Pakkorokotteita ja rokotepelkoa

Rokote-epäileväisyys voi asuinmaassani hyvin. Le Monde-lehti kertoi eilen tutkimuksesta, jonka mukaan juuri ja juuri puolet ranskalaisista ajattelee rokotteista olevan enemmän hyötyä kuin haittaa. 33 prosenttia ajattelee, että rokotteista on yhtä paljon hyötyä kuin haittaa ja 15 prosentin mielestä niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Täällä Manner-Ranskassahan on lapsille yksi pakollinen rokote, DTP, joka suojaa kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta ja hinkuyskältä. Lisäksi Ranskan Guayanassa on pakollinen keltakuumerokote. Pakkorokotteet ovat Euroopassa ilmeisen harvinaisia – esimerkiksi Suomessa ei sellaista tietenkään ole, vaan  kaikki perustuu suosituksiin.

Ranskassa pakkorokotteesta kieltäytyjät eivät pääse helpolla: vähän aikaa sitten sen lapseltaan kieltäneet vanhemmat saivat vastikään kahden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

syysloma

Tämä rokoteasia on perheessämme jälleen ajankohtainen, onhan nyt meneillään koulun syyslomakausi. Koska en pysty pitämään lasten kanssa kahta viikkoa lomaa (kuten kuvissa yllä ja alla), pääsevät he pariksi päiväksi koululle “leirikouluun”. Näitä leirikouluja tai vapaa-ajan keskuksia järjestetään kouluilla melkein kaikkien lomien aikana. Molemmat lapset tykkäävät kovasti.

syyskoma2

Kuitenkin aina ennen leirikouluja meidän on täytettävä paperi, jossa ilmoitamme mitä rokotteita lapset ovat milloinkin saaneet. Mitään näistä tiedoista ei tietenkään ole missään järjestelmässä, vaan joka helkutin kerta ne on raapustettava uudelleen paperille ja kiikutettava asianomaisille.

terveyskirja

Minä nämä täytän tunnollisesti, meidän perheessämme lapset ovat rokotettu pitkälti suomalaisten suositusten mukaiseksi. Toisaalta olen tajunnut, kuinka helppoa näitä rokotuspapereita olisi myös väärentää – alkuperäistä terveyskorttia (yllä) tarkistavat harvat.

Väärennöksen tekivät telkkarin suositun Parents mode emploi -sketsisarjan vanhemmatkin kun huomaisivat unohtaneensa uusia poikansa rokotuksen. (En hitsi löytänyt kyseisen sketsin linkkiä tähän, mutta laitanpa toisen, koska nää on hauskoja ja erinomaisia ranskankursseja)

Ranskalaiset kuuluvat kuulemma Euroopan rokote-epäileväisimpiin. Paitsi, että tässä maassa on tapana kyseenalaistaa kaikkea mitä viranomaiset ehdottavat, ovat siihen vaikuttaneet myös erilaiset rokotekohut.  Rokotevastaisuutta ovat lisänneet esimerkiksi se, että B-hepatiittirokotteen pelättiin aiheuttavan MS-tautia. Pelot, jotka sittemmin on todettu tutkimuksissa turhiksi, olivat sellaiset, että Ranskan viranomaiset jopa lykkäsivät B-hepatiittirokoteohjelmaansa. Rokotevastaisuutta ovat toki lisänneet myös mm. sikainfluenssarokotteet (Ranskassa sikaifluenssarokotteiden seurauksena 61 ihmistä sairastui narkolepsiaan) ja papilloomarokotteeseen liittyvät polemiikki.

homeopatia

Myös lääkkeisiin luotetaan vähemmän kuin ennen, sen sijaan lääkintähenkilökuntaan luotetaan kuten ennenkin ja homeopatia on kasvussa. Täällä on, toisin kuin Suomessa, jopa homeopatiaan erikoistuneita lääkäreitä. Homeopatiasta saa apteekeista jopa paikallista kelakorvausta.

 

 

 

9 Comments

 1. Saksassa on vähän vastaava tilanne. Täältäkin löytyy paljon rokotekielteisiä ja homeopatia on ihan yleisesti käytössä ja monet lääkärit siihen uskovat.

  • Héléna   •     Author

   Saksahan tosiaan on tunnettu homeopatiastaan. Suomessa siihen suhtaudutaan ilmeisen epäileväisesti.

 2. Petra   •  

  Mielenkiintoista koska taalla rokoteasia on ollut pinnalla kuluvina kuukausina. Suurin osa rokoteohjelmassa olevista rokotteista on ollut pakollisia mutta nyt siita on saatu korkeimman oikeuden paatös, jonka mukaan lasta ei saa rokottaa jos vanhemmat sita vastustavat. Mutta esim. tarhassa rokotekortti on esitettava ja jos siina on puutteita, ei tarhan tarvitse ottaa lasta tarhaan, sama koulussa. Meilla on myös rokotekortti mutta rokotehistoria löytyy myös terveyskeskuksen tietsikalta, tiedan sen siita etta hoitajamme voivotteli kun minun tietoja ei ole, suurin osa rokotteista kun on otettu Suomessa. Tama korkeimman oikeuden paatös tulee varmasti vaikuttamaan tietyissa tapauksissa silla turkkilaiset rakatavat salaliittoteorioita ja lehdistössa on jo nahty hurjia paatelmia etta rokotteet ovat tuleva biologisen sodankaynnin kanava ja mita kaikkea epaterveellista niista rokotteista löytyykaan.

