Täydellinen viikonloppu

eilenroc-helena-2

Tämä viikonloppu on mennyt Ranskan kulttuuriperintöä juhliessa. Kyllä, taas oli aika vuosittaisen lempparitapahtumani: Les Journées de Patrimoine.

Näinä päivinä tavikset pääsevät kirjaimellisesti tutustumaan Ranskan kulttuuriperintöön – ja sitähän tässä maassa riittää. Paitsi, että julkisiin museoihin on vapaa pääsy, myös monet yleensä yleisöltä kielletyt kohteet avaavat ovensa. Esimerkiksi Pariisissa kansa pääsi oikeusministeriöön, Cannesissa synagogaan ja Nizzassa jalkapallostadionille. Parin hassun tässä nyt mainitakseni.

eilenroc

Viime vuonna kävimme museossa le Cannet’ssa (klik!), tänä vuonna jättimäisestä valikoimasta nappasimme ihan lähikohteita. Lauantaina vierailimme kauniin Cap d’Antibesin nimekkeen parhaimmalla paikalla sijaitsevassa Villa Eilenrocissa.

eilenroc-na%cc%88kyma%cc%88

Villa Eilenrocin historia on pitkä: sen rakennutti 1860-luvulla rikas hollantilainen, Hugh-Hope Loudon. Rivieran alue oli nimittäin jo silloin “pohjoiseurooppalaisten” lomalaisten suosiossa.  Vuosikymmenien mittaan villa vaihtoi omistajiaan muutaman kerran ja vielä ennen vuosisadan vaihtumista huvilan ympärille kohosi valtavan upea puutarha.

eilenroc-sisa%cc%88tila

Viimein, noin sata vuotta huvilan syntymän jälkeen sen pitkäaikainen omistaja Madame Beaumont lahjoitti paikan Antibesin kaupungille. Ehtona oli, että villaa tuli käyttää vain tilaisuuksissa ja että puutarha oli saatava ihmisen käyttöön.

eilenroc-na%cc%88kyma%cc%882

No, puutarha on harvoin ihmisten käytössä. Yleensä Eilenrocia saa toisin sanoen ihailla vain kaukaa ja paikallislehdestä, koska sisään pääsevät vain erilaisiin tilaisuuksiin kutsutut. Tänä ihanana viikonloppuna pääsimme onneksi mekin. Mitkä mielettömät näkymät villasta olikaan! Kivahan täällä olisi useamminkin käydä, mutta onpahan kuitenkin onni, ettei tätä maata aikoinaan myyty yksityisille rakennuttajille.

antibes_patrimoine

Illalla käyskentelimme vielä Antibesin korjatulla muurilla, joka oli auki koko juhlaviikonlopun. Välillä on hyvä kiertää turistina omassa kaupungissa, sitä katselee näitä maisemia ihan uusin silmin kun ei ole kiire minnekään. Kyllä meidän kelpaa.

hevoset-mougins

Sunnuntaina puolestaan oli vuoro toisenlaisen perinnön, huomasimme yllätykseksemme nimittäin, että myös julkiset hevostallit pitivät iltapäivän oviaan auki. Näin lähdimme katsomaan vielä lähitallille Mouginsin kaupunkiin hevosnäytöstä. Kaiken lisäksi omat pienokaiset pääsivät poniajelulle ihan ilmaiseksi. Aikamoista.

ponit

Taas kerran täydellinen viikonloppu. Aivan parfait.

P.S. Käyttehän muuten osallistumassa lukijatutkimukseen! Löytyy tuosta sivuston vasemmasta laidasta.

 

4 Comments

 1. Iins   •  

  Ah, me ollaan jossain ihan naapurissa. Tultiin viikonlopuksi töihin Monte Carlon pooloturnaukseen (se toisenlainen täydellinen viikonloppu?) ja vietetään vielä jotain päiviä Mouginsissa. Tänne voisi vaikka jäädä…

  • Héléna   •     Author

   No jääkää! Täällä on ihanaa 🙂

 2. Susanne   •  

  Ompa kiva taas katsella tuttuja maisemia 🙂 Tuo valkea kirjaimista tehty “taideteos” ; tiedätkö onko sillä joku merkitys, onko se tehty jonkin asian muistoksi tai vaan tilataidetta ällisteltäväksi? Meillä on hauskoja kuvia kyseisestä paikasta todella tuulisena päivänä. Kun seisoo harvan kirjainpallon sisällä, näyttää kuin valtava ilmavirta imaisisi mukaansa pallon yläosaan. On totta, että muurilta ja niemenkärjestä avautuu henkeäsalpaavat maisemat. Ikävä niihin maisemiin korostuu enenevässä määrin, kun täällä pohjolassa ilmat ovat nyt selvästi viilentyneet ja lehdet tippuvat puista. Tuskaa helpottaa hieman se, että sain viikolla syntymäpäivälahjaksi kirjasi. Olenkin nyt viikonloppuna sohvanmutkasta pörröpeiton alta matkaillut Antibesiin aina sopivan tauon ilmaantuessa 🙂

  • Héléna   •     Author

   Tuo taideteos on Jaume Plensan “Le Nomade”, mikä tietysti tarkoittaa suomeksi nomadia tai ikuista vaeltajaa. Siinä se katselee merelle kaivaten uusia seikkailuja. Se sopii upeasti tuolle paikalle kansainvälisen sataman kupeeseen. Kirjaimien tarkoituksesta en tiedä, itse näen ne ehkä ajatuksina, eri kielinä, nomadin mietteinä. P.S. Kiva kuulla, että olet lukemassa kirjaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.