Lapsiperhejuhannus Marseillessa

Marseille Mucem2

Juhannus Marseillessa – lasten kanssa?

Marseillella on Ranskassa maine väkivaltaisena kaupunkina. Televisiouutiset näyttävät lähes viikottain, kuinka Marseillen esikaupunkialueella on ammuttu kalashnikovilla. Kuinka sivullinen on kuollut luoteihin. Kuinka huumekauppa porskuttaa. Vastikään, jalkapallokisojen tiimellyksessä jopa Satakunnan Kansan toimittajat olivat saaneet juosta Zidanen entisessä asuinlähiössä jengiläisiä karkuun. (Lue artikkeli täältä.)

Puuh. Kaikkien näiden uutisten valossa voisi tietysti ajatella, ettei Marseille ole se kaikkein paras lapsiperhekohde.

Marseille Panier

– Jengiläiset ampuvat toisiaan lähiöissä, eivät he täällä keskustassa liiku, yksi marseillelainen rouva minulle selvitti taannoisella työreissulla. Häntä ärsytti, kuten monia marseillelaisia ärsyttää, että maine on pilattu. Visiitti Ranskan vanhimpaan kaupunkiin oli todella osoittanut, että Marseillehan on kuin aarreaitta. Ihmetyksekseni olin saanut nähdä, kuinka keskusta oli siistiytynyt, kadut värikkäitä ja eläväisiä, biitsit hienoja ja kulttuurikohteet vertaansa vailla. Kaiken huipuksi ihmiset tuntuivat olevan hirmu kivoja. Kaupunkihan oli kuin piristävä energiashotti!

Ainakin siis aikuisten reissulla, mutta entäpä pikkuisten kera? Puhuin miehen ympäri: vietetään kaupunkijuhannus Marseillen maisemissa! Kyllä kannatti, kuten ehkä osa teistä on Insta-tiliäni seuraamalla saanut jo nähdä. Tässä kuitenkin muutamia lapsiperhetärppejä. Paljon jäi vielä seuraavaan kertaan!

1.Museo

Marseille Mucem

Marseillessa lapset viihtyivät hienosti museossa. MuCEM – Välimeren kulttuurien museo Marseillen vanhassa satamassa on mieletön. Käytiin katsomassa Picasson näyttely, mistä pidin. Lapset sen sijaan rakastivat museon jännittävää arkkitehtuuria, valoja ja varoja.

2. Vanha kaupunki

Marseille Panier4

– Äiti, saako seiniin muka oikeasti piirtää?

Marseillessa, tuhansia vanhassa kulttuurien sulatusuunissa on katutaidetta, jollaista meidän lapsemme eivät aikaisemmin ole nähneet. Suuret seinämaalaukset, installaatiot, hassut ovat erikoiset kukkapurkit… Vanha kaupunki Le Panier on lapsille kuin ihmemaa. Sitä paitsi pikkukujille ei pääse autolla, joten lapset voivat kirmata kujilla melko vapaasti.

Marseille Panier3

Marseille le Panier1

3. Köyhäintalo

Marseille Charite

Vanha köyhäintalo, nykyinen kulttuurikeskus La Vieille Charité ei ehkä houkuttele nimellään, mutta näkemisen arvoinen jo arkkitehtuurinsa vuoksi. Pikkuinen varoitus: lapsille se tarjoaa oivia piilopaikkoja ja juoksuratoja.

MArseille charite2

3. Kirkko

Marseille la Garde

Kirkkovisiitit tuppaavat ainakin meidän pikkuihmisten kanssa olemaan haastavia (ei saa huutaa, ei saa juosta, ei saa puhaltaa kynttilöitä, ei saa kiipeillä penkeillä). Marseillessa korkealla mäen päällä oleva Notre-Dame-de-la-Garde jaksoi kuitenkin äimistyttää jopa perheen pienimpiä, ainakin näkymiensä puolesta.

4) Biitsielämä

Marseille Pointer Rouge

Rantaelämä poikkeaa Rivieran biitsimeiningeistä. Tuulisessa Marseillessa maataan toki rannalla, mutta kovasti näytti siltä, että myös vedessä urheillaan enemmän. Viikonlopun aikana pääsimme ihailemaan surffareita, soutajia, melojia, uimareita, vesijumppaajia… Huikeaa.

6. Auringonlasku rakkaan kanssa

Marseille lasku

Jottei perhelomailu mene suorittamiseksi, on tärkeää on muistaa palkinnot. Lapset saivat paikallista jäätelöä useaan otteeseen, me aikuiset kuohuvaa auringon laskiessa. Nimittäin kun se kulttuurin ja biitsielämän täyttämä perhepäivä on ohi ja pienokaiset nukkumassa, tuntuu hetki aikuisessa seurassa ruhtinaallisen ihanalta. Lomakodista oli huikea näkymä merelle: täydellinen miniloma.