  • Héléna   •     Author

   Onpa kiinnostavaa! Mun mielestä on kuitenkin jees, että rokotteita vaaditaan tarhaan. Tuo korkeimman oikeuden päätös on kiinnostava. Siis Suomessahan periaatteessa tilanne on jo sellainen, ettei rokotteisiin pakoteta, mutta kuinka homma mahtaa toimia Turkissa?

 3. Minna   •  

  Täällä Usassa on myös rokotepakko, jos lapset meinaa laittaa julkiseen kouluun. Meidän lapset nyt on rokotettukin suomalaisen ohjelman mukaan, joka on täällä melkein sama tai siis riittävät kyllä kouluun pääsyyn. Lisäksi kun haettiin Greencardia rokotteet joutui syyniin niinkin tarkasti, että jouduttiin osa menemään verikokeisiin, koska en halunnut ylimääräisiä piikkejä lapsille.
  Itse olen rokotekriittinen, minusta niitä on liian nopeasti tungettu markkinoille ja seurauksia sitten hoitaa vanhemmat.
  Täällä myös tykkään siitä, että lääketiede ei ole ainoastaan länsimaista lääketiedettä, voi mennä mihin lääkäriin huvittaa ja yleensä löytää kyllä vakuutusyhtiön lääkärin, jolta saa vaihtoehtoishoitoja. Meillä homeopaattiset aineet on jo monet ea-keikat pelastaneet ja niitä saa ruokakaupasta ilman reseptiä, eikä niitä ole hinnalla pilattu.

  • Héléna   •     Author

   Joo, Amerikassa muistankin kuinka rokotteita tuntui olevan tosi paljon enemmän kuin täällä. Mä siellä esikoisen kohdalla vähän toppuuttelin, sanoin, että seurataan vain tätä suomalaista rokoteohjelmaa. Ihmeellistä, että greencardin kohdalla syyni on noinkin tarkka!

 4. Ansku   •  

  Uskomattomat nuo prosenttilukemat rokotuksiin suhtautumisessa, ihan yllättää miten Ranskassa noin epäluuloinen suhtautuminen on syntynyt? Belgiassa oli tuota homeopatiaa myös ja ilmeisesti sille oli kysyntää kun kerran apteekeissa yleisesti oli myynnissä. Me käymme täällä ranskalaisella aivan ihanalla pediatrilla, jota varten tein kerta kaikkiaan excel-taulukon lasten rokotuksista kyllästyttyäni epäjärjestelmällisyyteeni sekalaisten maiden rokotuskorttien ja rokotusohjelmalappusten kanssa pelaamiseen. Mistäs kukaan sitä tosiaan tietäisi vaikka olisin siihen väärentänyt kaikki rokotukset, jotka väitän lasten saaneen. Toivottavasti ei sentään kukaan väärennä

 5. Yksis   •  

  On osavaltioita joissa on rokotepakko. Kaikissa näin ei ole. Washigtonissa lasta ei ole pakkorokottaa ja julkiseen kouluunkin pääsee allekirjoittamalla rokotustodistuksessa kohdan jossa kieltäytyy rokottamasta lastaan uskonnollisista TAI henkilökohtaisista syistä. On hyvä muistaa että tämä on valtavan suuri maa jossa lainsäädäntö poikkeaa paljonkin eri osavaltioiden välillä.

  Itse olen rokotemyönteinen. Meillä noudatetaan Yhdysvaltain rokoteohjelmaa ja flunssarokotekin haetaan jokainen syksy ensimmäisten joukossa. Miksi? Koska satun asumaan Yhdysvaltain länsirannikolla jossa on valtavasti maahanmuuttoa aasiasta ja intiasta. Koska työskentelen keuhkotautien poliklinikalla kuuden teho-osastolääkärin kanssa ja olen tälläkin viikolla ollut tekemisissä hengityskoneessa olevan influenssapotilaan kanssa, samoin kuin osallistunut useammankin tuberkuloosipotilaan hoitoon. Hepatiittipotilaat ovat arkipäivää.

  Tuntuisi siis aika järjenvastaiselta olla rokottamatta kun kerran rokotteet on keksitty. Miksi en suojaisi lapsiani niiltä taudeilta joita kohtaan työssäni säännöllisesti.

 6. Kata   •  

  Minua huolestuttaa se miten rokotuskriittisyys tuntuu länsimaissa yhä kasvavan.

  Me olemme asuneet lastemme kanssa aina sellaisissa maissa missä ennaltaehkäisy on selkeästi sairaanhoitoa turvallisempaa ja rokotukset ovat meille jo siksikin itsestäänselvyys. Seuraamme rokotuksissa melko tarkasti Suomen ohjelmaa. Lisäksi lapset ovat saaneet muun muassa keltakuumerokotuksen, keltakuumetta ei täällä Khartumissa onneksi esiinny mutta muualla Sudanissa kyllä. Myös me aikuiset pidämme parhaamme mukaan huolta siitä, että rokotuksemme ovat voimassa. Viimeksi kesällä kävimme ottamassa uusia rokotuksia.

  Kouluun täytyy myös täällä täyttää rokotustiedot. En tosin tiedä kuinka tarkasti pidetään huolta siitä, että kaikilla oppilailla taatusti on kaikki pyydetyt rokotukset.

Leave a Reply

Your email address will not be published.