Kaikki muumit laaksossa

nipsu ja minä

Yhtä en vaihda, nimittäin Muumilaaksoa.

Koko talvi niitä hinkataan kaukana Välimeren äärellä, nimittäin muumisatulevyjä, muumikirjoja ja muumivideoita.

– Lapsoset, jottei se suomenkieli nyt vaan unohtuisi, kuunnellaanko vielä Taikatalvi?

muumitalo

Sitten, onneksi kerran kesässä odotus palkitaan kun oikea, pehmeämassuinen pallero tulee halaamaan. Se on porkkana, joka pitää intoa yllä.

– Muumi, minä tunnen sinut! Minä tiesin kuinka tuon rakensit! Muistatko minut viime kesältä?

Kesäisessä Muumimaailmassa emme ole koskaan ainoita kaksikielisiä. Huomaan äkkiä, että mukana on paljon vanhempia, joista toinen komentaa kirmailevia pikkuihmisiä muulla kuin suomenkielellä. Saksaa kuulin ainakin ja englantiakin. Ehkä muillekin ahkerille on luvattu pääsy sinne, mistä kaikki alkoi.

muumi ja vene

Lähes viisivuotiaani tosin oli keskikesällä hieman huolissaan: suomalainen kaveri oli väittänyt muumeja pikkulasten touhuksi. Esikoiseni intti rohkeasti vastaan, mutta näin silmistä epäilyksen häivähdyksen: olisiko sittenkin niin?

Onneksi elokuisen pilvisenä sunnuntaina oli Muumimaailmassa niin väljää, että lapset pääsivät leikkimään pullukkakavereiden kanssa kiirehtimättä. Ei ollut jonoa kuviin saati yleisöhässäkkää sinisellä talolla. Vain iloiset hahmot ja jokunen hassu perhe.  Muumipeikolla oli jopa aikaa uittaa viisivuotiaan kanssa leikkiveneitä vedessä, ihan kahden kesken. Mikä onni!

muumit ja vene2

Vilijonkkakin kuuli kesälomahetkistä sekä jokaisen mustelman tarinan. Uudet hypyt esitettiin monta kertaa. Niiskuneitikin halasi  ja Pikku Myy ihmetteli kuopuksen lahjaksi saamia uusia Pikku Myy -saksia.

– Nämä ovat hienoimmat sakset ikinä, Myy kimitti ja niin pikkuiset oranssit fiskarsit muuttuivat arvoikkaimmaksi esineeksi ikinä.

pikku myy

Näin meidän pieni perheemme osallistui Muumilaakson hassunkuriseen tarinaan, jota tullaan muistelemaan koko talvi. Nipsulle ja Muumille luvattiin jo, että takaisin tullaan taas kun lumet ovat sulaneet ja talviunet nukuttu.

Me lähdemme nyt vain maailmalle käväisemään niin kuin Nuuskamuikkunen. Sillä mehän emme malta pysyä aloillamme.

5 Comments

 1. Terhi   •  

  Muumimaailma on kyllä ihana paikka ja oikeastaan koko Naantali. Meidän 5v on käynyt joka kesä siellä, mutta tänä vuonna poika valitsi Powerparkin mieluummin. Eli kyllä nyt on muumit taakse jäänyttä elämää. Tiedän tyttöjä jotka ovat vielä eka luokalla tykänneet Muumeista, joten ehkä teilläkin vielä ensi vuonna ne on “in” 😂.

  • Héléna   •     Author

   Munkin mielestä Naantali on aivan ihana! Katsotaan tosiaan miten käy, kyllä me varmaan sinne mennään edelleen ensi vuonna. Ainakin nyt kuopuksen takia 🙂

 2. Petra   •  

  Voih! Me ei olla ehditty vielakaan tuonne vaikka on monesti aiottu, ensi reissulla se on pakko toteuttaa. Olen itsekin armoton muumifani.

  • Héléna   •     Author

   Kannattaa mennä! Mustakin siellä on ihanaa.

 3. Pingback: Joulupukkisatu on tärkeä suomen kielen kannalta | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.