Välimeren rannat kurjassa kunnossa

rantasiivous3

Tammikuun viileä tuuli ei vuoden ensimmäistä rantareissua paljoa haitannut. Me olimme varustautuneet hyvin: kumisaappain ja puutarhahanskoin. Osallistuimme nimittäin rantasiivoukseen Antibesissa.

rantasiivous-ka%cc%88si

Surkeatahan se on, että tuo turkoosi lomakohdeunelma, Välimeri on yksi maailman likaisimmista meristä. YK:n ympäristöohjelman arvion mukaan meressä seilaa 650 000 000 tonnia jätteitä, 129 000 tonnia mineraaliöljyä, 60 000 tonnia elohopeaa… Lukuja, joita on vaan ihan mahdotonta hahmottaa.

Pahimmassa kunnossa meri on isojen kaupunkien edustoilla, kuten esimerkiksi Nizzan ja Marseillen edustalla. Erityisen karsealta kaikki näyttää silloin, kun isot turistimassat lähtevät elokuun loputtua. Muovipusseja seilaa uimaria vastaan, pullokorkkeja tarttuu jalkapohjiin. Ehkä se sitten vaan on niin, ettei roskia tule vietyä yhtä helposti vieraalta kuin omalta rannalta.

rantasiivous2

Noihin älyttömiin roskatonneihin emme ehkä voi vaikuttaa, mutta joihinkin kiloihin nyt ainakin. Olemme ottaneet osaa näihin siivouksiin aikaisemminkin (yhdestä voit lukea täältä) – ja jo tunnin aikana rannoilta saadaan kerättyä aivan äimistyttävä määrä roskaa, mikä on järkyttävää.

Äidiksi tulemisen jälkeen maailmantuska on kasvanut joka vuosi suuremmaksi, ainakin tässä päässä. Pitäisi tehdä enemmän. Onko maailmaa enää kohta jäljellä? Miltä lasten tulevaisuus näyttää.

rantasiivous-styroksi

Nämä rantasiivoukset ovatkin yksi helppo ja konkreettinen tapa tehdä edes jotain oikein. Ehkä kyse onkin omalla kohdallani myös mielenrauhan etsimisestä: rannalla, kädet hiekassa ja roskapussi kourassa tunnen osallistuvani  jotenkin tämän elinympäristömme puhtaanapitämiseen.

Me keskityimme tällä kertaa lasten kanssa kaivelemaan talvella rannalle kertyneen levän seasta pieniä muovinpalasia, tupakantumppeja ja pullonkorkkeja. Erityisen raivostuttavaa muuten on styroksi, jonka minimaalisiksi hajonneita palasia on vaikea edes sormin kerätä.  Ja juuri tällaiset pienet muovinpalaset ajautuvat meressä elävien suihin.

– Kaikki kerätään, koska muuten kalat ja linnut syövät ne, motivoin lapsia hommiin. Ja hienosti he jaksoivatkin, ja löytyihän rannalta myös aarteita, kuten tämä vanha viehe.

rantasiivous-viehe

Tiedoksi kiinnostuneille: useat eri järjestöt, kuten Mission Océan ja Terre Propre järjestävät rantasiivouksia Rivieralla. Parhaiten kuitenkin osallistut kantamalla roskat kotiin rannalta lähtiessäsi.

 

4 Comments

 1. Anu / Mielilandia   •  

  Tätä oli kyllä surku lukea. Tuntuu pahalta ajatella, miten välinpitämättömästi ihmiset kohtelevat upeita luonnonpaikkoja. Ehkä tuo hällä väliä -asenne korostuu vielä lomalla ollessa. Hienoa kuitenkin, että te osallistuitte siivoustalkoisiin ja että sellaisia järjestetään!

  Sitten vielä iloisempi asia: blogissani olisi tunnustus sinulle, jos tahdot käydä kurkkaamassa. 🙂

  • Héléna   •     Author

   On tosi surkea juttu kyllä. Minä luulen kanssa, ettei lomalla niin jakseta välittää kuin kotipihalla. Kiitos tunnustuksesta ja kauniista sanoista!

 2. sari   •  

  Hei, täällä myös yksi maman finlandaise – löysin tänne Tekstityöläinen-blogin kautta – Ranskassa vuodesta 1990. Jään seuraamaan seikkailujasi, Pariisista käsin.

  • Héléna   •     Author

   Kiitos paljon Sari kun jätit kommentin! Käynpä katsomassa sinunkin blogiasi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.