Pommi synttärikakussa?

piirroskakku

– Saatte leipoa kakun, kunhan ette laita sinne sisään mitään mikä voi räjähtää, opettaja murjaisi.

Joku oli juuri kysynyt, saako kouluun tuoda itsetehdyn synttärikakun. Epämukaville lasten tuoleille ahtautuneet vanhemmat alkoivat epävarmasti nauraa. Annoin katseeni luokkahuoneessa vaeltaa. Olimme vuoden ensimmäisessä vanhempainillassamme Etelä-Ranskassa.

– Mitäs jos se vain on suklaata joka räjähtää,  naapurini ja entinen takarivin poika yritti keventää ilmapiiriä, joka opettajan vitsin jälkeen oli muuttunut huolesta sameaksi.

Keskustelu jatkuikin jo kohta iltapäivän laulutuokioihin. Omat ajatukset jäivät kuitenkin pyörimään opettajan sanoihin. Mietiskelin suomalaisten päiväkotien herkkusääntöjä, olenhan näistä aiheista aikaisemmin täällä blogissa kirjoittanutkin. Suomessa vahditaan hyvää hygieniaa ja allergioita, täällä näemmä ihan muuta.

Kahden kotimaan erot tuntuivat jälleen niin äärimmilleen viedyiltä, että hihitytti. Ei tämä voi olla totta.

Toisaalta opettajan vitsailevasta äänestä kuuli erinomaisen hyvin, miltä nämä joka vuosi lisääntyvät turvasäännöt hänestä tuntuivat:  turhilta. Ne olivat tehneet tavanomaisesta työpäivästä aika himputin monimutkaisen. Portit ovat lukossa, vanhempien henkilökortit tarkastettava, poistumisreittejä harjoiteltava, kouluretkiä rajoitettava.

Loppujen lopuksihan kaikki kai haluaisivat vain elää tavallista, helppoa ja rauhallista elämää. Ei kai tätä nyt sentään. Pommeja kakussa.

Myöhemmin illalla, jokamaanantaisessa kuvanveistoluokassa juttelin vielä vanhempainillan kulusta. Kaltaisiani mammoja opettajan makaaberi vitsi nauratti.

– Minä olisin kyllä enemmän huolissani hygieniasta, sanoi yksi pienen lapsen äiti sitten, niin kuin suomalainen äiti konsanaan.

2 Comments

 1. Venla   •  

  Entä miten te vanhemmat suhtaudutte noihin turvasääntöihin. Entäpä lapset?

  Tai tuskin nyt tuohon voi suoraa vastausta antaa, mutta sellainen yleisin tunnelma mikä sinulla on ihmisten aatoksista.

  Onnellisia kakkuhetkiä toivon täältä (syksyisestä, yäk) Jyväskylästä sinne pienille ja isommillekin kakunsyöjille.

  • Héléna   •     Author

   Pienille lapsille näistä ei puhuta vielä, kerrotaan kyllä että tuossa on vartijoita ja muita, mutta ei muuta. Ja nyt tämä alkaa jo ollakin maailman normaalein asia. Aikuiset suhtautuvat monella tapaa: jotkut kaipaavat vieläkin tiukempia turvajärjestelyjä, toiset taas toivoisivat rennompia otteita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.