Turistina eteläranskalaisessa linnassa

linna

Täällä meillä etelässä sataa nyt enemmän kuin aikoihin, mutta vielä viikonloppuna paistoi ja kauniisti paistoikin. Sen kunniaksi lähdimme ihanaan Mandelieu-la-Napouleen, rantakaupunkiin, josta pidän aivan valtavasti. Suurin syy siihen on tämä mielettömän upea ja ihmeellinen linna.

selfie-mandelieu

Ei nyt ehkä Versailles, mutta käymisen arvoinen linna on silti. Alunperin keskiaikaisen linnan historia on mielestäni kutkuttava. Sen nimittäin osti 1900-luvun alussa Pariisiin asettunut amerikkalainen taiteilija-mesenaattipariskunta. Ensimmäisen maailmansodan jälkimainingit sekä heidän lapsensa huono kunto pakotti heidät lähtemään kaupungista. Loppu onkin historiaa.

linnanseina%cc%88

Raunioiden saattaminen nykyiseen kuntoon vei kymmeniä vuosia. Pariskunnan molemmat puoliskot osallistuivat remonttiin: Henry Clews oli kuvanveistäjä, jonka teoksiin voi linnan pihalla nykyään tutustua. Marie Clews puolestaan oli arkkitehti ja maisemoitsija. Lopputulos on huikea: pariskunnan ansiosta linnalla on nyt upea terassi, joka ulottuu pitkälle merelle. Kesäisin siellä pidetään lounaskahvilaa.

mandelieu-linnan-suihkla%cc%88hde

Elinvuosiensa aikana pariskunta järjesti kodissaan seurapiirijuhlia, kasvatti eksoottisia eläimiä puutarhassaan ja harrasti mm. pukeutumisleikkejä. Jopa palvelusväki sai (tai joutui) kulkea linnassa varsin erikoisissa vaatteissa ja päähineissä.

Henry Clews kuoli ennen toisen maailmansodan puhkeamista eikä ehtinyt nähdä, kuinka linnaa mm. lainattiin ranskalaisjoukkojen käyttöön.

mandelieu-linna

En tiedä teistä, mutta henkilökohtaisesti inspiroidun ihan valtavasti kiinnostavista tarinoista. Vaikkemme nyt lasten kanssa tutustuneet linnan sisätiloihin, kuvittelin itseni hetkeksi vuosisadan alkupuolen pukujuhliin, eksoottisten eläimien keskelle. Mietin miltä nyt kovin täyteen rakennettu Mandelieu on aikoinaan mahtanut näyttää. Millaista mahtoi olla elämä linnassa sodan aikana?

Lapsille tämä linna on aina tosi kiva reissukohde: tälläkin kertaa pienokaisille oli järjestetty pihamaalle arteenetsintä.

mandelieu-lapset

Nizzasta katsottuna Cannesin takana sijaitseva Mandelieu-la-Napouleen pääsee helposti junalla. Useimmat tuntevat kaupungin suuresta huvivenesatamastaan ja Mimosa-juhlistaan, joissa toki kannattaa myös vierailla. Juna-asemalta on vain muutaman minuutin kävelymatka linnalle ja rantabulevardille. Kesällä suosittelen ottamaan rantavermeet mukaan: linnan kupeessa on nimittäin komea uimaranta.

 

1 Comment

  1. Pingback: Mitä tehdä Rivieralla lasten kanssa? Osa 1: Cannes | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.