Tämän vuoksi kesäloma Suomessa

suomiloma

Tänä kesänä vietämme kaikki lomapäivät isovanhempien luona eri puolilla Eurooppaa. Uskoisin olevan hyvinkin tyypillistä pikkulapsiperheelle, jonka koti on kaukana sukulaisista.

Normaalisti olemme kyllä joka kesä viettäneet yhden lomaviikon muualla kuin sukulaisten nurkissa. Siis ihan keskenämme nelistään, tai nyt ehkä kaveriporukassa jossakin. Tähän tuli muutos: viime huhtikuun Sisilian matkan jälkeen päätimme, että antaapi tuon hetkeksi aikaa olla. Kulttuurimatkailu kävi tällä porukalla vanhempien kunnon päälle. Lapset ovat siinä iässä (2 ja 4), että parasta aikuisten lomaa on loma paikassa, jossa on muitakin lastenvahteja kuin me. Onko pikkuisille sitä paitsi isovanhempien huomiota voittanutta?

suomiloma2

Eau de Cologne -blogissa pähkäiltiin vastikään sitä, onko kesä kesää ollenkaan ilman Suomessa vietettyä aikaa. Kuten blogin nimestä voitte arvata, perhe asuu Kölnissä. Kesä on tosi mieluisa sielläkin.

suomiloma3

Itse havahduin vasta keväällä huomaamaan, että kyllähän oma kesä voisi ehkäpä olla kesä ilmankin Suomi-lomaa. Ilmeisesti neljä vuotta ulkomailla on tehnyt tehtävänsä: siteet synnyinmaahan ovat löystyneet himpun. Tähän saakka pelkkä ajatuskin moisesta lomasta on puistattanut. Mökkivedet, hiljaisuus, luonto, perhe, rakkaat ystävät… Niitä on kesän aikana tankattava, jotta jaksaisi taas talven yli.

Välimeren äärellä myös kaipuu metsään kasvaa, tulee ikävä vallattomasti kasvanutta pöheikköä, sienimetsiä ja tyyntä järvenpintaa, jonka rikkoo aamu-uimarin molskahdus. Teini-iässä ulkosuomalaisena (asuimme silloin perheen kanssa Brysselissä neljä vuotta) näin usein unta, kuinka ajoin moottoriveneellä pitkin ilta-auringon värjäämää järvenselkää. Vieläkin pelkkä ajatuskin moisesta nostattaa rintakehään hassunkurisen onnentunteen. Hetki, jolloin maailmassa päristelee vain minä ja kolhiintunut busteri on mieletön.

onkimassa

Jos totta puhutaan, Suomi-lomat ovat kuitenkin kaikkein tärkeimpiä lasten kannalta: kuukauden kielikuurin aikana ruostunut suomi alkaa taas löytää sijapäätteensä. Vain Suomessa lapsi oppii, mihin kaikkeen kieltä voi käyttää ja miten arvokasta äidin puhuma salakieli on. (Niin – meidän perheessä yritän lähes epätoivoisesti pitää huolen siitä, että lapset oppivat myös äidin kielen.)

kala

Mökillä suomi kuuluu hirsimökkiin, saunaan, isoisotätiin, härkälintuihin, metsämansikoihin, nuotiomakkaroihin, onkivapoihin, ahveniin ja särkiin ja vaikka mihin, joihin ranska ei vain kuulu ollenkaan. Jo näin viikon mökkiloman jälkeen kukaan ei enää vastaa “hyvin” kun kysytään, että “mitä kuuluu”. Kukaan ei myöskään kiitä ruokasta vaan ruuasta.

Paljon on jo opittu myös uusia sanoja, joista osa tosin vielä etsii merkityksiään.

– Äiti, oliko se paarma siellä saaressa elävä?

– Kyllä paarmat elävät.

– Mutta voisimmeko mennä sinne?

– ?

– Sinne missä paarma makasi.

– Tarkoitat siis sitä hyljepatsasta?

13 Comments

 1. Petra   •  

  Ja miten ihanaa on, kun Suomessa voi lastenkin kanssa huoletta osallistua kaikenlaisiin kesätapahtumiin 🙂 Iltaa myöden, ainut huolenaihe on kulttuurin kunnollisuuspisteet kotiintuloajoista 😉

  • Héléna   •     Author

   Petra, just niin. Kesätapahtumat on ihania. Naurattaa noi kunnollisuuspisteet. Varo terasseja 🙂

 2. Jael   •  

  Suomi-lomat ovat ihania,niistä nauttii kun tietää’ etteivät ne kestä kauan.Minulta jäi tänä vuonna Suomen ihana kesä väliin;ensimmäinen kerta ikinä,ja kaipuu näin kesäaikaan on kamala!.

