kalenteriraamit olivat jo valmiina. Nappasin heti käyttöön. Jo nyt huomaan, että viikottaiset To do -listat pitävät viikon suunnitelmat hallussa ja kalenterin lopussa olevat tyhjät sivut antavat mahdollisuuden panna muistiin kaikenlaiset, ohikiitävät ajatukset. Superplussaa tulee myös erinomaisen selkeästä viikkonäkymästä, josta selviää seuraavan viikon aikataulu yhdellä, nopealla vilkaisulla. Ah… ja nuo tarrat… niitä sisälläni uinuva DIY-ihminen rakastaa.

Pikkuinen miinus tulee oikeastaan ainoastaan kalenterin isosta koosta. Ja vielä näin aluksi vähän vierastan Stigun sivuille kirjattuja erinäisiä elämänhallintaohjeita (How to make an energetic day…), mutta ehkäpä saattaisi niistäkin tässä kaaoksessa olla hyötyä. Kaiken kaikkiaan voin kuitenkin suositella.

Choopy's eväät

Näillä eväillä siis tulevaan työvuoteen. Miten sinä pidät elämän hallussa?

 

 

17 Comments

 1. Olispa aika huippua jos mä vaikka asuisin siellä Rivieralla, koska a) no, Riviera ja b) vois aina järkkäillä kahvitreffejä työskentelyn lomassa! Mä oon löytänyt oman vakiokahvilani täältä, ja sinne on aina pakko päästä jos työnteko takkuaa kotona. Kahvin äärellä se on aika jees, mutta tauot olis aina kiva viettää jonkun kanssa. 😀

  • Héléna   •     Author

   Tauot olis tosiaan tarpeen viettää kaverin kanssa. Nyt ne menevät helposti somen selailuun, mikä ei oikeasti rentouta ihan hirveästi ketään.

 2. Kata   •  

  En tee tällä hetkellä etätöitä enkä lähitöitä mutta kalenteria silti tarvitsen kolmilapsisen ja kolmekoiraisen perheemme menoja kirjaamaan. Joka viikossa on paljon liikkuvia osia ja ilman jonkinlaista kirjanpitoa pakka menee nopeasti sekaisin.

  Bullet Journal -hommailu näytti minustakin turhan aikaavievältä, ja kalenterin koolla on minullekin väliä koska isompaa kalenteria en viitsi kantaa laukussa mukana. Löysin tälle kalenterivuodelle japanilaisesta Muji-kaupasta Dubaista yksinkertaisuudessaan viehättävän pienehkön kalenterin jossa joka viikon kohdalla on kätevästi lisäsivu muistiinpanoja varten. Ainoa hankaluus tässä(kin) kalenterissa on se, että kalenteriviikot alkavat maanantaista ja päättyvät sunnuntaihin, meillä Sudanissa kun arkiviikko on sunnuntaista torstaihin.

  • Héléna   •     Author

   Voin kuvitella, että tuota palettia varten pitää olla hyvä kalenteri. Iso kalenteri on tosiaan pikkuisen hankala, mutta toisaalta kantelen omaa läppäriä useimmiten repussa, joten sinne se mahtuu. Ai niin, siellähän viikko tosiaan alkaa jo sunnuntaina!

 3. sari   •  

  Elämänhallinta – mikä älytön sana, joka on tullut käyttöön Ranskanvuosieni aikana. Eihän elämää voi hallita.

  Minulla hommat pysyvät hanskassa tavallisen almanakan ja listojen avulla, minkä tahansa paperilappujen (Blogikuvassakin yhdet listat 😉 kunhan on johonkin ylös kirjoitettu. Tärkeintä on jättää aina pelivaraa sekä seurata intuitiota. Pitää jonkinlainen tärkeysjärjestys mielessä. Ja tehdä täysillä sen, mitä kulloinkin tekee.

  Aika rock’n rollia tämä minun touhu on aina ollut, neljän lapsen kanssa. Hyppimistä kukosta aasiin niin kuin Ranskassa sanotaan : du coq à l’âne – mutta olen helposti sopeutuvainen ihminen ja ehtinyt aina kaiken tarvittavan.

