Cannesin ensi-iltabileissä: Rennosti Hymyilevä mies

hymyilevä

Cannesin festivaalien kakkossarjassa kilpailevan suomalaiselokuvan tekijät hymyilivät raukeasti. Tunnelma oli rantakaupungin baarissa katossa, vaikka monien jännitys oli alkanut purkautua väsymyksenä. Joku kuuluikin ottavan vielä yhden drinkin, jotta pysyisi hetken hereillä.

hymy2

Olimme nyrkkeilyaiheisen Hymyilevä mies -elokuvan ensi-iltabileissä, jotka olivat alkaneet kello 23. Torstai oli leffantekijöille ollut jo hirmuisen pitkä: iltapäivällä oli elokuvan ensi-ilta, sitten Arte-kanavan laivalla juhlat, vielä illallinen ja lopulta nämä bileet Silencio-ravintolassa ihan lähellä festivaalipalatsia.

Helpotus loisti poskilta. Näytös oli sujunut hyvin, yleisö taputtanut ja palaute ollut imartelevaa.

– Cannesissa on tapana, että jos elokuvasta ei tykätä, saatetaan lähteä kesken pois. Meiltä ei lähtenyt kukaan, elokuvan käsikirjoittaja Mikko Myllylahti kertoi baaritiskillä (yläkuvassa Juho Kuosmanen, Mikko Myllylahti ja Eevi Myllylahti).

Maailman arvostetuimpien festivaalien tarkka yleisö ei todellakaan tekijöitä mielistele. Se voi pahimmillaan  äityä salissa jopa buuaamaan, niin kuin  Sean Pennin The Last Face –elokuvan näytöksessä. Taputukset täällä kannattaa ottaa tosissaan.

hymy4

– Tosi hyvin meni! Ensi-iltaa hermoillut ohjaaja Juho Kuosmanen nauroi helpottuneena.

– Mun nettiyhteys vaan ei kännykässä toimi, en yhtään tiedä mitä siitä on kirjoitettu.

No kuule vaikka mitä, teki mieli sanoa. Jo samana iltana elokuva-alan Screen Daily-lehti kehui Jarkko Lahden ja Oona Airolan näyttelijäntöitä, The Upcoming-lehti taas suitsutti Kuosmasen ohjausta.

hymy

Niin kovasti elokuvasta pidettiin, että ihan itsekin herkistyi ylpeilemään. Minähän olin toimittajan ominaisuudessa nähnyt leffan ennakkoon ja saatoin yhtyä kriitoikoiden arvoihin. Erityisesti tällaiselle ulkosuomalaiselle se pohjoisen ilmaisun pienieleisyys, tunteiden aitous ja kauniit maisemat koskettivat. Leffa jäi moneksi päiväksi mieleen pyörimään, mistä Kuosmaselle mainitsinkin.

– Hyvä elokuva alkaa siitä, mihin se päättyy, Kuosmanen hymyili. Niin juuri.

– Moi moi! Ihana nähdä! Leffan naispääosan esittäjä Oona Airola astui  jo alkaneisiin juhliin, halasi ja tuntui valaisevan salin leveällä, pehmeällä hymyllään.

hymy3

Baarissa sekoitettiin uusia drinkkejä ja jo kohta salin keskelle raivattiin tilaa. Airola yhdessä bändinsä kanssa nostivat soittimet esiin ja alkoivat musisoida. Ulkomaiset vieraat tapailivat suomeksi käännettyjen hittien sanoja. – Americano, americano, hoilasi tumma mies vieressä, minä taputin tahdissa. Pääosan esittäjä Jarkko Lahti svengaili vaimonsa kanssa eturivissä.

Enää yksi yö palkintojenjakoon. Lauantaina se selviää, pääsevätkö suomalaiset miehet ja naiset hymyilemään vielä tätäkin leveämmin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.