Jouluetappi 2: Ihku Suomi

lappi_helena

Ah, tekipä hyvää. Nimittäin olla useampi päivä ilman nettiyhteyksiä keskellä Suomen Lappia. Niiden ansioista taas on triljoona hyvää ideaa mielessä kiusaksenne (ja kiusakseni). Katsotaan kuinka monta niistä saa tuulta alleen.

poro2

Yksi asia, josta tässä nyt aluksi paasaan on tämä ihana loma Suomessa. Kaikki romanttisimmat mielikuvat kaukaisesta, suloisesta synnyinmaasta ovat jälleen kerran saaneet timanttiset kultareunuksensa. Olen tämän viikon aikana oikein hengittänyt keuhkot täyteen omaa suloista suomalaisuuttani ja jälleen kerran opastanut puoliranskalaista perhettä ihmeellisen pohjoisen kulttuurimme saloihin, jonka he kyllä tuntevat erinomaisen hyvin muutenkin. Mutta onnekseni antavat mamman huseerata, koska äiti nyt vaan on tommonen

moottorikelkka

Kun aatonaattona käyskentelin Helsingin keskustassa take away -kahvikuppi kädessä (tämä on tärkeä yksityiskohta, koska meillä etelässä ei ole take away -kahvia) näin ympärilläni vain iloisesti hymyileviä ihmisiä. Kaikilla tuntui olevan aikaa ja moni toivotti jouluja ihan vapaaehtoisesti, vaikka ryysis oli valtava. Kaukana oli se parjattu suomalainen, mörökölli kansa. Kuten podcastimme haastatteleman Leilan (linkki), sillä hetkellä minunkin teki mieli halata kaikkia. “Onpa täällä ihanaa. Täällä minä taas olen, rutistetaanko?”

Onneksi en tehnyt. Ties mitä olisivat ajatelleet.

Nyt Suomen lomamme on jo käymässä loppuun ja olen pakkaamassa kaikkia uusia joululahjoja laukkuihin. Tämän toisen puolikkaan olemme siis viettäneet Lapissa ja tehneet kaikkea, mitä kunnon turistien tuleekin. Mikään ei jäänyt kalvamaan, sillä olemmehan…

 1. ajaneet poroilla ja saaneet poroajokortit
 2. ajaneet moottorikelkoilla
 3. harjoitelleet murtsikointia
 4. laskeneet liukureilla
 5. laskeneet pulkilla
 6. syöneet lunta
 7. käyneet Tapsantansseissa
 8. syöneet poronlihaa ja rieskaa
 9. syöneet eväitä kodassa
 10. ja saunoneet niin, että naamaa kiristää.

Tätä reissua taas muistellaan siellä, missä Välimeren aallot liplattavat. Maltan tuskin odottaa, kuinka pääsen Ranskan naapureille retostelemaan.

P.S. Joululoma-aihetta läheltä liippaava HS:n kolumnini muuten ilmestyi pyhien aikana verkossa. Jos et ehtinyt sepustuksiani etäisovanhemmista vielä lukea, voi tehdä sen täällä.

10 Comments

 1. Oi, joulu Lapissa! Siitä ollaan mekin haaveiltu tuolla Suomen Turussa, jossa lunta ei oikein näkynyt. Katsotaan, päästäisiinkö ensi vuonna pohjoiseen!

  • Héléna   •     Author

   Suosittelen! Lappi harvoin pääsee pettämään.

 2. Venla   •  

  Ihana Lappi , ja tekstistä välittyy kuinka nautitte. Tämä sun takeaway-kahvista nauttiminen pääsi meillä pöytäkeskusteluun. Se jaksaa huvittaa mua, kun aina itselle aina matkoilla yksi parhaita juttuja on nauttia niistä kiireettömistä kahvihetkistä. Mutta sulla tietysti Ranskassa on arki ja voin kuvitella, että olisi kiva vaan napata kahvi matkaan.

  Ja olipa hyvä tuo hesarijuttu. Oon toivonut monesti, että joku teistä “mun-blogisteista” kirjoittaisi tuosta. Kun tapaan isäni kanssa noin joka toinen viikko ja siskoni kanssa viikoittain aina mietin miten ikävä teillä mahtaa olla. Mutta olenkin arvellut, että tuskin on tapaamisissa eroja jos asuisi toisella puolen Suomea, kuin Ranskassa ( tai vastaavassa). Meillä isänikin asuu vain 50 kilometrin päässä, sisko kolmen. Ja taidatte nähdä yhtä paljon sun puolen, kuin Ranskassa asuvia isovanhempia.
  Mutta siis, paatokseni syvin olemus oli siis osoittaa, että onnistuit taas kerran vakuuttamaan minut teksteilläsi jään mielenkiinnolla odottamaan mitä mahdoitkaan reissulla sitten ideoida.

  • Héléna   •     Author

   Mä huomasin, että ihanhan unohtui vastata tähän! Anteeksi Venla. Kuule to take away-kahvi on ihan super tärkeä juttu. Tapa nimittäin jäi mulle Yhdysvalloista, missä aina aamusella kävin noukkimassa itselleni jonkun lattehärpäkkeen. Se oli ihanaa! Kiitos myös palautteesta koskien tuota Hesarin tekstiä.

   • Venla   •  

    Ei tosiaan tarvitse pyytää anteeksi, musta on ihan uskomatonta, että aina jaksat kaikkiin viesteihin vastata.

 3. MatkaMartta   •  

  Lappi ❤ Vanhan turistioppaan mieltä lämmittää turistijuttujen lukeminen erityisesti Lapista. Tykkylunta puissa, sinistä hetkeä puolet vuorokaudesta ja sauna! Ihana että,pääsitte nauttimaan.

  • Héléna   •     Author

   Lappi on kyllä maaginen. Ihana päästä aina silloin tällöin ja saada lapsetkin siitä innostumaan.

 4. Jenni   •  

  Kuulostaa tarunhohtoiselta mahtavalta joululta!
  Teidän podcastit on kaikki kuunneltu, tykkään kovin, nauroin vedet silmissä kuunnellessani juurikin Leilaa ja noita tuntemuksia, kun rakkaus on ylenpalttista Suomea kohtaan, tuttuja tunteita. Hauskaa ja huojentavaa kuulla, etten ole ainut kenelle niitä tulee 🙂

  • Héléna   •     Author

   Jenni, ihan mahtavaa että olet kuunnellut podcastin jaksot! Leila on vailla vertaa, hänenlaisiaan positiivareita tosiaan tarvitaan.

 5. Pingback: Palata kouluun meni hyvin. Kiitos hoitat lapset eilen. | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.