  • Héléna   •     Author

   Tosi hyvä, että sulla homma pysyy näppysissä noin. Mulla oli vielä viime vuoden puolella tuhat ja sata listaa ja lappusta, mutta totesin, että pitää järjestäytyä. Pelivara on tärkeä, just nyt sitä ei mulla ole, mutta ensi kuussa varmasti!

 4. sari   •  

  Ja vielä tosiaan, on hauskempi tehdä töitä, kun muutkin tekee jossakin lähistöllä – olen huomannut, kun on ollut talossa remonttia tms. maalareita, putkimiehiä jne.

 5. Viherjuuria   •  

  Kalenteri ja to do -listat! Rakastan organisointia 🙂 Olen opettajan työssä huomannut, että kaikki on kirjoitettava ylös ennen kuin unohtuu ja että varmasti muistaa tehdä kaiken. Omaan päähän kun ei juurikaan voi luottaa. Asia tulee myös varmemmin tehdyksi, jos sen on kirjoittanut ylös.

  Mä muuten aina ajattelen, että kohta menen johonkin kivaan kahvilaan paukuttamaan näppäimistöä, mutta jotenkin en saa itseäni ulos, kun kotonakin hommat sujuu. Eikä kotityöpäivinä tarvitse meikata ja saa olla verkkareissa. Kirjailijan arki 😀

  • Héléna   •     Author

   Ihanaa jos työt sujuvat kotonakin! Niin minullakin aina välillä onnistuu.

 6. Pirkko Aura   •  

  Làhinnà herààn aamulla, kahvia, ja sitten vaan ELÀN, ne tekemiset joita en viitsi/ehdi/muista…ei ole niin tàrkeità. Ne muut tulee vaan tehtyà.
  Maksut kirjoitan kalenteriin, ja puulàmmityksestà on pidettàvà huoli vaikkei viitsisikààn.
  Elàmà ei ole pelkkàà tekemistà.

  • Héléna   •     Author

   Kuulostaa hyvältä Pirkko, tuohon pyritään. Tässä elämänvaiheessa on vaan niin triljoona juttua (lasten lääkärit, harrastukset, töiden deadlinet, tapaamiset) etteivät ne pysy päässä ilman kalenteria.

 7. Petra   •  

  Musta tuntuu etta pidan elamani hallussa hengittamalla rauhallisesti ja pyyhkimalla huonot vibat yöunista sivuun. Viime aikoina maailman tuska on yrittanyt ottaa vahan liian suurta haukkua arjesta. Ihan kaytannön juttuihin tarvitsisin kylla jonkun hyvan kalenterin, talla hetkella seinalla roikkuu yksi kalenteri, johon merkkaan kaannös- ja kirjoitustyöt silla mun on pakko nahda ne ns. paperilla. Toiseen kalenteriin merkataan sitten kaikki muu kuten tytön kouluun ja muihin menoihin liittyvat muistamiset. Talla hetkella kukaan ei harrasta mitaan aikataulutettua enka haluakaan ettei mene liian monimutkaiseksi.

  • Héléna   •     Author

   Siellä Turkissa maailmantuska tulee nyt liian lähelle. Voimia Petra!

 8. Sari | sarikoo.fi   •  

  Hauska huomata, että muutkin etätyöläiset/diginomadit/miksikähaluatitseäsikutsua painivat samojen asioiden kanssa 🙂 Mä hurahdin viime kesänä BuJoon ja vaikka nuo IG:n ja Pinterestin teokset ovat upeita, päädyin tekemään tosi simppeliä versiota. Koska ekaan grumeluuriversioon meni enemmän aikaa kuin itse työntekoon 😀 BuJoa tukemaan ostin Productivity plannerin, jonka käyttöönottoa oon lykännyt “oikeaan hetkeen”. Ja se on sitten tänä maanantaina. Toivotaan, että näiden avulla pysyy elämä ja työt hallinnassa!

  • Héléna   •     Author

   Tämä minä juuri pelkäsin, että koko aika hukkuu askarteluun. Tsemppiä tuottoisaan arkeen!

 9. SaaraBee   •  

  Hei Helena! Piti jo aikaisemmin laitta sinulle viestiä, mutta se on vain jäänyt. Nämä Podcastit ovat aivan huippuja. Kiva kuulla “tuttuista” bloggajista vähän enemmän. Samalla oppii myös mielenkiintoisia asioita heidän kotimaistaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.