***
Marseille with children
Marseille proved to be an excellent weekend destination for a family. With our 2-and 4-year olds we enjoyed the wonderful architecture of MuCEM, loved the exciting street art of Le Panier and Cours Julien, admired the view from Notre-Dame-de-la-Garde and were excited to see so many people in the in the sea surfing, sailing, paddling. Not to forget the amazing sunset after the kids had gone to bed. We will be back!

7 Comments

 1. Henna   •  

  Löysin blogisi vasta hiljattain, mutta se on ihanan energinen ja tarjonnut lämpimiä oliivintuoksuisia lukuhetkiä! Haittapuolena tietysti se, että se ruokkii omia haaveitani Ranskaan muuttamisesta. Minun mieheni on myös ranskalainen, ja hänen sukunsa itse asiassa asuu melko lähellä teitä (Saint-Raphaëlissa). Toiveissa on päästä muutaman vuoden kuluttua muuttamaan Ranskaan miehen kanssa, kunhan saan omat opinnot valmiiksi. Siihen asti täytynee vain tyytyä lukemaan teidän perheen kokemuksista ja ehkä hankkiutua lomalle johonkin suosittelemaasi kohteeseen! 🙂

  • Héléna   •     Author

   Voi kun kiva, että olet löytänyt tänne! Saint-Raphaël on tuttu paikka, se on lähellä. Täällä on kiva elää, toki niitäkin päiviä on kun toivoisi olevansa muualla 😉

 2. Elisa   •  

  Hei Helena,
  Kiva, että tykkäsitte Marseillesta. Olen asunut Marseillen vieressä jo 30 vuotta ja kierrellyt todella paljon Ranskassa, mutta Marseille on kyllä paras kaupunki missä olen käynyt, siihen ei kyllästy koskaan!
  Jännä aina välillä lukea ihmisistä ketkä haluavat muuttaa Ranskaaan. Me olemme suunnitelleet muuttoa Suomeen jo useamman vuoden (mieheni on ranskalainen), sillä täällä alkaa olla todella, miten nyt sanoisi, huono ilmapiiri. On likaista, epäturvallista, ihmiset eivät kunnioita ketään tai mitään, poliitikot aivan “pihalla”, kaikki on hidasta ja hankalaa jne. Ollaan siis koko perhe aivan kypsiä muuttamaan Suomeen ja ollaan sieltä jo ostettu talokin.
  Suomalaisista Ranska on aina vaan niin ihana, mutta on aivan eri asia asua täällä, kuin vaan olla lomalla !
  Ajoittain seuraan sinun blogiasi Helena ja välillä tuntuu että sinullakin on, vielä, liian romanttinen kuva Ranskasta. Mutta kiva lukea hyvää blogiasi !
  Terveisin Elisa

  • Héléna   •     Author

   Kiitos Elisa kommentistasi! Ranska, kuten Suomikin on toki ihan toisenlainen silloin kun siellä käy visiitillä kuin silloin kun siellä elää arkea. Varmasti blogista välittyy välillä romanttinen kuva Ranskasta ja hyvä niin. Yritän arjesta etsiä niitä positiivisia juttuja ja kirjoittaa niistä, vaikka välillä tekisikin mieli hakata päätä seinään. Onnea matkaan Suomeen, se on varmasti ihana muutos! Minun lähdöstäni on vasta neljä vuotta, joten vielä ei ole tullut ikävä takaisin pitkien ja pimeiden talvien maahan. Minun ranskalainen mieheni tykkäsi aikoinaan paljon asua Suomessa.

   • Yksis   •  

    Kaikki riippu aina vähän siitä miten ja mistä katsoo. Omassa blogissani olen saanut palautetta siitä etten kirjoita Yhdysvaltain ongelmista. Mä olen itse taas sitä mieltä että niistä tiedetään liikaakin ja monesti unohdetaan että myös Yhdysvalloilla on kauniit kasvonsa, on kulttuuria ja moninaisuutta, puhdasta luontoa ja ihan valtavasti kaikkea muuta kuin turistikohteet tai lehdissä eseillä olevat ongelmat.

    Tykkään kirjoittaa meidän omasta, tavallisesta maailmasta tässä pienessä kuplassa.

 3. Pingback: Suomi-mamat Marseillessa | Chez Héléna

 4. Pingback: 10+1 kysymystä ulkosuomalaiselle | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.