Kaksivuotias kolmeksi viikoksi mummolaan / French kids spend their summers away from home

loma3

Vielä kaksi päivää ja sitten alkaa koulujen loma! On jo tässä kuumuudessa aikakin. Näin ennen lomia koulunportilla keskustelut kääntyvät tietysti siihen, kuinka kesä vietetään. Lapsilla on edessään kahden kuukauden kesäloma, jollaiseen vain harva vanhempi voi venyä. On tehtävä hoitojärjestelyjä.

– Minä lähetän lapset kolmeksi viikoksi isovanhemmille, kertoi yksi 2- ja 5-vuotiaiden lasten äiti.

– Minä taas lähetän kahdeksi viikoksi, totesi toinen.

– Meidän molempien vanhemmat ovat eronneet, joten meillä on neljät isovanhemmat. Lapset viettävät kaksi viikkoa jokaisen parin luona, niin ei tarvitse sumplia lomia, kertoi kolmas huojentuneena. 3- ja 5-vuotias poissa kokonaiset kahdeksan viikkoa? 

loma1

Jos Suomessa puhutaan itsekkäiden isovanhempien sukupolvesta, tuntuu, ettei moisesta ole täällä Välimeren äärellä vielä kuultukaan. Lähiotanta osoittaa, että suuri osa pienistä, alle viisivuotiaista päiväkotilapsista (Ranskassa koululaisista) viettää huomattavan, melkeinpä pelottavan ison osan kesästään isovanhempien luona. Heidät “lähetetään” mummolaan kuin kesäsiirtolaan konsanaan. Sitten he palaavat kotiin pyöristyneinä, kun taas vanhemmat ovat saaneet viettää viikkokausia nauttia toisistaan kaupungissa töiden ohessa, ilman lapsia.

– Et tiedä miten hyvää se tekee meille. Voimme käydä leffassa ja syömässä ja vaikka mitä!

loma4

Niinpä niin. Ulkosuomalaisen mamman kesäjärjestelyt poikkeavat paikallisista pakostakin, koska omat vanhemmat ovat kaukana (ja Ranskan mummi jo iäkäs). Siksi olen osallistunut keskusteluun  pelkkänä kuunteluoppilaana. Enkä ole kehdannut mainita sanallakaan siitä suomalaisesta, syyllistävästä mantrasta, jonka mukaan yksivuotias lapsi saisi olla poissa vain yhden yön, kaksivuotias kaksi yötä ja kolmevuotias kolme yötä (Lue aiheesta esim. tästä) .

– He rakastavat isovanhempiaan! Näin on tehty joka kesä siitä saakka kun lapset ovat syntyneet. Ja sitä paitsi isovanhempien mielestä lapset ovat kiltimpia kun emme ole läsnä, ystäväni nauroi vapautuneesti.  Tähän väliin muuten huomauttaisin, että hänen lapsensa ovat valtavan ihania ja sopeutuvaisia.

loma2

Kesä merkitsee ystävälleni täydellista lomaa arjesta, millaiseen minulla ei ole mahdollisuutta. Yksityisyrittäjän kesä muuttuu lähes täyspäiväiseksi äitiydeksi. Toisaalta – olisinko valmis venyttämään napanuoraani noin edes ranskalaisten oppien nimissä? En usko – vaikkei semmoisesta täällä kukaan moittisi. Ranskassa lastenhoitoa ja vastuuta osataan ja uskalletaan jakaa huomattavasti vapaammin kuin Suomessa.

Hieman kateellisena kuuntelen, kuinka naapurin 3- ja 5-vuotiaan lapset viettävät mumminsa luona yhden yön ja päivän kerran viikossa. Pariisin ystävien lapset taas viettävät joka kesä ainakin kolme viikkoa mummolassa, useimmiten lomillakin käydään ilman lapsia.

Jälkihuomautuksena: lapsia ei luoteta pelkästään isovanhemmille. Ensi vuonna 5-vuotiaan tytön eskarin rinnakkaisluokka lähtee viikoksi metsään leirikouluun. Ilman yhtäkään sukulaista.

loma5

***

French kids spend their summers away from home

I have read many articles about selfish grandparents, who’d rather spend their summers playing golf than taking care of their grandchildren. Maybe that does happen in the North, but by the Mediterranean sea nobody seems to have heard of anything like that. Most of the mothers I speak with “send” (they use the verbe envoyer) their small, 2-4-years old children to their grandparents’ houses for two, three or even eight weeks.
Og my goodness. And in Finland we are told that a 1-year old can spend one night away from his parents, a 2-year old two nights and a 3 year-old three nights. Two whole weeks? Not in a million years.
– They love their grandparents, told a French mother at the school gate. – Plus the grandparents prefer it this way, the kids are a lot nicer when we are not around.

Kuvat viime kesän Suomi-lomalta / Copyright Helena Liikanen-Renger