Saara Aalto ja muut joita on hienoa ulkomailla hehkuttaa

Saara Aalto. Olemme lasten kanssa katsoneet jokaisen Saara Aallon kilpailulaulun. En nyt sinänsä tunne X Factoria enkä niitä ohjelmia ole kokonaisuudessaan katsonut sitten kun Yhdysvalloista muutettiin, mutta olen kauhean ylpeä Saara Aallosta silti. Niin kuin nyt melkein jokainen meistä.

Suomalaisten pärjääminen maailmalla on iso juttu varsinkin meille ulkosuomalaisille. On aina herkullista, kun joku ranskalainen tuntee jonkun pärjänneen suomalaisen. Vastikään ystävien luona apérolla eräs eteläranskalainen tuttava kertoi minulle ihailevansa maailmalla upeasti menestynyttä tankotanssijaa, Oona Kivelää. Hän on itsekin lajin harrastaja.

Ulkomailla menestyvillä suomalaisilla on myös merkitystä maailmalla asuvien itsetunnolle. Herkistyin kun luin Helsingin Sanomien NYT-liitteestä  kommentin, jossa englantilais-suomalainen nainen Tabatha Legget kertoo Aallon merkityksestä hänen identiteetilleen. Juuri näin toivon suomalaisuuden pysyvän myös omien ranskalais-suomalaisten lapsien sydämissä.

Tässä suora lainaus tekstistä, joka löydät kokonaisuudessaan täältä. 

“Huomasin, että halusin heidän kiinnostuvan siitä osasta elämääni, josta he eivät tienneet mitään. Halusin, että he kiinnostuisivat Suomesta. Suomalaisuus on jäänyt meihin syvälle.

Ehkä syy ovat joulut isovanhempien luona Kuopiossa, Pikku Kakkosta ja joulutorttuja ahmien. Ehkä pääsiäislomat heidän kesämökillään, hyytävät hiihtolenkit Pielisen jäällä ja päälle kaakao takan äärellä. Tai paluumatkojen laukut, jotka sullottiin täyteen suomalaista suklaata.”

 

Ehkä kuulemme Suomi-hehkutusta pian Ranskassakin lisää. Cannesissa palkitun Juho Kuosmasen Hymyilevä mies -elokuva – tai Olli Mäki, jona se Ranskassa tunnetaan, sai nimittäin Ranskan ensi-iltansa tällä viikolla . Vaikkei kyse ehkä olekaan suuren yleisön supermagneetista, tunnelma on silti juhlava. Toivon, että moni paikallinen ystävä kävisi elokuvan katsomassa, niin hyvin erityisesti elokuvan alkupuolella suomalaisuus välittyy: maisemat, vahvat naiset ja suomalaisen, sanattoman viestinnän herkkyys.

Kaikesta siitä olisi hirmu kiva jutella seuraavissa illanistujaisissa.

Ketä te olette saaneet ulkomailla hehkuttaa?

10 Comments

 1. Maria   •  

  Suomalaista koulua ja oppimistuloksia pääsen usein hehkuttamaan, paikalliset kun ovat niistä todella kiinnostuneita ja tietoisia. Kerron mielelläni myös lyhyistä koulupäivistä ja opettajien koulutustaustasta. Harvassa maassa alakouluikäisten lasten opettajilla on maisterintutkintoa.

  • Héléna   •     Author

   Se on totta – koulua saa täälläkin kiinnostuneille hehkuttaa.

 2. Elina   •  

  Suomalaista koulujarjestelmaa seka Kelan lahettamia vauvaboxeja ja nyt viime aikoina Saara Aaltoa.

  • Héléna   •     Author

   Vauvaboksia en ole Ranskassa vielä kehunutkaan! Se pitää tehdä 🙂

 3. Susanne   •  

  Vaikka en ulkomailla asu, ulkomaiset ystäväni ( varsinkin saksalaiset ja irlantilaiset ) ovat tosi kiinnostuneita suomalaisesta opetusjärjestelmästä ja opiskelijoiden laadukkaasta koulutuksesta. Eritoten sen mahdollistamisesta kaikille tuloihin katsomatta. Sitä, että vähävaraisellakin on mahdollista opiskella pidetään etuoikeutena. Suomessahan sisäänpääsyn ratkaisee arvosanat eikä raha tai lukukausimaksut. Sitä on ilo hehkuttaa muille 🙂 Hienoa on kyllä ollut seurata Saaran taivalta kilpailussa. Vaikka se ei loppuun asti jatkuisikaan, tulee se aukaisemaan varmasti monia ovia Suomea suuremmille estraadeille.

  • Héléna   •     Author

   Kyllä – siitä tuntuvat olevan kiinnostuneet kaikki! Oma naapurinikin on jo ilmoittanut aloittavansa suomen kielen opiskelun 🙂

 4. Petra   •  

  Ihan kuten edellisetkin niin kylla se suomalainen koulutusjarjestelma on se ykkönen, se huomioidaan ensimmaisena kun kerron olevani Suomesta. Kuuluisuudet taitavat liittya urheiluun tai politiikkaan mita turkkilaiset tietavat suomalaisista.

  • Héléna   •     Author

   Kyllä se tosiaan koulutus on, joka porskuttaa.

 5. Murv   •  

  Muuten, olen huomannut että Suomi sulautuu muiden Pohjoismaiden kanssa aika lailla samaksi puuroksi heti kun tulee Tanskan eteläpuolelle. Ranskanopettajanikin totesi eräänä päivänä että “ruotsi ja suomi ovat sukulaiskieliä, eikö?” Hän on sentään kielten opettaja, mutta tieto siitä että ruotsi ja suomi kuuluvat ihan eri kieliperheisiin oli hänelle täysin uutta tietoa.

  Yhdyn myös siihen että jos jostain tiedetään niin se on koulujärjestelmästä, vaikka siitäkin liikkuu anteeksiantamattoman paljon väärää tietoa erillaisissa internet-memeissä, esim. se että Suomessa muka ei anneta läksyjä. Hölynpölyä, totta kai on läksyjä!

  Toinen juttu mikä myös muistetaan mainita Suomesta, ja oikeastaan kaikista Pohjoismaista, on tasa-arvoasiat. Ei se tietenkään ole mikään loppuun viety työ Suomessakaan, mutta verrattuna keski-Eurooppaan niin Pohjoismaat ovat yleensä hyvin edistyneet näissä asioissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.