Siitepölyallergiat seuraavat uuteen kotimaahan

allergia

Puuh. Väsyttää julmetusti. Silmät valuvat. Nenä valuu koko ajan. Kurkkua kutittaa. Ensimmäistä kertaa kärsin Ranskassa järkyttävästä siitepölyallergiasta. Eilen täällä puhalsivat hirmuiset tuulet, jotka ilmeisesti panivat pölyt liikkeelle ja saivat näin monet pärskimään.

On tullut mieleen elämä Suomessa, missä kevät meni useimmiten sisätiloissa. Kun muut siirtyivät talvisaappaista pikkukenkiin, minä viritin ikkunoihin siitepölysuojia. Pyörällä en kuvitellutkaan lähteväni liikkeelle saati nyt kavereiden kanssa ulos pelaamaan. Lapsuuden luokkakuvissa olin aina silmät turvoksissa, koska ne otettiin pahimpaan lepän kukinta-aikaan.

Mikä ihana onni onkaan ollut nauttia keväästä täysin siemauksin. Ei ole tarvinnut siitepölyistä välittää Ranskassa, eihän täällä ole yhtään leppää saati koivua! Mahtavaa! Tarpeeksi hyvä syy pysyä ulkomailla!

Kunnes paikallinen allergialääkäri sitten varoitti:

– Allergisoitumiseen menee noin kolme vuotta. Saattaa olla, että tulet pian allergiseksi myös paikallisille kasveille.

Yhyy!

Pettymysten pettymys. Niin on tainnut käydä. Olen ilmeisesti nyt, kolme vuotta täällä oltuamme, herkistynyt paikallisille puille ja kukille. Meidän suunnallamme allergisoivia kasveja ovat esimerkiksi oliivipuut, piharatamo, tammi, kastanja ja sypressi. Nyt pitäisi sitten selvittää, että mikä se kurkussa kutittaa. Lisää Ranskan allergisoivista kasveista löydät täältä.

Olen lähdössä Suomeen viikonlopuksi. Luonnollisesti toivon, että tämä tarkoittaisi, etten enää olisi allerginen niille pohjoisen puille.

 

12 Comments

 1. hannael   •  

  Mä olen kuullut tämän saman pari-kolme vuotta kestää -teorian (en tosin lääkäriltä) ja kauhulla odotan, alkaako mulla tulla allergioita jossain vaiheessa. Suomessa koivu ja voikukat olivat pahemmat, täällä Kaliforniassa nyt on kolmas kevät eikä vielä mitään allergiaoireita ole ollut. Ehkä ensi vuonna. 😮 Siitepölyallergia on kyllä kamala vaiva! Mut se vei joskus ihan toimintakyvyttömäksi…

  • Héléna   •     Author

   Ihanaa, nauti vielä joka hetkestä! Siitepölyallergia on raivostuttava, toki kai siihenkin olisi mahdollisuus ottaa siedätyshoitoja… Mutta kannattaisivatkohan ne ollenkaan tällaiselle expatille?

 2. Terhi   •  

  Mä olen kanssa tuntenut tämän nenässäni. Sittenhän vain aina parempi syy muuttaa kahden vuoden välein! Tarvii vain muuttaa tarpeeksi kauas että puusto vaihtuu, ainakin jos on raskaana tai imettää!

  • Terhi   •  

   Nykyisin mun allergia pysyy kurissa d-vitamiinin yliannoksilla. En tosin tiedä mitä haittavaikutuksia tällä on. Nokkostee auttaa myös ja oikein pahana kausina jaksan läträtä nenäkannullakin. Sun lapsuus kuulostaa aika samalta kuin mun. Maalle mua ei saa vasta kuin syksyllä 🙂

   • Héléna   •     Author

    Onpa kiinnostavaa. D-vitamiinin yliannoksilla? Kerro lisää!

 3. Terhi   •  

  Se alkoi imetysaikana. Luin jostain, että suuremmat d-vitamiiniannokset voi hillitä allergiaoireita ja aloitin lapsen tipoilla läträilyn. Muistaakseni otin aamuin illoin 2 tippaa, eikä tullut niin pärskittyä. Sitä en sitten tiedä minkä vahvuisia olivat. Sen jälkeen antihistamiineja mulla on käsilaukussa matka-allergioita varten.

  • Héléna   •     Author

   Minulla raskaus vaikutti positiivisesti siitepölyallergioihin. Tuota D-vitamiinia en tosiaankaan ole tajunnut! Pitää kokeilla.

 4. katsy   •  

  Kokeilkaapa kiiviä allergiaoireisiin. Mutta aloittakaa varovasti. Ensin yksi lusikallinen kiivistä. On mahdollista, että käy niin, että kohta tuntuu, niin kuin olisit keskellä kaikkein pahimmin allergisoivia kasveja ja pärskit ihan tosissaan. Mutta älä luovuta. Joka paivä kasvata pikkuiljaa annosta, kunnes voit syödä koko kiivin. Syö kiivi joka päivä. Olen nyt testannut tätä aika monella tuttavallla, ja järjestään on käynyt niin, että alun allergisen reaktioiden jälkeen tilanne kääntyy täydellisen pain vastoin, ja kun syöt kiivin, on kuin olisit ottanut hyvän allergialääkkeen. Kokemus on myös osoittanut, että vaikutus ei ihan riitä vuorokautta, pahimpaan aikaan. Kun otat aamulla kiivin, illasta alkaa kutisemaan silmiä taas ja nokka vuotamaan. Mutta kiivihän on ihan hirveän terveellinen pommi, joten ei kai mitään haittaa ole heittää illalla toinen kiivi huiviin, jotta pärjää myös illan. Itse olen kyllä pärjännyt yksi kiivi/päivä, vaikka olen todella allerginen heinille.

  Täällä Ranskassa kiivit ovat aika halpoja, mutta pohjolassa voi tietysti hinta tulla vastaan. Mutta jos haluaa välttää pillereitä, niin tuota kannattaa ihan oikeasti kokeilla.

  • Héléna   •     Author

   Tämäpä kiinnostavaa! Mulla on sellainen kumma juttu, etten ole ollenkaan allerginen kiiville. Omenoille, persikoille ja kaikille niille kyllä. Ryhdyn kyllä testaamaan tätä, meillähän on oma kiivipensaskin takapihalla…

 5. Petra   •  

  Mulla ei ollut koskaan ollut mitaan siitepöly tai heina tai kasviallergiaa kunnes jokunen vuosi sitten eraana kevaana herkistyin Ankarassa kai hevoskastanjan kukinnolle, joka kevat tahan aikaan kurkku kutisee, aivastuttaa ja nena vuotaa. Onneksi ei ole kovin pahat oireet ja menee ohi kesakuun aikana.

  • Héléna   •     Author

   Hevoskastanjan olen tosiaan kuullut allergisoivan monia. Hyvä, jos oireet eivät ole liian pahat kuitenkaan!

 6. katsy   •  

  Én kestä Helena, oma kiivipensas!! Meillä lähtö takaisin suomeen ensi keskiviikkona. Miten saisi kiivin kasvamaan suomessa…

  Aivan mielettömän ihana kokemus on ollut tama 9 kk täällä Toulonin kupeessa. Mukaan Suomeen lähtee elämästä nauttimisen jatkaminen. Sekä suorittamisen tinkiminen minimiin. Ja aika paljon kaikkea kiva mitä täältä on löytynyt…

  Kyllä me tänne vielä palaamme…

Leave a Reply

Your email address will not be published.