  • Héléna   •     Author

   Suomessa kesää on tosiaan helppo rakastaa, koska ihmiset täällä nauttii niistä täällä niin valtavasti juuri tuon lyhyyden takia. Suomen kesässä on taikaa.

 3. Lapsen kantilta katsottuna lomat Suomessa ovat kyllä ihaninta ja tietysti hänen suomalaisuuttaan halutaankin “vaalia” 🙂 viimeisimmän kahden viikon Suomi-turneen jälkeen olimme miehen kanssa poikki ja todettiin, että näiden lomien jälkeen pitäisi olla vielä toinen loma 😉 Laukkujen kanssa kyläpaikasta toiseen seilaaminen teki tehtävänsä ja olimme uupuneita. Näin ollen päätettiin ettei mennä tänä vuonna ollenkaan.. Saa nähdä pystymmekö pitämään päätöksen vai miten käy.. Sääskiä kesästä en tosin kaipaa (olemme yleensä pohjoisessa osassa Suomea).
  Kiitos, niin kivasti jälleen tästäkin aiheesta kirjoitit!

  • Héléna   •     Author

   Meillä on se onni, että mökki on keskellä sukulaisia, joten aina pääsee takaisin omaan sänkyyn nukkumaan. Olen kuullut monista, jotka joutuvat kiertämään paikasta toiseen, se on tosi väsyttävää enkä kyllä itsekään jaksaisi.

 4. Petra   •  

  Mulla oli monta kesaa valissa etten kaynyt Suomessa ollenkaan, taisi olla 3 kun tyttö oli ihan vauva. Kavimme toisessa maassa asuvien isovanhempien luona. Sen 3 valivuoden jalkeen Suomeen meno oli jannittavaa, ihanaa ja vahan pelottavaa. Tuntui ettei syntyperainen suomalainen ollut ihan ajantasalla kaikesta miten ollaan ja mita tehdaan. Oli ihanaa olla taas tana kesana Suomessa mutta yhta ihanaa oli tulla myös kotiin ja huomata etta arki jatkuu.

  • Héléna   •     Author

   Olitko kolme kesää poissa? Voin kuvitella, kuinka jännää on sitten ollut palata… Itse en ole vielä moiseen kyennyt. Minusta jo talven aikana saattaa unohtaa suomalaisen arjen pikkujuttuja.

 5. Eija   •  

  Meillä suomilomat on ajelua paikasta toiseen ja syyllistämistä kun ei joka paikkaan ehdi. Myöskin työntekoa, siivousta ja sellaista. Lista on aina odottamassa. Pakko ottaa vapaapäivä “suomilomasta” ja lähteä katsomaan sitä naapurikunnassa olevaa tapahtumaa.
  Lapsetkin jo sanoo “eihän taas tehdä töitä koko viikko?” Lomailu Suomessa aloitetaan yleensä omalla lomalla tutustumalla Suomen hienoihin paikkoihin omassa rauhassa ennen varsinaista “suomilomaa”.

  • Héléna   •     Author

   Meillä on se onni, että voidaan hengata yhdellä ja samalla mökillä koko kesän! Ei tarvitse kauheasti ajella paikasta toiseen.

 6. Venla   •  

  Ja sitten taas täällä mietin, että pakko päästä Suomesta johonkin lomalla, jotta lomassa on se jokin juttu ( onko tuo sitten jotain lomasuorittamista). Mutta nyt matkustimme vasta viimeisellä lomaviikolla ja nautin kyllä kovasti ihan vain joutilaisuudesta, jota lomani tarjosi tänä vuonna paljon.

  Italian matkallamme lensimme Nizzaan ja tuntui aivan käsittämättömältä, että vain viikkoa aikaisemmin siellä oli tapahtunut niin kauheita, kun kaikki oli siellä niin kauniin ja ihanan näköistä. Vierailimme yhtenä päivänä Mentonissa Sanremosta, ja sielläkin kulki sotilaita aseiden kanssa. Mutta minkaanlaisia rajatarkastuksia ei Ranskan ja Italian välillä ollut, mikä tuntui vähän erikoiselta. mutta kaipa nuo tietävät mikä järkevää on.

  Sitten taas ihan toiseen asiaan, tilasin kirjasi, enkä malttaisi odottaa. Mukavia lomapäiviä teille, minä palaan maantaina töihin (hyvillä mielin).

  • Héléna   •     Author

   Ehkä se on sitä suorittamista 🙂 Saman tunnistan itsestäni kyllä, siksikin Suomeen ehkä tullaan. Ilmeisesti rajatarkastuksia kyllä tehdään, muttei kaikille. En tiedä, kieltämättä itseänikin on mietityttänyt. Lentokentälläkään en huomannut eroa entiseen. Mahtavaa, että kirja on jo tilattu!

 7. Pingback: Huippuvuosi takana ja edessä | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.