Saara Aalto ja muut joita on hienoa ulkomailla hehkuttaa

Saara Aalto. Olemme lasten kanssa katsoneet jokaisen Saara Aallon kilpailulaulun. En nyt sinänsä tunne X Factoria enkä niitä ohjelmia ole kokonaisuudessaan katsonut sitten kun Yhdysvalloista muutettiin, mutta olen kauhean ylpeä Saara Aallosta silti. Niin kuin nyt melkein jokainen meistä.

Suomalaisten pärjääminen maailmalla on iso juttu varsinkin meille ulkosuomalaisille. On aina herkullista, kun joku ranskalainen tuntee jonkun pärjänneen suomalaisen. Vastikään ystävien luona apérolla eräs eteläranskalainen tuttava kertoi minulle ihailevansa maailmalla upeasti menestynyttä tankotanssijaa, Oona Kivelää. Hän on itsekin lajin harrastaja.

Ulkomailla menestyvillä suomalaisilla on myös merkitystä maailmalla asuvien itsetunnolle. Herkistyin kun luin Helsingin Sanomien NYT-liitteestä  kommentin, jossa englantilais-suomalainen nainen Tabatha Legget kertoo Aallon merkityksestä hänen identiteetilleen. Juuri näin toivon suomalaisuuden pysyvän myös omien ranskalais-suomalaisten lapsien sydämissä.

Tässä suora lainaus tekstistä, joka löydät kokonaisuudessaan täältä. 

“Huomasin, että halusin heidän kiinnostuvan siitä osasta elämääni, josta he eivät tienneet mitään. Halusin, että he kiinnostuisivat Suomesta. Suomalaisuus on jäänyt meihin syvälle.

Ehkä syy ovat joulut isovanhempien luona Kuopiossa, Pikku Kakkosta ja joulutorttuja ahmien. Ehkä pääsiäislomat heidän kesämökillään, hyytävät hiihtolenkit Pielisen jäällä ja päälle kaakao takan äärellä. Tai paluumatkojen laukut, jotka sullottiin täyteen suomalaista suklaata.”

 

Ehkä kuulemme Suomi-hehkutusta pian Ranskassakin lisää. Cannesissa palkitun Juho Kuosmasen Hymyilevä mies -elokuva – tai Olli Mäki, jona se Ranskassa tunnetaan, sai nimittäin Ranskan ensi-iltansa tällä viikolla . Vaikkei kyse ehkä olekaan suuren yleisön supermagneetista, tunnelma on silti juhlava. Toivon, että moni paikallinen ystävä kävisi elokuvan katsomassa, niin hyvin erityisesti elokuvan alkupuolella suomalaisuus välittyy: maisemat, vahvat naiset ja suomalaisen, sanattoman viestinnän herkkyys.

Kaikesta siitä olisi hirmu kiva jutella seuraavissa illanistujaisissa.

Ketä te olette saaneet ulkomailla hehkuttaa?